2016-02-08 16:58

2016-02-08 16:58

Älgjakten är hotad

BERGSLAGSKANALENS FÖRVALTNINGSOMRÅDE: "Hinner inte skjuta sex vargar i Lokareviret"

Älgjakten riskerar att ställas in till hösten i Värmland och Örebro på grund av den stora vargstammen. Det är även troligt att licensjakten på varg inte hinns med oavsett förvaltningsdomstolens beslut.

Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Svenska Jägareförbundet, är orolig men säger samtidigt att den senaste inlagan till förvaltningsdomstolen i Karlstad vill fästa domstolens uppmärksamhet på vad som kan hända. Och detta även om inlagan försenar beslutet ytterligare.

– Vi har sagt att älgjakten riskerar att ställas in i vissa områden om vargstammen ökar, säger Gunnar Glöersen och nämner Bergslagskanalens förvaltningsområde i Värmland och Örebro där Lokareviret finns.

– Vargar tar redan i dag mera älg än vad jägarna gör, säger Glöersen och berättar att jägarna skjuter knappt 250 älgar medan vargar beräknas ta 300 älgar.

Gunnar Glöersen ger andra siffror från Bergslagskanalens förvaltningsområde som understryker den ståndpunkten. Antalet skjutna älgar har från 2012 till 2015 mer än halverats, från 480 till 230.

– Trenden går tyvärr spikrakt ned, konstaterar Gunnar Glöersen men tillägger samtidigt att jägareförbundet uppskattar att det finns nio älgar på tusen hektar i Bergslagskanalens förvaltningsområde.

– Det är ungefär det mål man har för älgstammen. Men en alltför tät vargstam där reviren klyvs minskar snabbt möjligheten till mänsklig jakt, fortsätter Glöersen och berättar att varje vargrevir beräknas ta 120 älgar årligen.

– Det gäller oavsett om det finns två eller åtta vargar i reviret, tillägger han.

Den licensjakt på varg som stoppats måste avslutas senast måndag 15 februari och Gunnar Glöersen tror det är omöjligt att fälla de sex vargar i Lokareviret som får skjutas.

– Nu är snöförhållandena erbarmligt dåliga så får vi inte snö blir det ingen eller en mycket kort jakt. Jag tror att det under alla omständigheter blir svårt att hinna skjuta alla sex vargarna, säger Glöersen och lyfter även in den biologiska mångfalden i vargfrågan.

– Den största nedgången av fårbesättningar finns i Storfors som ligger i västra delen av Lokareviret. Där har antalet fårbesättningar minskat med 60 procent de senaste tio åren, säger Gunnar Glöersen och påpekar att det främst handlar om små besättningar på 10-20 får som går i hagar och skogsområden och betar.

– Det innebär att hagarna snabbt växer igen och granen tar över vilket innebär att den biologiska mångfalden minskar.

Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Svenska Jägareförbundet, är orolig men säger samtidigt att den senaste inlagan till förvaltningsdomstolen i Karlstad vill fästa domstolens uppmärksamhet på vad som kan hända. Och detta även om inlagan försenar beslutet ytterligare.

– Vi har sagt att älgjakten riskerar att ställas in i vissa områden om vargstammen ökar, säger Gunnar Glöersen och nämner Bergslagskanalens förvaltningsområde i Värmland och Örebro där Lokareviret finns.

– Vargar tar redan i dag mera älg än vad jägarna gör, säger Glöersen och berättar att jägarna skjuter knappt 250 älgar medan vargar beräknas ta 300 älgar.

Gunnar Glöersen ger andra siffror från Bergslagskanalens förvaltningsområde som understryker den ståndpunkten. Antalet skjutna älgar har från 2012 till 2015 mer än halverats, från 480 till 230.

– Trenden går tyvärr spikrakt ned, konstaterar Gunnar Glöersen men tillägger samtidigt att jägareförbundet uppskattar att det finns nio älgar på tusen hektar i Bergslagskanalens förvaltningsområde.

– Det är ungefär det mål man har för älgstammen. Men en alltför tät vargstam där reviren klyvs minskar snabbt möjligheten till mänsklig jakt, fortsätter Glöersen och berättar att varje vargrevir beräknas ta 120 älgar årligen.

– Det gäller oavsett om det finns två eller åtta vargar i reviret, tillägger han.

Den licensjakt på varg som stoppats måste avslutas senast måndag 15 februari och Gunnar Glöersen tror det är omöjligt att fälla de sex vargar i Lokareviret som får skjutas.

– Nu är snöförhållandena erbarmligt dåliga så får vi inte snö blir det ingen eller en mycket kort jakt. Jag tror att det under alla omständigheter blir svårt att hinna skjuta alla sex vargarna, säger Glöersen och lyfter även in den biologiska mångfalden i vargfrågan.

– Den största nedgången av fårbesättningar finns i Storfors som ligger i västra delen av Lokareviret. Där har antalet fårbesättningar minskat med 60 procent de senaste tio åren, säger Gunnar Glöersen och påpekar att det främst handlar om små besättningar på 10-20 får som går i hagar och skogsområden och betar.

– Det innebär att hagarna snabbt växer igen och granen tar över vilket innebär att den biologiska mångfalden minskar.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.