2016-02-05 06:00

2016-02-05 11:03

Helhet och framtidsvisioner

DEGERFORS: Satsar stort vid EM på Kvarnberg

Utökning av utställningsyta, planer på byggnation av större lager och på sikt även på ett byggvaruhus. EM i Degerfors satsar rejält.

– För att stå sig i konkurrensen och överleva måste man sticka ut. Därför gör vi det här. Det började med att vi tog över Bolist efter sommaren, berättar Bo Andersson, ägare till EM i Degerfors, Karlstad och Örebro.

Sedan des har ombyggnationer i butiken och på lagret pågått. Ett fläktrum har flyttats, lagerytan har minskats med runt 1 200 kvadratmeter till 500 kvadratmeter, för att ge mer utställningsplats i butiken.

Men det lagret kommer inte räcka. Speciellt inte då det snart är dags för trädgårdsmöbler, vilket man satsade på förra året med en ny utställningsyta på taket.

Vill utöka

Av den anledningen söker nu Bo Anderssons fastighetsbolag, Fiax, att köpa in en bit av den kommunala mark som gränsar till fastigheten och få utökad byggrätt. På så vis skulle lagret kunna utökas, en väg dras på baksidan möbelvaruhuset och på sikt kunde där bli ett byggvaruhus.

– Jag har en vision om det. Bolist är typ en gammal järnaffär, mina framtidsdrömmar är att ha ett komplett byggvaruhus, med virke och allt, säger Andersson och berättar att ett steg närmare det tas i vår då Bolistkedjan börjar med hyrmaskiner.

– Här kan man då hyra en borrmaskin, en vält, en våtdammsugare eller vad man behöver för sin byggnation eller renovering. Det handlar om 60-talet maskiner och byggställningar. Men också det kräver sitt utrymme.

Bygger själv

Andersson är själv inte främmande för att hugga i, bygga och ändra där det behövs. Det tycker han bara är roligt, i kontrast till kontorsarbetet.

– De flesta golv här har jag lagt själv. Jag jobbar 120 procent, men jag har också sex hantverkare som är i gång här nu, säger Andersson.

– Jag åker runt och tittar och får idéer, jag är kreativ och så har jag bra hantverkare som jag samarbetar med, säger Andersson som varit med i butiken sedan 1970. Hans far, Sven, tog över den 1960.

Det är också egna idéer det hela bygger på plus att dottern, till skillnad från sonen, är intresserad att fortsätta i pappas och farfars fotspår. Hon är dessutom otroligt duktig på inredning, enligt Andersson.

Komplett miljö

I möbelvaruhuset byggs det nu om.

– Kunderna ska ledas, inte som hos Ikea, men ändå på en matta som ser ut som parkett runt till olika miljöer. Här finns hela sortimentet, från möbler till golv och tapeter och det visas även i olika färgkulörer.

– Grundfilosofin är helheten. Man ska kunna köpa en soffa och här även hitta matchande tapet genom järn- och färgdelen, så det byggs upp en fondvägg mellan varje miljö, förklarar Andersson och det finns några att välja på. Där kommer bli hundratalet miljöer.

– Man kommer inte hitta större utbud, men vi har så stora ytor så därför vill vi göra det här. Vi har 4 000 kvadratmeter. Ett tag försökte jag få in fler butiker här, men knappt ingen vågar satsa i Degerfors.

I sängavdelningen blir det däremot en enhetlig svart fondvägg, där läggs enbart fokus på sängen utan att något annat ska störa.

Fler jobb

Satsningen har också inneburit att fler anställts på senare tid. Han har anställt två på Bolist, gått från fyra till sex anställda på möbelsidan, anställt en ”gardin-kille” vid butiken i Örebro, som man också kan dra nytta av i Degerfors och eller i Karlstad kopplat till de butikerna.

Det är nu 32 anställda i koncernen och de flesta i Degerfors, där man även har administrationen.

I mars-april hoppas Andersson satsningen på det nya, fräscha möbelvaruhuset ska vara klart och att kunderna ska tycka om det.

– För att stå sig i konkurrensen och överleva måste man sticka ut. Därför gör vi det här. Det började med att vi tog över Bolist efter sommaren, berättar Bo Andersson, ägare till EM i Degerfors, Karlstad och Örebro.

Sedan des har ombyggnationer i butiken och på lagret pågått. Ett fläktrum har flyttats, lagerytan har minskats med runt 1 200 kvadratmeter till 500 kvadratmeter, för att ge mer utställningsplats i butiken.

Men det lagret kommer inte räcka. Speciellt inte då det snart är dags för trädgårdsmöbler, vilket man satsade på förra året med en ny utställningsyta på taket.

Vill utöka

Av den anledningen söker nu Bo Anderssons fastighetsbolag, Fiax, att köpa in en bit av den kommunala mark som gränsar till fastigheten och få utökad byggrätt. På så vis skulle lagret kunna utökas, en väg dras på baksidan möbelvaruhuset och på sikt kunde där bli ett byggvaruhus.

– Jag har en vision om det. Bolist är typ en gammal järnaffär, mina framtidsdrömmar är att ha ett komplett byggvaruhus, med virke och allt, säger Andersson och berättar att ett steg närmare det tas i vår då Bolistkedjan börjar med hyrmaskiner.

– Här kan man då hyra en borrmaskin, en vält, en våtdammsugare eller vad man behöver för sin byggnation eller renovering. Det handlar om 60-talet maskiner och byggställningar. Men också det kräver sitt utrymme.

Bygger själv

Andersson är själv inte främmande för att hugga i, bygga och ändra där det behövs. Det tycker han bara är roligt, i kontrast till kontorsarbetet.

– De flesta golv här har jag lagt själv. Jag jobbar 120 procent, men jag har också sex hantverkare som är i gång här nu, säger Andersson.

– Jag åker runt och tittar och får idéer, jag är kreativ och så har jag bra hantverkare som jag samarbetar med, säger Andersson som varit med i butiken sedan 1970. Hans far, Sven, tog över den 1960.

Det är också egna idéer det hela bygger på plus att dottern, till skillnad från sonen, är intresserad att fortsätta i pappas och farfars fotspår. Hon är dessutom otroligt duktig på inredning, enligt Andersson.

Komplett miljö

I möbelvaruhuset byggs det nu om.

– Kunderna ska ledas, inte som hos Ikea, men ändå på en matta som ser ut som parkett runt till olika miljöer. Här finns hela sortimentet, från möbler till golv och tapeter och det visas även i olika färgkulörer.

– Grundfilosofin är helheten. Man ska kunna köpa en soffa och här även hitta matchande tapet genom järn- och färgdelen, så det byggs upp en fondvägg mellan varje miljö, förklarar Andersson och det finns några att välja på. Där kommer bli hundratalet miljöer.

– Man kommer inte hitta större utbud, men vi har så stora ytor så därför vill vi göra det här. Vi har 4 000 kvadratmeter. Ett tag försökte jag få in fler butiker här, men knappt ingen vågar satsa i Degerfors.

I sängavdelningen blir det däremot en enhetlig svart fondvägg, där läggs enbart fokus på sängen utan att något annat ska störa.

Fler jobb

Satsningen har också inneburit att fler anställts på senare tid. Han har anställt två på Bolist, gått från fyra till sex anställda på möbelsidan, anställt en ”gardin-kille” vid butiken i Örebro, som man också kan dra nytta av i Degerfors och eller i Karlstad kopplat till de butikerna.

Det är nu 32 anställda i koncernen och de flesta i Degerfors, där man även har administrationen.

I mars-april hoppas Andersson satsningen på det nya, fräscha möbelvaruhuset ska vara klart och att kunderna ska tycka om det.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.