2016-02-15 21:30

2016-02-15 21:30

"Industrin är väldigt viktig för Sverige"

KARLSKOGA: Närings- och innovationsministern besökte Karlskoga

På måndagen var närings- och innovationsminister Mikael Damberg på besök i Karlskoga. Han hann bland annat med ett besök på Lasertech, ett företag som han tycker är en bra representant för Sveriges styrkor inom industrin.

Mikael Damberg är ute på en turné runt om i landet för att presentera regeringens nyindustrialiseringsstrategi för Sverige, en kampanj som går under namnet Smart industri.

Han inledde måndagen i Örebro, där han bland annat besökte Atlas Copco. Sedan gick resan vidare till Karlskoga, där han för en grupp bestående av bland annat representanter för det lokala näringslivet och kommunstyrelsens ordförande Sven-Olov Axelsson berättade om nyindustrialiseringsstrategin.

Bra samarbete

Damberg anser att en av Sveriges styrkor är att man har bra samarbete mellan det offentliga, universitet och företag.

– Det skapar starka kluster som kan göra att vi är riktigt starka i Sverige. Vi är ett relativt litet land, men är ganska stora på den internationella marknaden. Frågan är hur vi ska dra nytta av det fullt ut.

På eftermiddagen besökte ministern Lasertech och han gillade det han såg. Lasertech har som bekant bra samarbete med både företag och universitet.

Karlskoga sticker ut

– Att man har lyckats fånga så många aktörer för att göra en gemensam satsning är spännande. Det är å andra sidan ingen slump att det hamnar just här i Karlskoga. Det finns en stark industrikultur här och man blir inte riktigt duktig på de nya delarna om man inte kan produktion. Det är intressant att högteknologisk industri kan föda nästa generations industri, som vi ser här. Det ligger väldigt mycket i linje med Smart industri.

Mikael Damberg har besökt industrier i väldigt många olika städer. Han anser att det som gör att Karlskoga sticker ut är att mycket av den högteknologiska industrin här är kopplad till försvarsindustrin.

Ointresserat

– Det gör att man är mer experimentell och ofta ligger längre fram. Försvarsindustrin är alltid det senaste och det knappt möjliga. Det gör att man hela tiden flyttar gränser.

En anledning till att regeringen har dragit i gång sin nyindustrialiseringsstrategi är att man tycker att Sverige har varit lite för ointresserat av sin industri.

Svårt att tänka sig

– Det har funnits en diskussion om att vi är på väg in i det postindustriella samhället. Man trodde att forskning och utveckling var viktigt, men att det inte hade med industrin att göra. Men om man tittar på vilka det är som gör de stora forskningsinvesteringarna i Sverige så hänger det väldigt hårt samman med de stora industrierna. Det är svårt att tänka sig innovationslandet Sverige utan de industrier som har innoverat, säger Mikael Damberg.

Mikael Damberg är ute på en turné runt om i landet för att presentera regeringens nyindustrialiseringsstrategi för Sverige, en kampanj som går under namnet Smart industri.

Han inledde måndagen i Örebro, där han bland annat besökte Atlas Copco. Sedan gick resan vidare till Karlskoga, där han för en grupp bestående av bland annat representanter för det lokala näringslivet och kommunstyrelsens ordförande Sven-Olov Axelsson berättade om nyindustrialiseringsstrategin.

Bra samarbete

Damberg anser att en av Sveriges styrkor är att man har bra samarbete mellan det offentliga, universitet och företag.

– Det skapar starka kluster som kan göra att vi är riktigt starka i Sverige. Vi är ett relativt litet land, men är ganska stora på den internationella marknaden. Frågan är hur vi ska dra nytta av det fullt ut.

På eftermiddagen besökte ministern Lasertech och han gillade det han såg. Lasertech har som bekant bra samarbete med både företag och universitet.

Karlskoga sticker ut

– Att man har lyckats fånga så många aktörer för att göra en gemensam satsning är spännande. Det är å andra sidan ingen slump att det hamnar just här i Karlskoga. Det finns en stark industrikultur här och man blir inte riktigt duktig på de nya delarna om man inte kan produktion. Det är intressant att högteknologisk industri kan föda nästa generations industri, som vi ser här. Det ligger väldigt mycket i linje med Smart industri.

Mikael Damberg har besökt industrier i väldigt många olika städer. Han anser att det som gör att Karlskoga sticker ut är att mycket av den högteknologiska industrin här är kopplad till försvarsindustrin.

Ointresserat

– Det gör att man är mer experimentell och ofta ligger längre fram. Försvarsindustrin är alltid det senaste och det knappt möjliga. Det gör att man hela tiden flyttar gränser.

En anledning till att regeringen har dragit i gång sin nyindustrialiseringsstrategi är att man tycker att Sverige har varit lite för ointresserat av sin industri.

Svårt att tänka sig

– Det har funnits en diskussion om att vi är på väg in i det postindustriella samhället. Man trodde att forskning och utveckling var viktigt, men att det inte hade med industrin att göra. Men om man tittar på vilka det är som gör de stora forskningsinvesteringarna i Sverige så hänger det väldigt hårt samman med de stora industrierna. Det är svårt att tänka sig innovationslandet Sverige utan de industrier som har innoverat, säger Mikael Damberg.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.