2016-02-11 06:00

2016-02-11 06:00

S-visioner för Västergården

DEGERFORS: Aktivitetscentrum och nya personalutrymmen

Friställ ytor och öppna upp nya avdelningar, uppför en ny byggnad och gör en ny tvättstuga samt skapa ett centrum för aktiviteter för de äldre. Det föreslår S i en motion.

Det är Västergården som Socialdemokraterna vill göra till vad de kallar en centralt lättbodd anläggning och lättarbetat område med mer verksamhet för de äldre.

S vill öppna Västergårdens plan 2 och 4 samt entré- och källaretageplan igen. Där finns i dag sköterskor, hemtjänstpersonal, nattpatrull, biståndshandläggare, enhetschefer med flera men genom att flytta dem skulle ytor för två avdelningar friställas. Det i sin tur innebär 16 platser, vilket det enligt S är skriande behov av.

Aktivitetscentrum

– För våra äldre invånare kan Västergården bli ett centrum där olika aktiviteter kan bli en ny möjlighet för framtida intressen, bland annat möjlighet till datarum, träningsrum, cafeteria med mera, skriver S i sin motion.

För personalen vill S lösa det med en ny byggnad som uppförs mellan Västergården och Letälvsgården, på gångavstånd för arbetslag på båda arbetsplatserna. Det i sin tur, menar S, underlättar då inriktningen är att få till heltid för all personal, vilket kräver större rörlighet mellan avdelningarna. Där skulle även finnas parkeringsplatser som täcker behovet för personalen.

I dag finns inte omklädningsskåp till all personal och inte heller omklädningsrum för män, trots lagkrav att det ska finnas för båda könen. S ser möjligheter att få till det genom sitt förslag.

Tvätt på cirkulation

Vidare anser de att en ny tvättstuga behövs.

– I dag hämtar och lämnar hemtjänsten tvätten till servicelaget som ombesörjer att den tvättas. Det här sker i utrymmen som inte är avsedda för den typen av hantering och är därför ingen bra arbetsmiljö, skriver S i motionen.

De nämner att kommunen på sikt skulle tjäna på att ha personalens arbetskläder på så kallad ”tvätt på cirkulation”, även om det inledningsvis innebär en investeringskostnad. Systemet där personal tar sina arbetskläder ur klädförrådet och lägger smutstvätt i hänvisad påse, vilket förhindrar smitta, liknar det Region Örebro har, enligt S.

S föreslår att dialog inleds mellan Degerforsbyggen, personalen och socialförvaltningen och att kommunen ger Degerforsbyggen uppdraget att ta fram underlag för nybyggnation och p-platser.

Det är Västergården som Socialdemokraterna vill göra till vad de kallar en centralt lättbodd anläggning och lättarbetat område med mer verksamhet för de äldre.

S vill öppna Västergårdens plan 2 och 4 samt entré- och källaretageplan igen. Där finns i dag sköterskor, hemtjänstpersonal, nattpatrull, biståndshandläggare, enhetschefer med flera men genom att flytta dem skulle ytor för två avdelningar friställas. Det i sin tur innebär 16 platser, vilket det enligt S är skriande behov av.

Aktivitetscentrum

– För våra äldre invånare kan Västergården bli ett centrum där olika aktiviteter kan bli en ny möjlighet för framtida intressen, bland annat möjlighet till datarum, träningsrum, cafeteria med mera, skriver S i sin motion.

För personalen vill S lösa det med en ny byggnad som uppförs mellan Västergården och Letälvsgården, på gångavstånd för arbetslag på båda arbetsplatserna. Det i sin tur, menar S, underlättar då inriktningen är att få till heltid för all personal, vilket kräver större rörlighet mellan avdelningarna. Där skulle även finnas parkeringsplatser som täcker behovet för personalen.

I dag finns inte omklädningsskåp till all personal och inte heller omklädningsrum för män, trots lagkrav att det ska finnas för båda könen. S ser möjligheter att få till det genom sitt förslag.

Tvätt på cirkulation

Vidare anser de att en ny tvättstuga behövs.

– I dag hämtar och lämnar hemtjänsten tvätten till servicelaget som ombesörjer att den tvättas. Det här sker i utrymmen som inte är avsedda för den typen av hantering och är därför ingen bra arbetsmiljö, skriver S i motionen.

De nämner att kommunen på sikt skulle tjäna på att ha personalens arbetskläder på så kallad ”tvätt på cirkulation”, även om det inledningsvis innebär en investeringskostnad. Systemet där personal tar sina arbetskläder ur klädförrådet och lägger smutstvätt i hänvisad påse, vilket förhindrar smitta, liknar det Region Örebro har, enligt S.

S föreslår att dialog inleds mellan Degerforsbyggen, personalen och socialförvaltningen och att kommunen ger Degerforsbyggen uppdraget att ta fram underlag för nybyggnation och p-platser.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.