2016-02-25 06:00

2016-02-25 06:00

Får avverka vid sjöarna

DEGERFORS: Prövar inte dispensbeslut

Länsstyrelsen prövar inte bygg- och miljönämndens beslut om strandskyddsdispens för avverkning intill Värmlandsbanan.

I januari beslutade bygg- och miljönämnden om strandskyddsdispens för Trafikverket att avverka intill Värmlandsbanan i Degerfors kommun, det handlade då framför allt om sträckan längs sjöarna i Svartå.

Risken för olyckor med fallande träd kräver skyndsamt åtgärder i området vid Värmlandsbanan vid sjöarna Lill-Björken, Storbjörken, Älgsjön och Lilla Vismen samt vid Letälven, enligt Trafikverket.

Vanligaste orsaken

I januari föll träd över banan i området som orsakade förseningar samt att resenärer fick åka vidare med bussar som sattes in.

Nedfallna träd över kontaktledningen är största orsaken till förseningar i tågtrafiken och dessutom sker i snitt 350 olyckstillfällen i landet om året av samma orsaker, träd som fallit över järnvägen.

Trädsäkring

En trädsäkring innebär att Trafikverket får servitutsrätt som för all framtid ger dem rätt att ta ned träd och buskar 20 meter ut från spårmitt, åt vardera hållet. Dessutom får de rätt att ta ned enstaka träd, utanför den gränsen men som kan nå spåret.

I enlighet med miljöbalkens bestämmelser så sände bygg- och miljönämnden beslutet om strandskyddsdispens för avverkning till länsstyrelsen för statlig kontroll. Länsstyrelsen har dock beslutat att inte pröva beslutet, då de inte ser något föreliggande skäl för detta.

I januari beslutade bygg- och miljönämnden om strandskyddsdispens för Trafikverket att avverka intill Värmlandsbanan i Degerfors kommun, det handlade då framför allt om sträckan längs sjöarna i Svartå.

Risken för olyckor med fallande träd kräver skyndsamt åtgärder i området vid Värmlandsbanan vid sjöarna Lill-Björken, Storbjörken, Älgsjön och Lilla Vismen samt vid Letälven, enligt Trafikverket.

Vanligaste orsaken

I januari föll träd över banan i området som orsakade förseningar samt att resenärer fick åka vidare med bussar som sattes in.

Nedfallna träd över kontaktledningen är största orsaken till förseningar i tågtrafiken och dessutom sker i snitt 350 olyckstillfällen i landet om året av samma orsaker, träd som fallit över järnvägen.

Trädsäkring

En trädsäkring innebär att Trafikverket får servitutsrätt som för all framtid ger dem rätt att ta ned träd och buskar 20 meter ut från spårmitt, åt vardera hållet. Dessutom får de rätt att ta ned enstaka träd, utanför den gränsen men som kan nå spåret.

I enlighet med miljöbalkens bestämmelser så sände bygg- och miljönämnden beslutet om strandskyddsdispens för avverkning till länsstyrelsen för statlig kontroll. Länsstyrelsen har dock beslutat att inte pröva beslutet, då de inte ser något föreliggande skäl för detta.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.