2016-02-08 16:27

2016-02-08 16:27

Planerar nya boenden

DEGERFORS: På socialnämndens möte snart

På socialnämndens möte i morgon diskuteras planer för boenden för ensamkommande barn. Behovet i Degerfors i år ligger på 100 boendeplatser.

Det är för att så snart som möjligt normalisera förhållandena och återigen leva upp till de krav som ställs i regelverket för HVB-hem (hem för vård och boende) som nyinrättande av två boenden finns med som ett förslag på nämndens möte.

Det ena föreslås till Slingan 6 och det andra på Liavägen, där kommunen som bekant köpt in den gamla disponentvillan.

För närvarande är det 95 ensamkommande flyktingbarn i Degerfors då en ökning med fler än 60 barn skedde under 2015. Nu har antalet anvisningar sjunkit och man ser det som ett tillfälle att komma ifatt i verksamheten, komma ifrån tillfälliga lösningar och överbeläggningar, men samtidigt flaggar socialchefen för osäkerheten i prognoserna som gör att man bör ha beredskap för ytterligare platser.

Tillfälliga lösningar har man på Västergården samt i Åtorp, på vandrarhemmet och i Brokyrkan.

– Det är inte optimalt, men det har varit jättebra under den tid vi inte haft något annat, säger socialchef Ingmar Ångman.

I Åtorp vill man ha vandrarhem i sommar så det boendet ska avvecklas i mars

Var?

Förutom Liavägen, där man planerar för 24 boendeplatser, att tas i drift i mars, bygger man nu ut på Vida världen med sex platser, så där blir 20 platser. På Slingan 4 och i centrum är det oförändrat 21 platser. I Slingan 6 planeras för 16 platser att tas i drift i april.

Slutligen planeras för 15 platser på Gärdesvägen, att tas i drift under sommaren.

– Det har inte varit någon nyinströmning sen årsskiftet, hur länge det kommer hålla i sig vet vi inte så det är mycket osäkerhet. Vi räknar med att några flyttar ut då de uppnår 21-årsgränsen under året vilket gör att några platser blir över för att ta emot nya anvisade. Det blir troligtvis senare under året, dels brukar det komma fler under andra halvåret dels har vi nått vårt fördelningstal på 70 asylsökande medan många kommuner inte nått sitt åläggande, säger Ångman.

Under året kommer en ny boendeform som betecknas HB, Hem för boende, att införas med lägre krav på bemanning. Den boendetypen blir det på Slingan, såväl i nummer 4 som i det nya man planerar för ovanpå socialkontoret.

– Det är också där vi tänkt inrymma ett nytt LSS-boende. För att inte ha för mycket störningar för de funktionsnedsatta så lägger vi det högst upp, för att man inte ska passera igenom hela tiden.

– LSS boendet planerades vara klart i april, men nu räknar vi med att det är klart först i augusti-september. Vi håller Degerforsbyggen sysselsatta.

Det är för att så snart som möjligt normalisera förhållandena och återigen leva upp till de krav som ställs i regelverket för HVB-hem (hem för vård och boende) som nyinrättande av två boenden finns med som ett förslag på nämndens möte.

Det ena föreslås till Slingan 6 och det andra på Liavägen, där kommunen som bekant köpt in den gamla disponentvillan.

För närvarande är det 95 ensamkommande flyktingbarn i Degerfors då en ökning med fler än 60 barn skedde under 2015. Nu har antalet anvisningar sjunkit och man ser det som ett tillfälle att komma ifatt i verksamheten, komma ifrån tillfälliga lösningar och överbeläggningar, men samtidigt flaggar socialchefen för osäkerheten i prognoserna som gör att man bör ha beredskap för ytterligare platser.

Tillfälliga lösningar har man på Västergården samt i Åtorp, på vandrarhemmet och i Brokyrkan.

– Det är inte optimalt, men det har varit jättebra under den tid vi inte haft något annat, säger socialchef Ingmar Ångman.

I Åtorp vill man ha vandrarhem i sommar så det boendet ska avvecklas i mars

Var?

Förutom Liavägen, där man planerar för 24 boendeplatser, att tas i drift i mars, bygger man nu ut på Vida världen med sex platser, så där blir 20 platser. På Slingan 4 och i centrum är det oförändrat 21 platser. I Slingan 6 planeras för 16 platser att tas i drift i april.

Slutligen planeras för 15 platser på Gärdesvägen, att tas i drift under sommaren.

– Det har inte varit någon nyinströmning sen årsskiftet, hur länge det kommer hålla i sig vet vi inte så det är mycket osäkerhet. Vi räknar med att några flyttar ut då de uppnår 21-årsgränsen under året vilket gör att några platser blir över för att ta emot nya anvisade. Det blir troligtvis senare under året, dels brukar det komma fler under andra halvåret dels har vi nått vårt fördelningstal på 70 asylsökande medan många kommuner inte nått sitt åläggande, säger Ångman.

Under året kommer en ny boendeform som betecknas HB, Hem för boende, att införas med lägre krav på bemanning. Den boendetypen blir det på Slingan, såväl i nummer 4 som i det nya man planerar för ovanpå socialkontoret.

– Det är också där vi tänkt inrymma ett nytt LSS-boende. För att inte ha för mycket störningar för de funktionsnedsatta så lägger vi det högst upp, för att man inte ska passera igenom hela tiden.

– LSS boendet planerades vara klart i april, men nu räknar vi med att det är klart först i augusti-september. Vi håller Degerforsbyggen sysselsatta.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.