2016-02-09 13:23

2016-02-09 13:23

Vill förlänga jakttiden på varg

VARGJAKT: Länsstyrelserna i Örebro och Värmlands län i gemensam ansökan

Länsstyrelserna i Örebro län och Värmlands län har ansökt om att få förlänga tiden för vinterns licensjakt på varg. Det ursprungliga tillståndet går ut 15 februari men länsstyrelserna vill förlänga tiden till 21 februari.

Samtidigt har Svenska Jägareförbundet skickat in en ansökan med i stort sett samma önskemål. Men det skiljer på en punkt och det är länsstyrelserna förbehåll att om den revirmarkerande tiken i respektive revir fälls kan jakten förlängas som längst till 31 mars.

– Vi anser att jakten ska pågå till 31 mars. Vi menar att det under bra spårförhållanden inte finns anledning att sätta stopp 21 februari. Men grundförutsättningen är att det kommer snö. För ingen snö, ja då kommer tiken inte att skjutas, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Svenska Jägareförbundet.

Det finns två skäl till att Länsstyrelserna i Örebro och Värmlands län vill förlänga jakttiden. Ett är att det fortfarande finns möjlighet att licensjakten blir av, det andra är att få den rättsliga situationen runt vargjakten prövad.

Naturvårdsverkets klartecken till licensjakt på varg överklagades och Förvaltningsrätten i Karlstad inhiberade beslutet strax innan vargjakten skulle påbörjas den 2 januari.

Förvaltningsrättens beslut har ännu inte kommit så det är fortfarande oklart om det alls blir vargjakt.

– Vi hoppas att beslutet kommer den här veckan, säger Gunnar Glöersen.

Samtidigt har Svenska Jägareförbundet skickat in en ansökan med i stort sett samma önskemål. Men det skiljer på en punkt och det är länsstyrelserna förbehåll att om den revirmarkerande tiken i respektive revir fälls kan jakten förlängas som längst till 31 mars.

– Vi anser att jakten ska pågå till 31 mars. Vi menar att det under bra spårförhållanden inte finns anledning att sätta stopp 21 februari. Men grundförutsättningen är att det kommer snö. För ingen snö, ja då kommer tiken inte att skjutas, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Svenska Jägareförbundet.

Det finns två skäl till att Länsstyrelserna i Örebro och Värmlands län vill förlänga jakttiden. Ett är att det fortfarande finns möjlighet att licensjakten blir av, det andra är att få den rättsliga situationen runt vargjakten prövad.

Naturvårdsverkets klartecken till licensjakt på varg överklagades och Förvaltningsrätten i Karlstad inhiberade beslutet strax innan vargjakten skulle påbörjas den 2 januari.

Förvaltningsrättens beslut har ännu inte kommit så det är fortfarande oklart om det alls blir vargjakt.

– Vi hoppas att beslutet kommer den här veckan, säger Gunnar Glöersen.