2016-02-22 16:55

2016-02-22 16:55

Rastgård för hundar

DEGERFORS: Här kan hundarna springa fritt och leka

Servicenämnden beslutade nyligen att anlägga en hundrastgård i Svartå. Men redan runt jul stod hundrastgården vid hunddagiset i Degerfors klar.

Det började med ett medborgarförslag redan 2012 om en hundpark, där man kan släppa och rasta hundarna och enligt förslaget skulle den förläggas till Kanadaskogen.

Efter diskussioner kom man fram till att en bättre placering var på grönområdet mellan Musikskolan och Letälvsgården. Där intill finns nämligen det kommunala hunddagiset Lyckliga svansen, som drivs av daglig verksamhet.

Efterlängtad

Hundparken, eller rastgården stod klar runt jul, och på Lyckliga svansen tycker man det är utmärkt.

– Den är jätte efterlängtad den rastgården och det blir toppen till våren och sommaren att gå dit och släppa hundarna så de får leka. De hundarna vi har inskrivna passar bra ihop och därför kan vi släppa alla dem tillsammans på en gång, berättar Anna Borg, handledare på hunddagiset.

– Just nu är det lite för slaskigt väder, men längre fram blir det roligt för dem att gå dit, så vi kan kasta boll och frisbee till dem säger hon vidare.

Anna Borg rekommenderar andra att komma dit med sina hundar och låta dem springa runt och leka fritt.

– Om vi är där och det kommer någon annan får man se om den hunden går ihop med de andra eller om den väntar tills vi är klara, säger Borg och den regeln gäller även då andra privatpersoner är där med sina hundar, enligt servicechef Anders Luthman.

I övrigt är det sunt förnuft som ska råda och hundägare ska ta upp efter sina fyrfota vänner, en latrintunna finns på staketet till rastgården.

Naturmark

Rastgården har naturmark och servicechef Anders Luthman säger:

– En del rekommenderar naturmark och här är både lite gräsmatta och skogsmark. Vi sparade även några träd åt hundarna att kissa på. Vi ska snygga till lite med grusgång fram till våren och innan nästa vinter ska nån mer lampa upp där också.

För rastgården som planeras till Svartå har man räknat med en kostnad på 90 000 kronor, beroende på att man inte riktigt vet dess placering än. Rastgården i Degerfors kostade 60 000 kronor.

Men det här med rastgårdar är väl annars mer ett storstadsfenomen?

– Ja men vi placerade den där det är flest hyreshus, för vi tänkte att där kanske bor många hundar som inte kan släppas lösa annars och kanske också många äldre som har hund än men inte vågar släppa dem. Här kan de göra det, säger Luthman som tycker det är en bra grej som kom sig av medborgarförslaget.

Det började med ett medborgarförslag redan 2012 om en hundpark, där man kan släppa och rasta hundarna och enligt förslaget skulle den förläggas till Kanadaskogen.

Efter diskussioner kom man fram till att en bättre placering var på grönområdet mellan Musikskolan och Letälvsgården. Där intill finns nämligen det kommunala hunddagiset Lyckliga svansen, som drivs av daglig verksamhet.

Efterlängtad

Hundparken, eller rastgården stod klar runt jul, och på Lyckliga svansen tycker man det är utmärkt.

– Den är jätte efterlängtad den rastgården och det blir toppen till våren och sommaren att gå dit och släppa hundarna så de får leka. De hundarna vi har inskrivna passar bra ihop och därför kan vi släppa alla dem tillsammans på en gång, berättar Anna Borg, handledare på hunddagiset.

– Just nu är det lite för slaskigt väder, men längre fram blir det roligt för dem att gå dit, så vi kan kasta boll och frisbee till dem säger hon vidare.

Anna Borg rekommenderar andra att komma dit med sina hundar och låta dem springa runt och leka fritt.

– Om vi är där och det kommer någon annan får man se om den hunden går ihop med de andra eller om den väntar tills vi är klara, säger Borg och den regeln gäller även då andra privatpersoner är där med sina hundar, enligt servicechef Anders Luthman.

I övrigt är det sunt förnuft som ska råda och hundägare ska ta upp efter sina fyrfota vänner, en latrintunna finns på staketet till rastgården.

Naturmark

Rastgården har naturmark och servicechef Anders Luthman säger:

– En del rekommenderar naturmark och här är både lite gräsmatta och skogsmark. Vi sparade även några träd åt hundarna att kissa på. Vi ska snygga till lite med grusgång fram till våren och innan nästa vinter ska nån mer lampa upp där också.

För rastgården som planeras till Svartå har man räknat med en kostnad på 90 000 kronor, beroende på att man inte riktigt vet dess placering än. Rastgården i Degerfors kostade 60 000 kronor.

Men det här med rastgårdar är väl annars mer ett storstadsfenomen?

– Ja men vi placerade den där det är flest hyreshus, för vi tänkte att där kanske bor många hundar som inte kan släppas lösa annars och kanske också många äldre som har hund än men inte vågar släppa dem. Här kan de göra det, säger Luthman som tycker det är en bra grej som kom sig av medborgarförslaget.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.