2016-03-10 17:14

2016-03-10 17:14

Arbetsmarknaden god i länet

KARLSKOGA/DEGERFORS: Minskar och ökar i Degerfors och Karlskoga

Öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd har ökat i Karlskoga med 5,5 procent jämfört med februari 2015. När det gäller Degerfors har det minskat med 1,2 procent jämfört med 2015. Samtidigt är arbetsmarknaden i Örebro län god och det finns en stor efterfrågan på arbetskraft.

Nästan hälften av dem som är inskrivna som arbetslösa i Örebro län är födda utanför Sverige och en femtedel av dem har eftergymnasial utbildning. Arbetslösheten i Örebro län har minskat från 8,6 procent (11 873 personer) för ett år sedan till 8,4 procent (11636 personer).

Ökar bland utrikes födda

Det är bland dem som är födda i Sverige arbetslösheten minskar. Bland dem som är födda utrikes ökar den. Av de inskrivna arbetslösa i länet är nästan hälften, 5722 personer, födda utanför Sverige. Det är 470 fler än för ett år sedan. 21 procent (1237 personer) av dem har högst en eftergymnasial utbildning.

Stort ansvar

– Här har vi på Arbetsförmedlingen tillsammans med andra aktörer i samhället ett stort ansvar för att snabba på inträdet på arbetsmarknaden för dem som är födda utanför Sverige. Det här är en möjlighet för oss att tillgodose det behov av arbetskraft som finns och som kommer att bli större framöver, säger arbetsförmedlingschef Sari Harju.

Nästan hälften av dem som är inskrivna som arbetslösa i Örebro län är födda utanför Sverige och en femtedel av dem har eftergymnasial utbildning. Arbetslösheten i Örebro län har minskat från 8,6 procent (11 873 personer) för ett år sedan till 8,4 procent (11636 personer).

Ökar bland utrikes födda

Det är bland dem som är födda i Sverige arbetslösheten minskar. Bland dem som är födda utrikes ökar den. Av de inskrivna arbetslösa i länet är nästan hälften, 5722 personer, födda utanför Sverige. Det är 470 fler än för ett år sedan. 21 procent (1237 personer) av dem har högst en eftergymnasial utbildning.

Stort ansvar

– Här har vi på Arbetsförmedlingen tillsammans med andra aktörer i samhället ett stort ansvar för att snabba på inträdet på arbetsmarknaden för dem som är födda utanför Sverige. Det här är en möjlighet för oss att tillgodose det behov av arbetskraft som finns och som kommer att bli större framöver, säger arbetsförmedlingschef Sari Harju.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.