2016-02-12 17:39

2016-02-12 17:39

Inspirerande installation

KONST: Susanne Ericson, Nathalie Ericson och Ivy Oskarsson i Galleri Kråkan

Det är bara två dagar kvar på den utställning som fyller Galleri Kråkan. Blandningen av ett mode som hämtat inspiration från den viktorianska eran, stilmöbler och anslående, smått magiska bilder gör att hela lokalen känns som en inspirerande installation.

Susanne Ericson har designat och sytt kläderna medan dottern Nathalie Ericson medverkar med foton och några skisser och sen har Ivy Oskarsson bidragit med en handfull stilmöbler.

Susanne Ericson är med i Konst runt Möckeln samt kollektivet som driver Galleri Kråkan och den här veckan var det hennes tur att ställa ut. Men eftersom hon tycker om att samarbeta bjöd hon in dottern Nathalie och Ivy Oskarsson att dela lokal med henne.

Susanne Ericson startade i början av 2012 Ateljé Belle Epoque men hon har sytt sedan hon var barn.

– Jag började med nål och tråd som 4-åring då jag sydde till mina dockor och nu är jag 56 så detta med sömnad har följt mig som en röd tråd genom livet, säger hon.

Men det var ingen spikrak väg till den egna ateljén. Tvärtom. För några år sedan drabbades hon av bröstcancer och allt blev svart och tungt.

– Jag slutade sy och lade ned. Man tänker mycket när allt ställs på sin spets, konstaterar hon och berättar att det var barnens stöd som fick henne att åter börja sy.

– De puffade igång mig och mitt i allt detta kom glädjen tillbaka. Men det var med skräckblandad förtjusning som jag startade Ateljé Belle Epoque, tillägger hon och berättar att hon hittills haft fyra visningar av egenhändigt designade kläder, tre i Karlskoga och en i Örebro.

– Då har jag samarbetat med en stylist och en som har accessoarer och Tord Saxin som fotograferat kläderna och haft egen fotoutställning, fortsätter Susanne Ericson och berättar att hon tycker mycket om 1700-1800-talsmodet, kläder från den viktorianska tiden.

– Jag ritar allt själv och konstruerar mönstren. Det här är min design, det är så här jag vill ha kläderna men jag syr även kläder på beställning.

Men även om hon tidsmässigt fyller en arbetsvecka med sin sömnad så måste det också till en fast inkomst.

– Jag jobbar sedan 2004 som undersköterska inom vården men har nu gått ned till 60 procent.

– Livssituationen krävde en yrkesutbildning. Och det här är min tredje utbildning som jag fick på Virginska skolan. Jag började med en ekonomutbildning och en tid som ung hade jag ateljé.

Susanne Ericson konstaterar att hon som ensamstående med fyra barn inte kunde satsa fullt ut på att skapa kläder. Det gällde också att försörja familjen.

– Jag öppnade eget sent i livet och blir aldrig rik. Men jag mår bra av det jag gör och går det runt är det bra nog, säger hon och avslöjar att hon börjar få en kundkrets som återkommer.

– Jag älskar att sy, sömnad är såväl terapi som glädje för mig och nu bidrar det också till försörjningen, tillägger hon.

Susanne Ericson har designat och sytt kläderna medan dottern Nathalie Ericson medverkar med foton och några skisser och sen har Ivy Oskarsson bidragit med en handfull stilmöbler.

Susanne Ericson är med i Konst runt Möckeln samt kollektivet som driver Galleri Kråkan och den här veckan var det hennes tur att ställa ut. Men eftersom hon tycker om att samarbeta bjöd hon in dottern Nathalie och Ivy Oskarsson att dela lokal med henne.

Susanne Ericson startade i början av 2012 Ateljé Belle Epoque men hon har sytt sedan hon var barn.

– Jag började med nål och tråd som 4-åring då jag sydde till mina dockor och nu är jag 56 så detta med sömnad har följt mig som en röd tråd genom livet, säger hon.

Men det var ingen spikrak väg till den egna ateljén. Tvärtom. För några år sedan drabbades hon av bröstcancer och allt blev svart och tungt.

– Jag slutade sy och lade ned. Man tänker mycket när allt ställs på sin spets, konstaterar hon och berättar att det var barnens stöd som fick henne att åter börja sy.

– De puffade igång mig och mitt i allt detta kom glädjen tillbaka. Men det var med skräckblandad förtjusning som jag startade Ateljé Belle Epoque, tillägger hon och berättar att hon hittills haft fyra visningar av egenhändigt designade kläder, tre i Karlskoga och en i Örebro.

– Då har jag samarbetat med en stylist och en som har accessoarer och Tord Saxin som fotograferat kläderna och haft egen fotoutställning, fortsätter Susanne Ericson och berättar att hon tycker mycket om 1700-1800-talsmodet, kläder från den viktorianska tiden.

– Jag ritar allt själv och konstruerar mönstren. Det här är min design, det är så här jag vill ha kläderna men jag syr även kläder på beställning.

Men även om hon tidsmässigt fyller en arbetsvecka med sin sömnad så måste det också till en fast inkomst.

– Jag jobbar sedan 2004 som undersköterska inom vården men har nu gått ned till 60 procent.

– Livssituationen krävde en yrkesutbildning. Och det här är min tredje utbildning som jag fick på Virginska skolan. Jag började med en ekonomutbildning och en tid som ung hade jag ateljé.

Susanne Ericson konstaterar att hon som ensamstående med fyra barn inte kunde satsa fullt ut på att skapa kläder. Det gällde också att försörja familjen.

– Jag öppnade eget sent i livet och blir aldrig rik. Men jag mår bra av det jag gör och går det runt är det bra nog, säger hon och avslöjar att hon börjar få en kundkrets som återkommer.

– Jag älskar att sy, sömnad är såväl terapi som glädje för mig och nu bidrar det också till försörjningen, tillägger hon.