2016-03-10 06:00

2016-03-10 06:00

Galleria och lägenheter

DEGERFORS: Stora planer för Coop-huset

Förhandlar. Galleria i bottenplan med ny entré, ny infart och parkeringsplatser och lägenheter i högdelen. Det finns stora planer för Coopfastigheten.

Förhandlingar pågår mellan kommunen och de norska fastighetsägarna, Handelsfastigheter i Värmland AB, om att kommunen eventuellt köper en del av huset och gör en så kallad tredimensionell fastighetsindelning.

Om vi börjar med visionerna för butiksdelen så för Konsum Värmland dialog med fastighetsägaren. Enligt Konsums fastighetschef, Pär-Åke Sjöberg, så hade parterna då Konsum beslutade att vara kvar i fastigheten kommit överens om att anpassa storleken till Coops försäljning.

– Vi har lite för stor yta och kan gå ur 500-600 kvadratmeter och få en bättre lösning. Hela vår yta, med lite i källaren och en trappa upp, är 2 400 kvadratmeter idag. Vi har ritat förslag på två-tre butiker i bottenvåningen och tittar även på att flytta entrén mot torget, säger Sjöberg och fortsätter:

– Som det är i dag så är allt väldigt bakom, man måste åka runt lastkajen och till baksidan för att komma till parkeringen och inte ens då är man i närheten av entrén.

Vilka andra butiker ska man få att flytta in?

– Vi är medvetna om att Degerfors kanske inte är första orten man söker handelsplats till men vi har tittat på olika typer av handelsmöjligheter som vi inte vill gå vidare med nu, det får fastighetsägaren gå vidare med.

Flytta infart

Samtidigt vill man flytta entrén till torgsidan och där även ha parkeringsplatser och infart, från genomfarten, som det var innan torget byggdes om.

– Jag håller på och jobbar med infarten gentemot Trafikverket, som sagt att vi får göra en trafik- och handelsutredning. Konsulter har anlitats för att göra trafikutredning, hur man löser det på ett säkert sätt med infart från genomfarten och utfart via parkeringen på baksidan. Trafikverket bestämmer allt vad gäller in- och utfarter på genomfarten, säger kommunens näringslivschef Sören Hedberg och berättar att en konsult också ska peka på om en ny infart och fler p-platser betyder något för affärerna.

– Vi har diskuterat torget mycket de senaste åren, det är stort, platt och ödsligt. Det här konceptet kan utveckla affärslivet, Coop kan vara kvar i Degerfors och vi får mer liv och rörelse på torget. Det börjar utarmas i den här delen av centrum idag, så det är viktigt att få ett levande torg med mer folk och rörelse, säger Hedberg.

Om nu inte Trafikverket går med på en ny infart, kan man då tänka sig en variant där man åker in från baksidan men fram till torget och vänder ut samma väg?

– Nej, inga halvmesyrer. Antingen gör man det fullt ut eller så skiter man i det, anser Konsums fastighetschef Pär-Åke Sjöberg.

Fastighetsköp

Enligt såväl Hedberg som kommunstyrelsens ordförande Roland Halvarsson (V) så har kommunen varit på fastighetsägarna i flera år om att de behöver göra något åt fasaden, som inte ser så bra ut. Men de har inte visat intresse för det, varför man diskuterat ett köp av den höga delen och där göra lägenheter.

När Coop tänkte lägga ner i Degerfors så började kommunen diskutera olika lösningar med fastighetsägaren. Hedberg tror att parterna kan komma överens om en gemensam finansiering för åtgärderna, då alla har nytta av en bra lösning.

För Konsum har också läget ljusnat och enligt Pär-Åke Sjöberg är det bland annat att omsättningen pekar åt rätt håll som gör att man kan tänka sig att satsa någon krona.

Fortast möjligt vill parterna få till en lösning, men man avvaktar utredningar och för Konsums del vill man också att fastighetsägaren får klart med fler hyresgäster så man inte blir kvar i en halvtom lokal.

Förhandlingar pågår mellan kommunen och de norska fastighetsägarna, Handelsfastigheter i Värmland AB, om att kommunen eventuellt köper en del av huset och gör en så kallad tredimensionell fastighetsindelning.

Om vi börjar med visionerna för butiksdelen så för Konsum Värmland dialog med fastighetsägaren. Enligt Konsums fastighetschef, Pär-Åke Sjöberg, så hade parterna då Konsum beslutade att vara kvar i fastigheten kommit överens om att anpassa storleken till Coops försäljning.

– Vi har lite för stor yta och kan gå ur 500-600 kvadratmeter och få en bättre lösning. Hela vår yta, med lite i källaren och en trappa upp, är 2 400 kvadratmeter idag. Vi har ritat förslag på två-tre butiker i bottenvåningen och tittar även på att flytta entrén mot torget, säger Sjöberg och fortsätter:

– Som det är i dag så är allt väldigt bakom, man måste åka runt lastkajen och till baksidan för att komma till parkeringen och inte ens då är man i närheten av entrén.

Vilka andra butiker ska man få att flytta in?

– Vi är medvetna om att Degerfors kanske inte är första orten man söker handelsplats till men vi har tittat på olika typer av handelsmöjligheter som vi inte vill gå vidare med nu, det får fastighetsägaren gå vidare med.

Flytta infart

Samtidigt vill man flytta entrén till torgsidan och där även ha parkeringsplatser och infart, från genomfarten, som det var innan torget byggdes om.

– Jag håller på och jobbar med infarten gentemot Trafikverket, som sagt att vi får göra en trafik- och handelsutredning. Konsulter har anlitats för att göra trafikutredning, hur man löser det på ett säkert sätt med infart från genomfarten och utfart via parkeringen på baksidan. Trafikverket bestämmer allt vad gäller in- och utfarter på genomfarten, säger kommunens näringslivschef Sören Hedberg och berättar att en konsult också ska peka på om en ny infart och fler p-platser betyder något för affärerna.

– Vi har diskuterat torget mycket de senaste åren, det är stort, platt och ödsligt. Det här konceptet kan utveckla affärslivet, Coop kan vara kvar i Degerfors och vi får mer liv och rörelse på torget. Det börjar utarmas i den här delen av centrum idag, så det är viktigt att få ett levande torg med mer folk och rörelse, säger Hedberg.

Om nu inte Trafikverket går med på en ny infart, kan man då tänka sig en variant där man åker in från baksidan men fram till torget och vänder ut samma väg?

– Nej, inga halvmesyrer. Antingen gör man det fullt ut eller så skiter man i det, anser Konsums fastighetschef Pär-Åke Sjöberg.

Fastighetsköp

Enligt såväl Hedberg som kommunstyrelsens ordförande Roland Halvarsson (V) så har kommunen varit på fastighetsägarna i flera år om att de behöver göra något åt fasaden, som inte ser så bra ut. Men de har inte visat intresse för det, varför man diskuterat ett köp av den höga delen och där göra lägenheter.

När Coop tänkte lägga ner i Degerfors så började kommunen diskutera olika lösningar med fastighetsägaren. Hedberg tror att parterna kan komma överens om en gemensam finansiering för åtgärderna, då alla har nytta av en bra lösning.

För Konsum har också läget ljusnat och enligt Pär-Åke Sjöberg är det bland annat att omsättningen pekar åt rätt håll som gör att man kan tänka sig att satsa någon krona.

Fortast möjligt vill parterna få till en lösning, men man avvaktar utredningar och för Konsums del vill man också att fastighetsägaren får klart med fler hyresgäster så man inte blir kvar i en halvtom lokal.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.