2016-02-07 17:56

2016-02-07 17:56

Över 27 000 delningar

Ida Thunberg är krönikör på KT/Kuriren. I fredags skrev hon en krönika som blev något utöver det vanliga.

Förra veckan skrev Ida Thunberg som vanligt sin krönika. Hon brukar få några kommentarer ibland, mest från nära och kära.

Men i fredags hände något. Hon skrev en text om att det inte är invandrarna man ska vara rädda för, utan rasismen som sprider ut sig och blir rumsren, något som senare smittar av sig på barnen.

Hon ställer frågor som vad händer när killen från Syrien kommer ny till lågstadieklassen? Eller vad händer när killen eller tjejen från Afghanistan börjar i juniorfotbollslaget?

Bara under fredagen var hennes krönika den mest delade artikeln i Sverige.

Vad hände?

– Jag var helt chockad. Normalt händer det inte så mycket. När jag var inne och tittade så såg jag först att texten var delad hos mina vänner. Sedan hände något, det bara small till. Under helgen har det gått så fort så under söndagskvällen var den upp i 27 000 delningar. Helt galet. Det här hade jag inte räknat med när jag skrev krönikan

Vad har du fått för respons?

Jag har fått många mejl och meddelanden på sociala medier. Otroligt mycket respekt. Det roliga är att folk från hela Sverige hört av sig och sagt att jag satt fingret på det de oroar sig över. 98 procent av meddelandena är positiva sedan är det alltid någon som inte tycker som jag.

Det känns som om krönikan kom vid rätt tidpunkt?

– Jag tror det också. Det har varit skriverier om rasister som sagt sig vilja försvara oss svenskar. Men det är just dom personerna som jag är mest rädd för. Vad händer när deras idéer smittas över till barnen. Jag har själv barn i skolåldern och jag tycker det är otäckt. Vad blir det för klimat i skolorna?

Hur mycket spridning tror du att det blir?

– Jag vet inte. Det verkar inte finns något stopp. Det bara ökar och ökar. Det är inget självändamål att det jag skriver ska spridas så här, men det är klart att det är roligt, säger Ida Thunberg.

Förra veckan skrev Ida Thunberg som vanligt sin krönika. Hon brukar få några kommentarer ibland, mest från nära och kära.

Men i fredags hände något. Hon skrev en text om att det inte är invandrarna man ska vara rädda för, utan rasismen som sprider ut sig och blir rumsren, något som senare smittar av sig på barnen.

Hon ställer frågor som vad händer när killen från Syrien kommer ny till lågstadieklassen? Eller vad händer när killen eller tjejen från Afghanistan börjar i juniorfotbollslaget?

Bara under fredagen var hennes krönika den mest delade artikeln i Sverige.

Vad hände?

– Jag var helt chockad. Normalt händer det inte så mycket. När jag var inne och tittade så såg jag först att texten var delad hos mina vänner. Sedan hände något, det bara small till. Under helgen har det gått så fort så under söndagskvällen var den upp i 27 000 delningar. Helt galet. Det här hade jag inte räknat med när jag skrev krönikan

Vad har du fått för respons?

Jag har fått många mejl och meddelanden på sociala medier. Otroligt mycket respekt. Det roliga är att folk från hela Sverige hört av sig och sagt att jag satt fingret på det de oroar sig över. 98 procent av meddelandena är positiva sedan är det alltid någon som inte tycker som jag.

Det känns som om krönikan kom vid rätt tidpunkt?

– Jag tror det också. Det har varit skriverier om rasister som sagt sig vilja försvara oss svenskar. Men det är just dom personerna som jag är mest rädd för. Vad händer när deras idéer smittas över till barnen. Jag har själv barn i skolåldern och jag tycker det är otäckt. Vad blir det för klimat i skolorna?

Hur mycket spridning tror du att det blir?

– Jag vet inte. Det verkar inte finns något stopp. Det bara ökar och ökar. Det är inget självändamål att det jag skriver ska spridas så här, men det är klart att det är roligt, säger Ida Thunberg.

  • Anders Persson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.