2016-02-11 06:00

2016-02-11 06:00

Med mänskliga rättigheter i fokus

DEGERFORS: Gymnasieeleverna ska göra sin tolkning

Under vårterminen ska elever på Möckelngymnasiet i Degerfors delta i ett projekt som mynnar ut i en utställning i Kungsträdgården i Stockholm. Temat är mänskliga rättigheter men exakt vad som ska visas är inte bestämt än.

Kubprojektet - Varje människa kan göra skillnad är ett initiativ från Raul Wallenberg Academy och bland de 30 gymnasieskolor som deltar finns Möckelngymnasiet i Degerfors.

På tisdagen levererades en 27 kubikmeter stor kub till skolan och det är denna som ska fyllas med elevernas material på temat ”rätten till ett tryggt liv”.

– Vi har inte riktigt bestämt än vad det ska vara. Några av klasserna kommer att vara mer involverade men tanken är att alla ska vara med på något sätt, säger Katarina Vitez, lärare i svenska, svenska som andraspråk samt engelska.

Det är hon och bild- och designläraren Öivind Harsem som har hand om projektet och de har tänkt att eleverna först ska göra en miniatyrutställning som ska visas i skolan. Utvalda delar av denna ska sedan göras i större skala i själva kuben. Arbetet ska pågå under större delen av vårterminen och en invigning av kuben är tänkt att äga rum vid månadsskiftet mellan april och maj.

– Vi har många ensamkommande flyktingbarn här och vi hoppas att vi kan ta med deras historier, deras väg hit, i arbetet, säger Katarina Vitez.

– Vi ska arbeta med temat trygghet, det vet vi, men vad som händer exakt kan vi inte säga. Så är det med konsten, säger Öivind Harsem.

Båda hoppas att den färdiga utställningen kan visas på torgen i Degerfors och Karlskoga innan den ska visas i Kungsträdgården med de andra kuberna. Eleverna har också möjlighet att göra egna digitala kuber som en del i projektet.

Syftet med utställningen är att belysa exkludering, utanförskap och orättvisor. Genom arbetet ska eleverna lära sig mer om mänskliga rättigheter och hur de kan göra skillnad.

Kubprojektet - Varje människa kan göra skillnad är ett initiativ från Raul Wallenberg Academy och bland de 30 gymnasieskolor som deltar finns Möckelngymnasiet i Degerfors.

På tisdagen levererades en 27 kubikmeter stor kub till skolan och det är denna som ska fyllas med elevernas material på temat ”rätten till ett tryggt liv”.

– Vi har inte riktigt bestämt än vad det ska vara. Några av klasserna kommer att vara mer involverade men tanken är att alla ska vara med på något sätt, säger Katarina Vitez, lärare i svenska, svenska som andraspråk samt engelska.

Det är hon och bild- och designläraren Öivind Harsem som har hand om projektet och de har tänkt att eleverna först ska göra en miniatyrutställning som ska visas i skolan. Utvalda delar av denna ska sedan göras i större skala i själva kuben. Arbetet ska pågå under större delen av vårterminen och en invigning av kuben är tänkt att äga rum vid månadsskiftet mellan april och maj.

– Vi har många ensamkommande flyktingbarn här och vi hoppas att vi kan ta med deras historier, deras väg hit, i arbetet, säger Katarina Vitez.

– Vi ska arbeta med temat trygghet, det vet vi, men vad som händer exakt kan vi inte säga. Så är det med konsten, säger Öivind Harsem.

Båda hoppas att den färdiga utställningen kan visas på torgen i Degerfors och Karlskoga innan den ska visas i Kungsträdgården med de andra kuberna. Eleverna har också möjlighet att göra egna digitala kuber som en del i projektet.

Syftet med utställningen är att belysa exkludering, utanförskap och orättvisor. Genom arbetet ska eleverna lära sig mer om mänskliga rättigheter och hur de kan göra skillnad.