2016-02-15 20:39

2016-02-15 20:39

Degerfors har billigast elnätsavgifter

ÖREBRO LÄN: Stora skillnader i elnätsavgifter i Örebro län

En ny undersökning från Villaägarnas Riksförbund visar att Degerfors har länets billigaste elnätsavgift. Ellevios nät har landets högsta elnätsavgifter. Där betalar en husägare 12 100 kronor om året i elnätsavgift, det är 4 500 kronor mer än i Degerfors.

På senare år har elnätsavgifterna höjts kraftigt. I de av länets kommuner som har Ellevio som huvudsaklig nätägare, Hällefors, Laxå, Lekeberg och Ljusnarsberg, har avgifterna stigit med 23 procent på fem år.

– Det är frånvaron av en rimlig prisreglering som gör att monopolisterna kan fortsätta höja och göra stora vinster på svaga konsumenters bekostnad, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas Riksförbund i ett pressmeddelande.

Näst billigaste i länet är Karlskoga där elnätsavgiften kostar 7 858 kronor om året.

På senare år har elnätsavgifterna höjts kraftigt. I de av länets kommuner som har Ellevio som huvudsaklig nätägare, Hällefors, Laxå, Lekeberg och Ljusnarsberg, har avgifterna stigit med 23 procent på fem år.

– Det är frånvaron av en rimlig prisreglering som gör att monopolisterna kan fortsätta höja och göra stora vinster på svaga konsumenters bekostnad, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas Riksförbund i ett pressmeddelande.

Näst billigaste i länet är Karlskoga där elnätsavgiften kostar 7 858 kronor om året.

  • Anders Persson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.