2016-01-30 06:00

2016-01-30 06:00

Motion som är bra för hela kroppen

KARLSKOGA: Frilufsfrämjandet driver klättervägg i Österledsskolans gymnastikhall.

Få känner till att det finns en stor klättervägg i Österleddskolan gymnastiksal. Det kan bero på att verksamheten så gott som legat nere i ett tiotal år. Väggen byggdes i början av 90-talet och under några år var klättringen intensiv och det kunde vara ett 20-tal på plats. Nu börjar verksamheten åter komma i gång igen.

De flesta av de gamla klättrarna la av och verksamheten sjönk till noll. Under hela tiden har Jimmy Bernsmed stått som ansvarig för väggen nere på Österleddskolan.

– För något år sedan startade vi upp igen. Det var några som hörde av sig och så har vi börjat klättra igen. En del kommer och provar och sedan blir det inget mer.

Har utrustning

– Vi har all utrustning här så det är bara att komma och testa på tisdagar.

Andreas Sandvall, Mehpare Persson och Jimmy Bernsmed hänger upp repen på väggarna. De värmer upp sedan börjar de klättra.

– Att klättra vägg är ett bra motionsätt. Klättraren får verkligen använda hela kroppen för att ta sig upp och så får man förstås inte vara för ömtålig. Här finns både lätta och svåra leder. Klättring är rolig för det handlar mycket om problemlösning. Hur tar jag mig vidare upp? Vilka grepp ska jag ta för att klara leden? Det brukar bli många misslyckanden innan man klarar de svårare lederna, det är det som är tjusningen. Att fundera, prova hur man ska ta greppen för att klara sig vidare.

Klätterväggen är indelad i fem sektioner. Och i varje sektion finns flera olika leder. Det finns små grepp och stora grepp. Vill man ha en svårare led så använder man bara de små greppen. Det finns även ett överhäng som är svår att ta sig förbi.

– Vid klättring så fäster klättraren ett rep i en sele. Repet går upp till en ögla i taket och vidare ner till en som säkrar klättraren. Selar, skor och rep finns här så det lånar vi ut till personer som vill pröva, säger Jimmy Bernsmed.

När det blir sommarn flytta klättrarna utomhus. Sveafallen i Degerfors är populärt ställe för klättrare.

De flesta av de gamla klättrarna la av och verksamheten sjönk till noll. Under hela tiden har Jimmy Bernsmed stått som ansvarig för väggen nere på Österleddskolan.

– För något år sedan startade vi upp igen. Det var några som hörde av sig och så har vi börjat klättra igen. En del kommer och provar och sedan blir det inget mer.

Har utrustning

– Vi har all utrustning här så det är bara att komma och testa på tisdagar.

Andreas Sandvall, Mehpare Persson och Jimmy Bernsmed hänger upp repen på väggarna. De värmer upp sedan börjar de klättra.

– Att klättra vägg är ett bra motionsätt. Klättraren får verkligen använda hela kroppen för att ta sig upp och så får man förstås inte vara för ömtålig. Här finns både lätta och svåra leder. Klättring är rolig för det handlar mycket om problemlösning. Hur tar jag mig vidare upp? Vilka grepp ska jag ta för att klara leden? Det brukar bli många misslyckanden innan man klarar de svårare lederna, det är det som är tjusningen. Att fundera, prova hur man ska ta greppen för att klara sig vidare.

Klätterväggen är indelad i fem sektioner. Och i varje sektion finns flera olika leder. Det finns små grepp och stora grepp. Vill man ha en svårare led så använder man bara de små greppen. Det finns även ett överhäng som är svår att ta sig förbi.

– Vid klättring så fäster klättraren ett rep i en sele. Repet går upp till en ögla i taket och vidare ner till en som säkrar klättraren. Selar, skor och rep finns här så det lånar vi ut till personer som vill pröva, säger Jimmy Bernsmed.

När det blir sommarn flytta klättrarna utomhus. Sveafallen i Degerfors är populärt ställe för klättrare.

  • Anders Persson