2016-03-01 19:07

2016-03-01 20:33

Stor besvikelse över beslutet

DEGERFORS: Samlar tankarna efter kommunfullmäktiges nej till sponsorloger

– Jag tycker det känns som att man inte har någon stolthet över Degerfors IF och det gör mig jätteledsen. Det är inte många orter i Sverige som har ett elitlag inom någon sport men det har vi här i lilla Degerfors, säger DIF-ordförande Suzanne Hällström besviket dagen efter kommunfullmäktiges nej till att bygga loger på Stora Valla.

Som vi berättade i går var förslaget om byggnationen av sponsorloger på Stora Valla något som rörde om i grytan då det blev dags för beslut i kommunfullmäktige. Suzanne Hällström, som var Degerfors IF's ordförande fram till deras årsmöte i går kväll, är oerhört besviken över det negativa utfallet där 16 var emot och 15 för byggnationen.

– Sett till DIF's del så kämpar vi allt vi kan, både anställda och ideella och så har man så lågt intresse hos en del politiker. Sen att man blandar ihop sitt personliga fotbollsintresse med att ha ett fotbollslag som DIF är också konstigt, säger Hällström och fortsätter:

– Kommunen ger inte mycket till DIF, en ny arena givetvis och det är fantastiskt men sett över åren så har inte föreningen fått så mycket. Om man tittar på Karlskoga så tror jag de fick en miljon om året för att de bytte namn från Bofors IK till BIK Karlskoga. Kommunen där ser hur mycket namnet betyder i marknadsföringssyfte.

Tar hand om unga

– Här bad vi om hjälp med tillfällig finansiering, vi skulle betala tillbaka så kommunen i slutändan tjänar pengar på det. Man pratar om behov av andra mjuka investeringar och att man inte kan satsa bara på det här. Men det finns väl ingen verksamhet i kommunen som sysselsätter så många ungdomar som DIF. Var skulle de vara om vi inte vi hade den verksamheten, funderar Hällström.

– Hur föreningen ska göra för att få in sponsorpengar då de trogna sponsorerna i närområdet tillhör en sektor som har det tungt just nu har jag inget svar på. Då får ni dra ner på kostnaderna verkar det som att en del tycker, men då kanske man inte ska ha ett elitlag.

– Genom att vi är elitlag så drar vi in drygt 4 miljoner kronor från Svenska fotbollsförbundet och Svensk elitfotboll genom deras reklamavtal. De investerar vi här i personal och genom att handla det mesta i affärer och i tjänster häromkring. Vi är därmed en ganska stor kund till företagen likväl som stor samarbetspartner. Jag är så ledsen över att man inte uppskattar det vi gör, säger Hällström.

Avgick ur DIF

Vänsterledamoten Peter Pedersen kunde inte delta i fullmäktigedebatten då han satt med i DIF's styrelse fram till i går kväll, då han avgick för att inte hamna i jävsituation framöver.

Han är häpen över hur oppositionen tänker och att en del verkar handfallna över hur stor påverkan deras röst hade i frågan.

– Det låter som att kommunen skulle skänka en halvmiljon till DIF, men investeringen ska justeras med hyran och det gör bra affärer för båda, trots det säger man nej. Det låter som att man inte analyserat verkligheten. DIF är ett medelstort företag. Det finns företag med färre anställda som vi gör diverse anpassningar av lokalerna för genom de kommunala bolagen, säger Pedersen.

Han tycker snacket om att marknadsföra orten är tomt prat då DIF är en stor besöksmagnet. Han tycker också det är att krångla till det om DIF ska försöka få lån och bygga logerna själv på mark som kommunen äger.

Han vet heller inte hur det går med det budgetsamråd man har med en del av motståndarna i den här frågan, då han tycker att de har allierat sig emot V i en rad förslag på senare tid.

Kommunstyrelsens ordförande Roland Halvarsson (V) är lika besviken och tycker sig se samma tendenser som Pedersen vad gäller oppositionsalliansen mot V i flera förslag på sistone.

Han hoppas dock att budgetsamrådet inte ska påverkas av det här.

– Nu får vi titta på en annan lösning, men dilemmat är att det tar tid, säger Halvarsson.

Som vi berättade i går var förslaget om byggnationen av sponsorloger på Stora Valla något som rörde om i grytan då det blev dags för beslut i kommunfullmäktige. Suzanne Hällström, som var Degerfors IF's ordförande fram till deras årsmöte i går kväll, är oerhört besviken över det negativa utfallet där 16 var emot och 15 för byggnationen.

– Sett till DIF's del så kämpar vi allt vi kan, både anställda och ideella och så har man så lågt intresse hos en del politiker. Sen att man blandar ihop sitt personliga fotbollsintresse med att ha ett fotbollslag som DIF är också konstigt, säger Hällström och fortsätter:

– Kommunen ger inte mycket till DIF, en ny arena givetvis och det är fantastiskt men sett över åren så har inte föreningen fått så mycket. Om man tittar på Karlskoga så tror jag de fick en miljon om året för att de bytte namn från Bofors IK till BIK Karlskoga. Kommunen där ser hur mycket namnet betyder i marknadsföringssyfte.

Tar hand om unga

– Här bad vi om hjälp med tillfällig finansiering, vi skulle betala tillbaka så kommunen i slutändan tjänar pengar på det. Man pratar om behov av andra mjuka investeringar och att man inte kan satsa bara på det här. Men det finns väl ingen verksamhet i kommunen som sysselsätter så många ungdomar som DIF. Var skulle de vara om vi inte vi hade den verksamheten, funderar Hällström.

– Hur föreningen ska göra för att få in sponsorpengar då de trogna sponsorerna i närområdet tillhör en sektor som har det tungt just nu har jag inget svar på. Då får ni dra ner på kostnaderna verkar det som att en del tycker, men då kanske man inte ska ha ett elitlag.

– Genom att vi är elitlag så drar vi in drygt 4 miljoner kronor från Svenska fotbollsförbundet och Svensk elitfotboll genom deras reklamavtal. De investerar vi här i personal och genom att handla det mesta i affärer och i tjänster häromkring. Vi är därmed en ganska stor kund till företagen likväl som stor samarbetspartner. Jag är så ledsen över att man inte uppskattar det vi gör, säger Hällström.

Avgick ur DIF

Vänsterledamoten Peter Pedersen kunde inte delta i fullmäktigedebatten då han satt med i DIF's styrelse fram till i går kväll, då han avgick för att inte hamna i jävsituation framöver.

Han är häpen över hur oppositionen tänker och att en del verkar handfallna över hur stor påverkan deras röst hade i frågan.

– Det låter som att kommunen skulle skänka en halvmiljon till DIF, men investeringen ska justeras med hyran och det gör bra affärer för båda, trots det säger man nej. Det låter som att man inte analyserat verkligheten. DIF är ett medelstort företag. Det finns företag med färre anställda som vi gör diverse anpassningar av lokalerna för genom de kommunala bolagen, säger Pedersen.

Han tycker snacket om att marknadsföra orten är tomt prat då DIF är en stor besöksmagnet. Han tycker också det är att krångla till det om DIF ska försöka få lån och bygga logerna själv på mark som kommunen äger.

Han vet heller inte hur det går med det budgetsamråd man har med en del av motståndarna i den här frågan, då han tycker att de har allierat sig emot V i en rad förslag på senare tid.

Kommunstyrelsens ordförande Roland Halvarsson (V) är lika besviken och tycker sig se samma tendenser som Pedersen vad gäller oppositionsalliansen mot V i flera förslag på sistone.

Han hoppas dock att budgetsamrådet inte ska påverkas av det här.

– Nu får vi titta på en annan lösning, men dilemmat är att det tar tid, säger Halvarsson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.