2016-01-30 06:00

2016-01-30 06:00

Boende på Lötängen njuter av musiken

KARLSKOGA: Äldre uppskattar tillgången till favoritlåtar

För 87-åriga Britta Persson är det dansband som gäller, helst Christer Sjögren. Hon är en av de boende på Lötängen som flitigt använder den nya musikstreamingtjänsten.

Det var enhetschefen Elinor Olsson som tog initiativet till att införa mer musik på Lötängen. Hon hade sett telekomföretaget Tre:s reklam och fri surf för musikstreaming för äldreboenden och nappade direkt.

– Vi fick paketet i slutet av november och det är verkligen uppskattat. Så vi är väldigt glada att vi får prova.

Efter önskemål

Erbjudandet gäller under ett år och under den tiden får de tillgång till en användarvänlig surfplatta, högtalare, en musikstreamingtjänst och fri surf för musiken. Tidigare har radion stått på och personalen har försökt hitta cd-skovor enligt de boendes önskemål.

– Men nu kan vi söka bland all musik och lägga upp spellistor med sånt som de gillar, till exempel Elvis. Det är ju inte så att man bara tycker om dragspelsmusik för att man flyttar in på ett äldreboende, säger Elinor Olsson.

På Lötängen finns åtta avdelningar med tio boende på varje. Nu är det en avdelning som testar tjänsten men planen är att de andra också ska få ta del av musiken.

Paketet har ett värde på drygt 5 000 kronor och om boendet har råd med det efter provperioden är dock oklart.

– Vi har ju en ganska stram budget inom vården så vi får se hur det blir. Vi vet att musik har en positiv effekt och plattan har vi använt mycket till att ta kort och så. I och med demensen så tappar de mycket men musiken finns alltid kvar.

Britta Persson är 87 år gammal och tycker allra mest om dansband, särskilt Christer Sjögren, och Carola. Hon är den som flitigast använder musiktjänsten, långa stunder tycker hon att sitta framför högtalaren.

– Det gör jag ofta, framför allt på kvällen, sitter och lyssnar och sjunger med.

Det var enhetschefen Elinor Olsson som tog initiativet till att införa mer musik på Lötängen. Hon hade sett telekomföretaget Tre:s reklam och fri surf för musikstreaming för äldreboenden och nappade direkt.

– Vi fick paketet i slutet av november och det är verkligen uppskattat. Så vi är väldigt glada att vi får prova.

Efter önskemål

Erbjudandet gäller under ett år och under den tiden får de tillgång till en användarvänlig surfplatta, högtalare, en musikstreamingtjänst och fri surf för musiken. Tidigare har radion stått på och personalen har försökt hitta cd-skovor enligt de boendes önskemål.

– Men nu kan vi söka bland all musik och lägga upp spellistor med sånt som de gillar, till exempel Elvis. Det är ju inte så att man bara tycker om dragspelsmusik för att man flyttar in på ett äldreboende, säger Elinor Olsson.

På Lötängen finns åtta avdelningar med tio boende på varje. Nu är det en avdelning som testar tjänsten men planen är att de andra också ska få ta del av musiken.

Paketet har ett värde på drygt 5 000 kronor och om boendet har råd med det efter provperioden är dock oklart.

– Vi har ju en ganska stram budget inom vården så vi får se hur det blir. Vi vet att musik har en positiv effekt och plattan har vi använt mycket till att ta kort och så. I och med demensen så tappar de mycket men musiken finns alltid kvar.

Britta Persson är 87 år gammal och tycker allra mest om dansband, särskilt Christer Sjögren, och Carola. Hon är den som flitigast använder musiktjänsten, långa stunder tycker hon att sitta framför högtalaren.

– Det gör jag ofta, framför allt på kvällen, sitter och lyssnar och sjunger med.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.