2016-02-10 06:00

2016-02-10 06:00

Drygt tiotusen bilder

DEGERFORS: Lägger ner mycket tid och kraft på rikstäckande databas

10 331 bilder och minst lika många kvar att lägga in. Degerfors hembygdsförening är väldigt aktiv vad gäller den rikstäckande databasen Bygdeband.

Varje tisdag träffas ett gäng ur Degerfors hembygdsförening i Smältarbyggningen där de går igenom veckans skörd av bilder som de lagt in. Man checkar av om alla uppgifter stämmer. De byter information med varandra, kanske någon känner igen en person och kan namnge den och så vidare.

Det började som en studiecirkel för ett år sedan och sedan dess har de jobbat intensivt. De är en av cirka 580 hembygdsföreningar som deltar och i dagsläget finns totalt drygt en miljon bilder, platser, personer och dokument inlagda i databasen.

Lika många kvar

i Degerfors har man avklarat 10 331 bilder och de kommer bland annat från lokaltidningsarkiven och privata bilder som de fått eller lånat samt bilder som tagits fram ur Eric Venströms glasplåtar. En hel del hade lagts in digitalt förut genom det tidigare Leader-projektet Sofie, men det tycks aldrig ta slut. De är ungefär halvvägs, då det finns ungefär 10 000 bilder ytterligare att sortera in.

– Nu ska vi få flera hundra bilder från glasplåtar som Karlskoga hembygdsförening har från Åtorp, Skagersbrunn och Rudskoga och som Lennart Gustafson, från Degerfors, hjälper dem att ta fram, berättar Kurt Seger.

– Karlskoga hembygdsförening har hittills bidragit med 135 bilder till Bygdeband, säger Lennart Ullberg.

Just nu jobbar Degerforsföreningen mycket med bilder från slutet av 1980- och början av 1990-talen. Den äldsta bild de lagt in är en järnverksvy från 1862.

– Det blir mer dokument också så småningom. Vi har redan lagt upp hela dokumentationen kring Kvarntorpshyttan, över 300 dokument som legat i lådor, berättar Lennart Ullberg.

Vilka har användning av databasen?

– Släktforskare, skolor och andra som skriver och forskar, säger Hasse Kvick.

– Vi får mail från folk på andra platser, nyss kom det från en i Torsby som hade sett sin mamma på en bild i vårt arkiv, säger Karl-Erik Björk och framåt hösten tror de sig även kunna få intresserade från USA, då det blir allt fler personbilder och många emigrerade.

– Jag är inne ofta och kikar, jag tycker det är jätteroligt, säger besökaren Lennart Eriksson som tittar in för att upplysa om personuppgifter på släktingar som han upptäckt på en bild i databasen.

Då en del bilduppgifter inte är kompletta tar man gärna emot information från allmänheten.

– Men personnamnsökning fungerar inte riktigt som det ska just nu. Det är ett programfel som ska rättas till, berättar Kjell Rehnberg.

Till dess får man söka via en plats eller i galleriet på de kategorier som finns där, exempelvis ”polisen” för personer från den yrkeskåren.

– Genom att gå in på Degerfors hembygdsförenings hemsida kan man klicka på fotogalleri och sen gå in på Bygdeband, eller direkt på länken som finns längst ner på hemsidan, säger Lennart Jansson.

Varje tisdag träffas ett gäng ur Degerfors hembygdsförening i Smältarbyggningen där de går igenom veckans skörd av bilder som de lagt in. Man checkar av om alla uppgifter stämmer. De byter information med varandra, kanske någon känner igen en person och kan namnge den och så vidare.

Det började som en studiecirkel för ett år sedan och sedan dess har de jobbat intensivt. De är en av cirka 580 hembygdsföreningar som deltar och i dagsläget finns totalt drygt en miljon bilder, platser, personer och dokument inlagda i databasen.

Lika många kvar

i Degerfors har man avklarat 10 331 bilder och de kommer bland annat från lokaltidningsarkiven och privata bilder som de fått eller lånat samt bilder som tagits fram ur Eric Venströms glasplåtar. En hel del hade lagts in digitalt förut genom det tidigare Leader-projektet Sofie, men det tycks aldrig ta slut. De är ungefär halvvägs, då det finns ungefär 10 000 bilder ytterligare att sortera in.

– Nu ska vi få flera hundra bilder från glasplåtar som Karlskoga hembygdsförening har från Åtorp, Skagersbrunn och Rudskoga och som Lennart Gustafson, från Degerfors, hjälper dem att ta fram, berättar Kurt Seger.

– Karlskoga hembygdsförening har hittills bidragit med 135 bilder till Bygdeband, säger Lennart Ullberg.

Just nu jobbar Degerforsföreningen mycket med bilder från slutet av 1980- och början av 1990-talen. Den äldsta bild de lagt in är en järnverksvy från 1862.

– Det blir mer dokument också så småningom. Vi har redan lagt upp hela dokumentationen kring Kvarntorpshyttan, över 300 dokument som legat i lådor, berättar Lennart Ullberg.

Vilka har användning av databasen?

– Släktforskare, skolor och andra som skriver och forskar, säger Hasse Kvick.

– Vi får mail från folk på andra platser, nyss kom det från en i Torsby som hade sett sin mamma på en bild i vårt arkiv, säger Karl-Erik Björk och framåt hösten tror de sig även kunna få intresserade från USA, då det blir allt fler personbilder och många emigrerade.

– Jag är inne ofta och kikar, jag tycker det är jätteroligt, säger besökaren Lennart Eriksson som tittar in för att upplysa om personuppgifter på släktingar som han upptäckt på en bild i databasen.

Då en del bilduppgifter inte är kompletta tar man gärna emot information från allmänheten.

– Men personnamnsökning fungerar inte riktigt som det ska just nu. Det är ett programfel som ska rättas till, berättar Kjell Rehnberg.

Till dess får man söka via en plats eller i galleriet på de kategorier som finns där, exempelvis ”polisen” för personer från den yrkeskåren.

– Genom att gå in på Degerfors hembygdsförenings hemsida kan man klicka på fotogalleri och sen gå in på Bygdeband, eller direkt på länken som finns längst ner på hemsidan, säger Lennart Jansson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.