2016-02-06 06:00

2016-02-06 06:00

Pratat nätbeteende

KARLSKOGA: Sexskämtet urartade på skolan. Nu har skolan satt sig ner och pratat med eleverna

Ett instagraminlägg har de senaste dagarna eskalerat med sexuella anspelningar där både elever och lärare på Bregårdsskolan i Karlskoga namngetts. Nu har det gått några dagar och skolan har haft flera diskussioner med elever om nätbeteende.

Irene Särnholm, rektor på Bregårdskolans högstadie berättar att skolan arbetar aktivt med olika nya fenomen på internet för att minska nätkränkningar och främja schyssta nätvanor. Det råder nolltolerans i skolan när det gäller kränkningar och därför behöver vi vara uppdaterade på vad som sker på sociala medier.

Nu finns en app som heter Periscope som används för att göra livesändningar. Skolor i landet har reagerat över att den har använts i fel syften som att filma lektioner eller i omklädningsrum. Vi behöver informera och prata om konsekvenser.

I tisdags upptäckte skolans personal att elever på skolan var aktiva på ett konto på Instagram där man skulle ”tagga en kompis och någon den vill knulla med bara för att förstöra deras dag”.

- På kort tid var en stor andel av skolans elever inne och kommenterade inlägget. Man taggade varandra i kompisgrupper och många uttryckte att det var roligt. Efterhand såg vi i skolan att flera av kommentarerna blev kränkande mot andra elever.

Parade ihop

Elever taggade och parade ihop elever som annars inte har något med varandra att göra.

– Några kunde även få sina hemligheter avslöjade.

Även personal blev taggade. Skolan beslöt då att sätta in åtgärder. En åtgärd var att skriva ett inlägg på skolans facebook för att på så sätt informera föräldrar om det som skrevs på nätet.

Skolan skrev: ”Vi vill verkligen uppmana er föräldrar att gå in och titta på inläggen och prata med era barn om konsekvenser av sådana här inlägg och kommentarer. Vänd er till skolan om ert barn signalerar att han eller hon känner sig kränkt”.

Mobiler är ett problem på skolorna och Irene Särnholm säger att vissa lärare låter eleverna lägga mobilerna i en låda under lektionen.

– Vi har även haft mycket bra diskussioner med eleverna om konsekvenser och nätbeteenden. Det kan tolkas som att vi har ovanligt mycket kränkningar. Så är det såklart inte. Men vi reagerar när vi märker något som inte är bra och om det kan få eleverna att tänka till en gång extra nästa gång så är det bara positivt.

Irene Särnholm, rektor på Bregårdskolans högstadie berättar att skolan arbetar aktivt med olika nya fenomen på internet för att minska nätkränkningar och främja schyssta nätvanor. Det råder nolltolerans i skolan när det gäller kränkningar och därför behöver vi vara uppdaterade på vad som sker på sociala medier.

Nu finns en app som heter Periscope som används för att göra livesändningar. Skolor i landet har reagerat över att den har använts i fel syften som att filma lektioner eller i omklädningsrum. Vi behöver informera och prata om konsekvenser.

I tisdags upptäckte skolans personal att elever på skolan var aktiva på ett konto på Instagram där man skulle ”tagga en kompis och någon den vill knulla med bara för att förstöra deras dag”.

- På kort tid var en stor andel av skolans elever inne och kommenterade inlägget. Man taggade varandra i kompisgrupper och många uttryckte att det var roligt. Efterhand såg vi i skolan att flera av kommentarerna blev kränkande mot andra elever.

Parade ihop

Elever taggade och parade ihop elever som annars inte har något med varandra att göra.

– Några kunde även få sina hemligheter avslöjade.

Även personal blev taggade. Skolan beslöt då att sätta in åtgärder. En åtgärd var att skriva ett inlägg på skolans facebook för att på så sätt informera föräldrar om det som skrevs på nätet.

Skolan skrev: ”Vi vill verkligen uppmana er föräldrar att gå in och titta på inläggen och prata med era barn om konsekvenser av sådana här inlägg och kommentarer. Vänd er till skolan om ert barn signalerar att han eller hon känner sig kränkt”.

Mobiler är ett problem på skolorna och Irene Särnholm säger att vissa lärare låter eleverna lägga mobilerna i en låda under lektionen.

– Vi har även haft mycket bra diskussioner med eleverna om konsekvenser och nätbeteenden. Det kan tolkas som att vi har ovanligt mycket kränkningar. Så är det såklart inte. Men vi reagerar när vi märker något som inte är bra och om det kan få eleverna att tänka till en gång extra nästa gång så är det bara positivt.

  • Anders Persson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.