2016-02-08 14:41

2016-02-08 14:41

16 får snabbspår in i vården

ÖREBRO LÄN: Flyktingar med sjukvårdsbakgrund får språkutbildning och praktik

Nu har det utlovade snabbspåret till jobb i vården startat för 16 nyanlända flyktingar i länet som har lämplig sjukvårdsbakgrund. Till sommaren ska de klara Socialstyrelsens språktest och därefter följer processen att bli legitimerad.

De flesta av de 16 personer som började sitt snabbspår på måndagen kommer från Syrien. Förutom läkare är det sjuksköterskor, tandläkare och en apotekare med i gruppen.

Projektet består av både praktik och utbildning där språkkunskaperna och inblick i hur det svenska sjukvårdssystemet fungerar är det viktigaste.

Språkstudierna varvas med praktik på olika arbetsplatser inom vården.

– Det är en väldigt motiverad grupp, och deltagarna är otroligt tacksamma och glada över att få starta programmet och ta de första stegen på resan mot svensk legitimation, säger Hanne Randle som är projektledare för snabbspåret.

Deltagarna har fördelats över länet. Till Karlskoga kommer fem deltagare, varav en tandläkare, och de är placerade på lasarettet och på vårdcentraler. Efter sommaren är det tänkt att en ny lika stor grupp ska starta.

Hur fort det går för deltagarna i nästa steg ser väldigt olika ut. För några kan det räcka med en provtjänstgöring där de visar sin kompetens medan andra kan behöva komplettera sin utbildning innan de får svensk behörighet för sitt yrke.

Bristen på läkare och annan vårdpersonal är stor i hela landet och för Region Örebro län beskrivs snabbspåret både som ett sätt att fånga upp möjliga medarbetare och att ta till vara på den kompetens som finns bland flyktingarna.

De flesta av de 16 personer som började sitt snabbspår på måndagen kommer från Syrien. Förutom läkare är det sjuksköterskor, tandläkare och en apotekare med i gruppen.

Projektet består av både praktik och utbildning där språkkunskaperna och inblick i hur det svenska sjukvårdssystemet fungerar är det viktigaste.

Språkstudierna varvas med praktik på olika arbetsplatser inom vården.

– Det är en väldigt motiverad grupp, och deltagarna är otroligt tacksamma och glada över att få starta programmet och ta de första stegen på resan mot svensk legitimation, säger Hanne Randle som är projektledare för snabbspåret.

Deltagarna har fördelats över länet. Till Karlskoga kommer fem deltagare, varav en tandläkare, och de är placerade på lasarettet och på vårdcentraler. Efter sommaren är det tänkt att en ny lika stor grupp ska starta.

Hur fort det går för deltagarna i nästa steg ser väldigt olika ut. För några kan det räcka med en provtjänstgöring där de visar sin kompetens medan andra kan behöva komplettera sin utbildning innan de får svensk behörighet för sitt yrke.

Bristen på läkare och annan vårdpersonal är stor i hela landet och för Region Örebro län beskrivs snabbspåret både som ett sätt att fånga upp möjliga medarbetare och att ta till vara på den kompetens som finns bland flyktingarna.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.