2016-03-05 06:00

2016-03-05 06:00

MP vill förankra cheferna

DEGERFORS: Motion om kommunens ledarskap

Miljöpartiet de gröna vill förankra chefstjänsterna rejält i kommunen.

I en motion förordar Miljöpartiet att alla nya chefstjänster i kommunens förvaltningar utannonseras även externt. Vidare att de som söker tjänsterna får möjlighet att presentera sig och sina ambitioner för kommunstyrelsen.

– Jag anser att de som ska ta toppjobben inom kommunen ska presentera sig för kommunstyrelsen, så att man är förankrad där genom att kommunstyrelsen sagt att det här är en person vi litar på, säger Björn Nordenhaag, MP-ordförande i Degerfors.

Maktskifte

Anledningen till det är, enligt Nordenhaag, att risken annars finns vid ett eventuellt maktskifte i kommunen att en ny majoritet inte ställer sig bakom den som utsetts till en tjänst.

– Vi står nu inför nya stora utmaningar i kommunen samtidigt som det pågår en omvandling av ledningsstrukturen av förvaltningen. Det är då viktigt att politikerna har förtroende för tjänstemännen så att samarbetet fungerar under kommande år, även med ny politiskt ledning, skriver Nordenhaag i motionen.

I en motion förordar Miljöpartiet att alla nya chefstjänster i kommunens förvaltningar utannonseras även externt. Vidare att de som söker tjänsterna får möjlighet att presentera sig och sina ambitioner för kommunstyrelsen.

– Jag anser att de som ska ta toppjobben inom kommunen ska presentera sig för kommunstyrelsen, så att man är förankrad där genom att kommunstyrelsen sagt att det här är en person vi litar på, säger Björn Nordenhaag, MP-ordförande i Degerfors.

Maktskifte

Anledningen till det är, enligt Nordenhaag, att risken annars finns vid ett eventuellt maktskifte i kommunen att en ny majoritet inte ställer sig bakom den som utsetts till en tjänst.

– Vi står nu inför nya stora utmaningar i kommunen samtidigt som det pågår en omvandling av ledningsstrukturen av förvaltningen. Det är då viktigt att politikerna har förtroende för tjänstemännen så att samarbetet fungerar under kommande år, även med ny politiskt ledning, skriver Nordenhaag i motionen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.