2016-03-04 15:43

2016-03-04 15:44

"Välj en utbildning som ger jobb"

KARLSKOGA: Riksdagsledmoten Hanif Bali (M) mötte gymnasieelever

På fredag morgon fick elever på Möckelngymnasiet i Karlskoga av riksdagsledamoten Hanif Bali (M) som bland annat pratade om hur viktigt det är att välja rätt utbildning för att komma in på arbetsmarknaden efter skolan.

Hanif Bali som är ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott pratade för två klasser på Möckelngymnasiet, en av samhällstvåorna och språkintroduktion.

– Välj en utbildning som ger jobb. Något som efterfrågas på arbetsmarknaden, råder Hanif Bali eleverna.

Till eleverna som går språkintroduktion och ännu inte valt gymnasieprogram säger Bali att det är viktigt att de redan nu bestämmer sig för om de vill läsa vidare på högskolan eller om de vill börja jobba. Vill de jobba bör de välja en yrkesutbildning.

– Ni som kommit hit som lite äldre har en större uppförsbacke än andra, säger Bali som själv kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn.

Handlar om matchning

Hanif Bali är som Moderat politiker positiv till det fria skolvalet men han menar på att det kunde fungera bättre. I stället för att välja en utbildning som ger arbete väljer många i stället skola efter om de får en ipad.

Det här har lett till att elever som redan har bra förutsättningar väljer bra skolor medan de som mest skulle behöva, inte gör det. Något som kanske är tydligare i större städer.

– Fast här i Karlskoga har ni det bra. Här blandas alla i samma skola, säger Bali.

Hanif Bali utvecklar tankarna och säger att det handlar om att matcha utbildning mot de jobb man vill ha och kan få. De gymnasieelever som valt fel tar efter utbildningen jobb från dem som bara har grundskola. På samma sätt fungerar det efter högskolan.

– När de kommer ut på arbetsmarknaden tränger de ut dem som bara gått gymnasiet, säger Bali.

Hanif Bali som är ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott pratade för två klasser på Möckelngymnasiet, en av samhällstvåorna och språkintroduktion.

– Välj en utbildning som ger jobb. Något som efterfrågas på arbetsmarknaden, råder Hanif Bali eleverna.

Till eleverna som går språkintroduktion och ännu inte valt gymnasieprogram säger Bali att det är viktigt att de redan nu bestämmer sig för om de vill läsa vidare på högskolan eller om de vill börja jobba. Vill de jobba bör de välja en yrkesutbildning.

– Ni som kommit hit som lite äldre har en större uppförsbacke än andra, säger Bali som själv kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn.

Handlar om matchning

Hanif Bali är som Moderat politiker positiv till det fria skolvalet men han menar på att det kunde fungera bättre. I stället för att välja en utbildning som ger arbete väljer många i stället skola efter om de får en ipad.

Det här har lett till att elever som redan har bra förutsättningar väljer bra skolor medan de som mest skulle behöva, inte gör det. Något som kanske är tydligare i större städer.

– Fast här i Karlskoga har ni det bra. Här blandas alla i samma skola, säger Bali.

Hanif Bali utvecklar tankarna och säger att det handlar om att matcha utbildning mot de jobb man vill ha och kan få. De gymnasieelever som valt fel tar efter utbildningen jobb från dem som bara har grundskola. På samma sätt fungerar det efter högskolan.

– När de kommer ut på arbetsmarknaden tränger de ut dem som bara gått gymnasiet, säger Bali.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.