2016-03-03 06:00

2016-03-03 06:00

Så mycket har vi vabbat de senaste åren

KARLSKOGA/DEGERFORS: Stor skillnad i antalet dagar

Nästan fem dagar per barn och år tar föräldrarna i Degerfors och Karlskoga ut i vård av barn. Det visar en sammanställning av ersättning som betalats ut de senaste fem åren.

Det är nyhetsbyrån TT som jämfört antalet utbetalda nettodagar från Försäkringskassan mellan åren 2011 och 2015 med antalet barn mellan ett och elva år i respektive kommun.

Under den avsedda perioden vabbades det i snitt 4,8 dagar per barn i Degerfors och 4,7 dagar i Karlskoga, vilket placerar kommunerna på 68:e respektive 90:e plats i landet.

TT har även tittat på i vilka kommuner det vabbats mest och minst under förra året och där ses stora skillnader. Flest dagar har det tagits ut i Arjeplog, 9,5 dagar per barn förra året. Kommunen ligger i topp även sett över de senaste fem åren och hamnar då på ett snitt på 6,7 dagar per barn och år.

Den kommun som det vabbas minst i är Danderyd, där antalet ersatta dagar under 2015 var 2,4. Även under femårsperioden hamnar Danderyd längst ner, med 2,3 dagar i snitt. Andra kommuner som det vabbades mycket i förra året är Håbo, Nykvarn, Nordmaling och Gnesta. Strömstad, Eda, Gullspång och Lidingö hamnade bland de med lägst antal dagar.

Försäkringskassans familjeekonomiska talesperson Niklas Löfgren säger till TT en förklaring till skillnaderna kan vara att vab utnyttjas i olika stor utsträckning i rika respektive fattiga kommuner, jämfört med medelrika kommuner.

– Om man har hög inkomst förlorar men mer på att vabba och om man har väldigt låg inkomst, exempelvis på grund av arbetslöshet, så går det inte att använda försäkringen. Det skulle kunna förklara vissa skillnader.

Tre grupper som inte nyttjar vab i så stor utsträckning identifierades av Försäkringskassan 2013, nämligen män födda i Sverige med höga inkomster, föräldrar med inkomster från eget företagande samt utlandsfödda kvinnor.

Det är nyhetsbyrån TT som jämfört antalet utbetalda nettodagar från Försäkringskassan mellan åren 2011 och 2015 med antalet barn mellan ett och elva år i respektive kommun.

Under den avsedda perioden vabbades det i snitt 4,8 dagar per barn i Degerfors och 4,7 dagar i Karlskoga, vilket placerar kommunerna på 68:e respektive 90:e plats i landet.

TT har även tittat på i vilka kommuner det vabbats mest och minst under förra året och där ses stora skillnader. Flest dagar har det tagits ut i Arjeplog, 9,5 dagar per barn förra året. Kommunen ligger i topp även sett över de senaste fem åren och hamnar då på ett snitt på 6,7 dagar per barn och år.

Den kommun som det vabbas minst i är Danderyd, där antalet ersatta dagar under 2015 var 2,4. Även under femårsperioden hamnar Danderyd längst ner, med 2,3 dagar i snitt. Andra kommuner som det vabbades mycket i förra året är Håbo, Nykvarn, Nordmaling och Gnesta. Strömstad, Eda, Gullspång och Lidingö hamnade bland de med lägst antal dagar.

Försäkringskassans familjeekonomiska talesperson Niklas Löfgren säger till TT en förklaring till skillnaderna kan vara att vab utnyttjas i olika stor utsträckning i rika respektive fattiga kommuner, jämfört med medelrika kommuner.

– Om man har hög inkomst förlorar men mer på att vabba och om man har väldigt låg inkomst, exempelvis på grund av arbetslöshet, så går det inte att använda försäkringen. Det skulle kunna förklara vissa skillnader.

Tre grupper som inte nyttjar vab i så stor utsträckning identifierades av Försäkringskassan 2013, nämligen män födda i Sverige med höga inkomster, föräldrar med inkomster från eget företagande samt utlandsfödda kvinnor.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.