2016-02-02 06:00

2016-02-02 06:00

Projekt Håkanbolbäcken antogs i plan

DEGERFORS: Bygg- och miljönämndens behovsutredning och verksamhetsplan

I bygg- och miljönämndens behovsutredningar och verksamhetsplan för året finns utrivning av Håkanbolbäcken med som viktig vattenvårdande åtgärd.

Rivningen av Håkanbolbäcken, som vi berättat om tidigare, är planerad först till nästa år men i år ska kalkning av de anslutande vattendragen göras som tidigare.

– En gammal vattendom måste upphävas för att få riva dammen. Vi är överens med den som äger dammen och har fått pengar att göra det så jag tror inte ska vara några problem att få domen upphävd, säger bygg- och miljönämndsordförande Torbjörn Holm (V).

Fri väg

Genom att riva dammen och laxtrappan så kan den värdefulla, blåtonade Håkanbolsöringen vandra mer naturligt över en nivåtröskel och uppströms en fors.

– Förhoppningsvis kan det bli en friskare och starkare stam i bäcken och att det även kommer ut lite starka öringar i Letälven. Om man lägger ihop det med EU-direktivet att lämna fri väg för vandringsfisk så är det jättespännande om vi kan få till det så vi får en öringstam i Letälven, under förutsättning att man gör det på ett bra sätt, med bra lekbottnar och så, säger Holm och tillägger:

– Det här måste ske på sikt, vi kanske pratar om 50-100 år framåt.

Dyrt

I planen kan man läsa att sjöar och vattendrag ska vara ekologiskt hållbara och deras variationsrika livsmiljöer ska bevaras. Vidare att naturlig produktionsförmåga, biologisk mångfald, kulturmiljövärden samt landskapets ekologiska och vattenhushållande funktion ska bevaras.

Men att bygga omlopp i älven skulle kosta miljarder enligt en nyligen gjord utredning, som våra läsare känner till.

– Sannolikt har kraftbolagen inte så mycket att välja på, antingen gör de det frivilligt eller så säger nån ifrån att de måste göra det. De som är fiskerättsinnehavare hoppas man inom snar framtid går ihop och bildar förening, så kraftbolaget har en motpart att diskutera med. Om man gör omloppet så kan det, i en framtid längre bort än jag kan överblicka, kanske bli riktigt spännande.

– I USA om man åker ut och fiskar i de stora sjöarna så är den lax du får samma som Gullspångslaxen och äntligen, efter hundra år börjar man titta på rinnande vatten så att flora och fauna kan fortsätta att leva på det sätt de gjort tidigare, säger Holm.

Rivningen av Håkanbolbäcken, som vi berättat om tidigare, är planerad först till nästa år men i år ska kalkning av de anslutande vattendragen göras som tidigare.

– En gammal vattendom måste upphävas för att få riva dammen. Vi är överens med den som äger dammen och har fått pengar att göra det så jag tror inte ska vara några problem att få domen upphävd, säger bygg- och miljönämndsordförande Torbjörn Holm (V).

Fri väg

Genom att riva dammen och laxtrappan så kan den värdefulla, blåtonade Håkanbolsöringen vandra mer naturligt över en nivåtröskel och uppströms en fors.

– Förhoppningsvis kan det bli en friskare och starkare stam i bäcken och att det även kommer ut lite starka öringar i Letälven. Om man lägger ihop det med EU-direktivet att lämna fri väg för vandringsfisk så är det jättespännande om vi kan få till det så vi får en öringstam i Letälven, under förutsättning att man gör det på ett bra sätt, med bra lekbottnar och så, säger Holm och tillägger:

– Det här måste ske på sikt, vi kanske pratar om 50-100 år framåt.

Dyrt

I planen kan man läsa att sjöar och vattendrag ska vara ekologiskt hållbara och deras variationsrika livsmiljöer ska bevaras. Vidare att naturlig produktionsförmåga, biologisk mångfald, kulturmiljövärden samt landskapets ekologiska och vattenhushållande funktion ska bevaras.

Men att bygga omlopp i älven skulle kosta miljarder enligt en nyligen gjord utredning, som våra läsare känner till.

– Sannolikt har kraftbolagen inte så mycket att välja på, antingen gör de det frivilligt eller så säger nån ifrån att de måste göra det. De som är fiskerättsinnehavare hoppas man inom snar framtid går ihop och bildar förening, så kraftbolaget har en motpart att diskutera med. Om man gör omloppet så kan det, i en framtid längre bort än jag kan överblicka, kanske bli riktigt spännande.

– I USA om man åker ut och fiskar i de stora sjöarna så är den lax du får samma som Gullspångslaxen och äntligen, efter hundra år börjar man titta på rinnande vatten så att flora och fauna kan fortsätta att leva på det sätt de gjort tidigare, säger Holm.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.