2016-03-03 17:06

2016-03-03 17:08

Politiker förfalskade namnteckningar

KARLSKOGA: Attesterade reseräkningar med annans namn

Villkorlig dom och böter, det blev påföljden för den före detta sverigedemokraten Mikael Hedström som förfalskat namnunderskrifter.

Mikael Hedström, tidigare representant för Sverigedemokraterna, har erkänt att han begått urkundsförfalskning. Det handlar om förfalskade namnteckningar, att han vid tre tillfällen attesterat reseräkningar med en partikamrats namn och på så vis fått ut en summa på drygt 800 kronor.

– Det var ett misstag från min sida och det står jag för.

Han har godkänt det strafföreläggande som utfärdats och där påföljden fastställts till villkorlig dom samt dagsböter på totalt 8 800 kronor. Han ska även betala 500 kronor i avgift till brottsofferfonden.

Hedström framhåller att flera personer i partiets lokala förening kände till de förfalskade underskrifterna. Han förklarar att perioden för attesteringarna var mycket stressig, med många sammanträden och utbildningar, samt att det i praktiken var han som skötte kassörsuppgifterna under flera månaders tid.

– Vi diskuterade det internt och det hade gått att korrigera. Men i stället vill de sätta dit mig, i ren illvilja. Man blir förbannad och besviken.

Vidare berättar Mikael Hedström att han har fått vissa påtryckningar om att lämna sina poster som oppositionsråd i kommunen och regionen, där han nu sitter som politiskt obunden

– Det känns jobbigt. Jag är ju folkvald och har rätt att sitta kvar och behålla min tjänst. Man kan avsäga sig posten frivillig men det är inget jag har planer på att göra.

”Ren och skär lögn”

Ordföranden för Sverigedemokraterna Karlskoga-Degerfors Patrik Nyström hävdar dock att det inte finns någon sanning i det som Mikael Hedström säger om att föreningen ska ha känt till de förfalskade underskrifterna.

– Absolut inte, det är ren och skär lögn. Den personen vars namn han har använt fanns inte ens med i styrelsen vid de tillfällena så det kan inte vara så att han misskött sina uppgifter, eftersom han inte hade några.

I stället menar han att det var Hedström själv som hade uppdraget som kassör. Vidare framhåller Nyström att det finns en önskan, kommunalt, regionalt och även på riksnivå, om att Hedström ska lämna sina poster.

– Det vore det moraliskt rätta att göra i och med att han inte bedriver någon politik. I kommunfullmäktige är han ju folkvald men till de andra posterna är det partiet som nominerat honom. Han har ju själv tidigare sagt att om han inte hade partiets förtroende så skulle han avgå och lämna sin plats till förfogande.

Mikael Hedström, tidigare representant för Sverigedemokraterna, har erkänt att han begått urkundsförfalskning. Det handlar om förfalskade namnteckningar, att han vid tre tillfällen attesterat reseräkningar med en partikamrats namn och på så vis fått ut en summa på drygt 800 kronor.

– Det var ett misstag från min sida och det står jag för.

Han har godkänt det strafföreläggande som utfärdats och där påföljden fastställts till villkorlig dom samt dagsböter på totalt 8 800 kronor. Han ska även betala 500 kronor i avgift till brottsofferfonden.

Hedström framhåller att flera personer i partiets lokala förening kände till de förfalskade underskrifterna. Han förklarar att perioden för attesteringarna var mycket stressig, med många sammanträden och utbildningar, samt att det i praktiken var han som skötte kassörsuppgifterna under flera månaders tid.

– Vi diskuterade det internt och det hade gått att korrigera. Men i stället vill de sätta dit mig, i ren illvilja. Man blir förbannad och besviken.

Vidare berättar Mikael Hedström att han har fått vissa påtryckningar om att lämna sina poster som oppositionsråd i kommunen och regionen, där han nu sitter som politiskt obunden

– Det känns jobbigt. Jag är ju folkvald och har rätt att sitta kvar och behålla min tjänst. Man kan avsäga sig posten frivillig men det är inget jag har planer på att göra.

”Ren och skär lögn”

Ordföranden för Sverigedemokraterna Karlskoga-Degerfors Patrik Nyström hävdar dock att det inte finns någon sanning i det som Mikael Hedström säger om att föreningen ska ha känt till de förfalskade underskrifterna.

– Absolut inte, det är ren och skär lögn. Den personen vars namn han har använt fanns inte ens med i styrelsen vid de tillfällena så det kan inte vara så att han misskött sina uppgifter, eftersom han inte hade några.

I stället menar han att det var Hedström själv som hade uppdraget som kassör. Vidare framhåller Nyström att det finns en önskan, kommunalt, regionalt och även på riksnivå, om att Hedström ska lämna sina poster.

– Det vore det moraliskt rätta att göra i och med att han inte bedriver någon politik. I kommunfullmäktige är han ju folkvald men till de andra posterna är det partiet som nominerat honom. Han har ju själv tidigare sagt att om han inte hade partiets förtroende så skulle han avgå och lämna sin plats till förfogande.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.