2016-02-15 19:59

2016-02-15 20:01

Hembygdsförening söker pengar till arkiv

KARLSKOGA: Minst femtusen plåtar behöver förvaras

Karlskoga bergslags hembygdsförening söker pengar för att kunna förvara minst femtusen glasplåtar till eftervärlden. Plåtarna är arvet efter två Karlskogafotografer som fotade orten med omnejd under sen 1800- och tidigt 1900-tal.

– Jag har skrivit ett tiggarbrev som jag ska skicka ut till olika instanser, säger Sif Eklund, som är ordförande i föreningen. Jag beräknar att det kommer kosta någonstans mellan 75 000 och 100 000 kronor.

Två fotografer

Glasplåtarna är ett arv efter fotograferna Alvin Andersson och Pontus Andersson, där inget släktskap förelåg, men där den senare var den tidigares elev. Plåtarna förvaras i dag i källaren under biblioteket, men Sif Eklund vill att de i stället blir ordentligt arkiverade.

– Det är en kulturgärning att spara de här bilderna till kommande generationer, säger hon. Och då måste de förvaras i separata pappersfickor och i speciella plåtlådor och det kostar.

Plåta av

En fotograf från Degerfors, Lennart Gustafsson, har nu åtagit sig att, helt ideellt, fota av alla plåtarna och scanna in dem i digitala arkiv. Som tack får Degerfors hembygdsförening tillgång till bilderna från Degerfors och trakterna runt. Bilderna kommer alltså att finnas lättillgängliga och då vill man passa på att arkivera originalen.

– Det här är en gammal teknik, säger Sif Eklund. Och Albin Andersson var en erkänt skicklig fotograf. Hans ateljé i Karlskoga brann dock ner 1903 och då försvann mycket.

Många av plåtarna kommer i stället från Karlskogafödde Pontus Andersson, som kom hemskyndande till Karlskoga när han nåddes av lärarens dödsbud. Han var sedan verksam på hemorten fram till 1962, enligt Sif Eklund, som är väldigt mån om att arkiveringen ska bli av.

– Alla bidrag mottages tacksamt, både från privatpersoner och föreningar. Sedan hoppas vi på pengar från statliga instanser.

När allt är digitaliseras så ska glasplåtarna till slutförvar i kommunens centralarkiv. Nu ligger plåtarna i ett litet rum som föreningen befogar över, Det är inte optimalt, varken förvarings- eller temperaturmässigt.

– Varje glasplåt ska stå, inte ligga, i separata och specialgjorda kuvert. Sådant kostar, säger Sif Eklund.

– Jag har skrivit ett tiggarbrev som jag ska skicka ut till olika instanser, säger Sif Eklund, som är ordförande i föreningen. Jag beräknar att det kommer kosta någonstans mellan 75 000 och 100 000 kronor.

Två fotografer

Glasplåtarna är ett arv efter fotograferna Alvin Andersson och Pontus Andersson, där inget släktskap förelåg, men där den senare var den tidigares elev. Plåtarna förvaras i dag i källaren under biblioteket, men Sif Eklund vill att de i stället blir ordentligt arkiverade.

– Det är en kulturgärning att spara de här bilderna till kommande generationer, säger hon. Och då måste de förvaras i separata pappersfickor och i speciella plåtlådor och det kostar.

Plåta av

En fotograf från Degerfors, Lennart Gustafsson, har nu åtagit sig att, helt ideellt, fota av alla plåtarna och scanna in dem i digitala arkiv. Som tack får Degerfors hembygdsförening tillgång till bilderna från Degerfors och trakterna runt. Bilderna kommer alltså att finnas lättillgängliga och då vill man passa på att arkivera originalen.

– Det här är en gammal teknik, säger Sif Eklund. Och Albin Andersson var en erkänt skicklig fotograf. Hans ateljé i Karlskoga brann dock ner 1903 och då försvann mycket.

Många av plåtarna kommer i stället från Karlskogafödde Pontus Andersson, som kom hemskyndande till Karlskoga när han nåddes av lärarens dödsbud. Han var sedan verksam på hemorten fram till 1962, enligt Sif Eklund, som är väldigt mån om att arkiveringen ska bli av.

– Alla bidrag mottages tacksamt, både från privatpersoner och föreningar. Sedan hoppas vi på pengar från statliga instanser.

När allt är digitaliseras så ska glasplåtarna till slutförvar i kommunens centralarkiv. Nu ligger plåtarna i ett litet rum som föreningen befogar över, Det är inte optimalt, varken förvarings- eller temperaturmässigt.

– Varje glasplåt ska stå, inte ligga, i separata och specialgjorda kuvert. Sådant kostar, säger Sif Eklund.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.