2016-03-02 17:10

2016-03-02 17:10

Informerar om feriepraktik

KARLSKOGA: Besöker högstadieskolorna

På tisdagen hade elever på Bregårdsskolan chansen att få information om möjligheten till feriepraktik inom kommunen.
– Vi visar hur man söker. En del behöver lite stöttning i sitt sökande, säger studievägledaren Maria Berglind.

Representanter för Karlskoga kommun besöker i dagarna kommunens högstadieskolor för att informera om möjligheten till feriepraktik. Feriepraktiken är öppen för de elever som i sommar går ut årskurs 9 på högstadiet eller årskurs 1 på gymnasiet.

För att få ut informationen om möjligheten till praktik besöker representanter för kommunen kommunens högstadieskolor. På onsdagen kom man till Bregårdsskolan för att informera niondeklassarna om feriepraktiken.

180 platser

– Vi är här för att hjälpa ungdomarna att söka. Många kan det själva, men en del har inte tillgång till dator och andra har svårt med språket. Då behöver de hjälp, säger Marianne Kotiaho från arbetsmarknadsenheten på kommunen.

Hon berättar att det redan har kommit in 160 ansökningar till årets totalt 180 platser.

Förra året var det totalt över 420 ansökningar. Då fanns det 240 platser, men det har alltså minskat till i år. Att antalet platser har minskat har flera orsaker.

– Arbetsgivaravgiften har höjts. Tidigare var den lägre för ungdomar. Dessutom vill socialförvaltningen, som vi lyder under, satsa mer på bidragstagare och deras familjer. Då blir det mindre resurser till feriepraktiken, säger Marianne Kotiaho.

Eftersom det är ganska ont om platser är det tänkt att de i första hand ska gå till de elever som i sommar går ut årskurs 9 och till de elever som inte hade feriepraktikplats förra sommaren.

Olika områden

Eleverna kan söka feriepraktikplatser inom en rad olika områden: vård och omsorg, parkskötsel, förskola och fritidshem, lokalvård, demokratiutveckling, föreningars sommarverksamhet samt sommarlovsföretag. Det sistnämnda beskrivs som en annorlunda feriepraktik där man får kunskap om att driva företag.

En av de som hoppas få jobb i sommar är Kerem Celik, som går i klass 9C på Bregårdsskolan.

Tjäna pengar

– Jag har sökt inom vård och omsorg. Det är en chans att tjäna lite pengar, och vård och omsorg verkade vara roligast, säger han.

På torsdag är det Skrantaskolan som får besök av informatörerna. På fredag är det Österledsskolans tur.

Representanter för Karlskoga kommun besöker i dagarna kommunens högstadieskolor för att informera om möjligheten till feriepraktik. Feriepraktiken är öppen för de elever som i sommar går ut årskurs 9 på högstadiet eller årskurs 1 på gymnasiet.

För att få ut informationen om möjligheten till praktik besöker representanter för kommunen kommunens högstadieskolor. På onsdagen kom man till Bregårdsskolan för att informera niondeklassarna om feriepraktiken.

180 platser

– Vi är här för att hjälpa ungdomarna att söka. Många kan det själva, men en del har inte tillgång till dator och andra har svårt med språket. Då behöver de hjälp, säger Marianne Kotiaho från arbetsmarknadsenheten på kommunen.

Hon berättar att det redan har kommit in 160 ansökningar till årets totalt 180 platser.

Förra året var det totalt över 420 ansökningar. Då fanns det 240 platser, men det har alltså minskat till i år. Att antalet platser har minskat har flera orsaker.

– Arbetsgivaravgiften har höjts. Tidigare var den lägre för ungdomar. Dessutom vill socialförvaltningen, som vi lyder under, satsa mer på bidragstagare och deras familjer. Då blir det mindre resurser till feriepraktiken, säger Marianne Kotiaho.

Eftersom det är ganska ont om platser är det tänkt att de i första hand ska gå till de elever som i sommar går ut årskurs 9 och till de elever som inte hade feriepraktikplats förra sommaren.

Olika områden

Eleverna kan söka feriepraktikplatser inom en rad olika områden: vård och omsorg, parkskötsel, förskola och fritidshem, lokalvård, demokratiutveckling, föreningars sommarverksamhet samt sommarlovsföretag. Det sistnämnda beskrivs som en annorlunda feriepraktik där man får kunskap om att driva företag.

En av de som hoppas få jobb i sommar är Kerem Celik, som går i klass 9C på Bregårdsskolan.

Tjäna pengar

– Jag har sökt inom vård och omsorg. Det är en chans att tjäna lite pengar, och vård och omsorg verkade vara roligast, säger han.

På torsdag är det Skrantaskolan som får besök av informatörerna. På fredag är det Österledsskolans tur.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.