2016-02-23 11:38

2016-02-23 11:39

Fängelse för 32-åringen med spritfabrik kvarstår

KARLSKOGA: Längre brottstid men lägre straff

Hovrätten håller med om att 32-åringen sålt sprit under en längre tid än vad tidigare bedömts. Fängelsestraffet kvarstår men blir sex månader kortare.

I dag kom Göta hovrätts dom mot mannen som hade en sprit- och knark fabrik på en gård norr om Karlskoga. Hovrätten håller med tingsrätten i skuldfrågan och går sedan till viss del på åklagarens linje vad gäller brottstiden.

Den 32-årige mannen dömdes av Örebro tingsrätt till fem års fängelse för att ha tillverkat stora mängder sprit samt odlat cannabis på en gård norr om Karlskoga. Med honom fälldes en 25-årig man för att ha varit inblandad i sprittillverkningen, med 18 månaders fängelse som påföljd.

Båda överklagade domen, 32-åringen med yrkan om att samtliga åtal ogillas alternativt att straffet mildras. Den 25-årige mannen yrkade på att hans gärningar skulle bedömas som medhjälp men tog senare tillbaka sin överklagan.

Även åklagaren överklagade och yrkade på att straffet skulle skärpas, bland annat med hänvisning till att brottstiden är längre än den tid som tingsrätten bedömt, det vill säga från maj 2009 och inte från september 2013.

Hovätten anser att det inte är styrkt att mannen tillverkat sprit sedan maj 2009 men väl att han redan då sålde sprit. Gällande narkotikabrott gör inte hovrätten någon annan bedömning.

Sänkt straff

Vidare anser hovrätten att straffvärdet är högre än vad tingsrätten angett. Rätten tar dock i beaktade det skattetillägg som mannen kommer att påföras för alkoholtillverkningen samt att han varit häktad med restriktioner under närmare sex månader. Med anledning av detta bestämdes påföljden till fängelse i fyra år och sex månader.

Det var i maj som polisen slog till mot gården efter en tids spaning. Stark cannabislukt hade lett dem till ett uthus och vid husrannsakan hittades både plantor och torkad cannabis. Någon dag senare gjordes husrannsakan i bostadshuset där polisen bland annat hittade en dunk med sprit och torkad cannabis i frysen. Vidare hittades 1 000 femlitersdunkar, 150 kilo aktivt kol, hundratals kilo socker i säckar samt 110 000 kronor i kontanter.

Dold källare

Den stora upptäckten gjordes dock i verkstadslokalen . I en hemlig källare fanns en stor anläggning för tillverkning av både sprit och cannabis. Bland annat så hittades 7 440 liter mäsk och drygt 1 000 liter sprit, tillräckligt för att färdigställa över 4 000 liter färdig 40-procentig sprit, samt tillräckligt med jäst för att framställa ytterligare över 20 000 liter sprit. Den totala mängden cannabis som hittades uppgår, efter skörd och torkning, till nästan tio kilo.

I dag kom Göta hovrätts dom mot mannen som hade en sprit- och knark fabrik på en gård norr om Karlskoga. Hovrätten håller med tingsrätten i skuldfrågan och går sedan till viss del på åklagarens linje vad gäller brottstiden.

Den 32-årige mannen dömdes av Örebro tingsrätt till fem års fängelse för att ha tillverkat stora mängder sprit samt odlat cannabis på en gård norr om Karlskoga. Med honom fälldes en 25-årig man för att ha varit inblandad i sprittillverkningen, med 18 månaders fängelse som påföljd.

Båda överklagade domen, 32-åringen med yrkan om att samtliga åtal ogillas alternativt att straffet mildras. Den 25-årige mannen yrkade på att hans gärningar skulle bedömas som medhjälp men tog senare tillbaka sin överklagan.

Även åklagaren överklagade och yrkade på att straffet skulle skärpas, bland annat med hänvisning till att brottstiden är längre än den tid som tingsrätten bedömt, det vill säga från maj 2009 och inte från september 2013.

Hovätten anser att det inte är styrkt att mannen tillverkat sprit sedan maj 2009 men väl att han redan då sålde sprit. Gällande narkotikabrott gör inte hovrätten någon annan bedömning.

Sänkt straff

Vidare anser hovrätten att straffvärdet är högre än vad tingsrätten angett. Rätten tar dock i beaktade det skattetillägg som mannen kommer att påföras för alkoholtillverkningen samt att han varit häktad med restriktioner under närmare sex månader. Med anledning av detta bestämdes påföljden till fängelse i fyra år och sex månader.

Det var i maj som polisen slog till mot gården efter en tids spaning. Stark cannabislukt hade lett dem till ett uthus och vid husrannsakan hittades både plantor och torkad cannabis. Någon dag senare gjordes husrannsakan i bostadshuset där polisen bland annat hittade en dunk med sprit och torkad cannabis i frysen. Vidare hittades 1 000 femlitersdunkar, 150 kilo aktivt kol, hundratals kilo socker i säckar samt 110 000 kronor i kontanter.

Dold källare

Den stora upptäckten gjordes dock i verkstadslokalen . I en hemlig källare fanns en stor anläggning för tillverkning av både sprit och cannabis. Bland annat så hittades 7 440 liter mäsk och drygt 1 000 liter sprit, tillräckligt för att färdigställa över 4 000 liter färdig 40-procentig sprit, samt tillräckligt med jäst för att framställa ytterligare över 20 000 liter sprit. Den totala mängden cannabis som hittades uppgår, efter skörd och torkning, till nästan tio kilo.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.