2016-01-29 06:00

2016-01-29 13:17

Världen låter kan bli något alldeles extra

MUSIK: Konsertförening presenterar välkomponerat vårprogram

Ett pärlband av högklassiga musiker kommer till Karlskoga folkhögskola under Världen låter. Det är andra året som festivalen arrangeras och i år invigs den av landshövding Maria Larsson.

Världen låter ingår i Karlskoga konsertförenings vårprogram som också innehåller annat hörvärt, som Bruchs violinkonsert och ett möte mellan Nobelkvintetten och pianisten Daniel Turano.

Men först ut är den konsert som döpts till Jazz i folkton. Det är lärare på Kulturskolan som gått samman under namnet Egentligen Tisdag som söndag 7 februari spelar i Mötesplats Alfred Nobel.

– De fyra lärarna har bildat ett jazzband som repat på tisdagar, därav namnet, säger Peter Carell och räknar upp namnen Jonas Folker, keyboard och saxofon, Pelle Mellberg, bas, Jimmy Lundin, gitarr, och Kristoffer Bohlin, trummor.

Den ordinarie slagverkaren Magnus Gränsmark är pappaledig och har dessutom flyttat till Falkenberg så hans framtida medverkan är oviss gissar Carell.

Egentligen Tisdag får sällskap på scenen av Nobelkvintetten.

– Men det är Egentligen Tisdag som är huvudattraktion, påpekar Peter Carell som själv ingår i Nobelkvintetten.

– Vi kallar programmet Jazz i folkton men jag skulle tro att det inte bara blir folkmusikjazz, tillägger Carell och berättar att musik av pianisten Lars Jansson står på programmet.

Festivalen Världen låter startar vid lunchtid lördag 12 mars och pågår till tiotiden på kvällen. Fyra scener används: Sjöängshallen, aulan, restaurang Udden och caféet.

– Det blir vårt största arrangemang under våren, säger Marie-Louise Nauclér, ordförande i Karlskoga konsertförening, och understryker att konsertföreningen samarbetar med en rad föreningar, organisationer och sponsorer.

– Världen låter är en integrationsfestival som bärs av kulturen. Idén med denna dag är att blanda olika slags kulturer och att alla delar ska finnas med, säger Peter Carell och berättar att dagens tema är tango.

Finsk tango

Saska Helmikallio utsågs 2005 till tangokung på Tangomarknaden i Seinäjoki och han och tangodrottningen Sanna Toivonen bjuder på finsk tango. Den argentinska representeras av Tango Libre, en trio som leds av Jonas Dominique, bas, med Mikael Augustsson, bandoneon, och Mikael Jöback, piano, som övriga medlemmar.

Daniel Turano, argentinsk pianist som numera bor i Göteborgstrakten, ska spela tillsammans med Nobelkvintetten men eftersom Turano också anses vara en alldeles utmärkt tangopianist kanske han dyker upp även i andra konstellationer under dagen och kvällen.

Världsmusik

De fem kvinnorna i Parizad - Pari Isazadeh, Sonya Bakoeva, Karolina Weber Ekdahl, Miriam Oldenburg och Isabel Blommé - håller sig framför allt till persisk, bulgarisk och svensk folkmusik och Miriam Oldenburg, dragspel och piano, ska även uppträda med Anne Kalmering som sjunger judiska folksånger på jiddish.

Tarabband, som spelar arabisk musik från Sverige, leds av Nadin Al khalidi, sång, saz och gitarr. Nadin Al khalidi har en bakgrund både i Bagdad och Kairo innan hon 2002 - som 22-åring - flyttade till Sverige. Hon spelar med Gabriel Hermansson, oud, gitarr, Dan Svensson, slagverk och flöjter, Filip Runesson, fiol, Romain Coutama, bas, och Stephan Jarl, slagverk.

Hembygden bidrar bland annat med Anders Norudde, som spelar tillsammans med Matti Norlin, Lema-bälgarna, Karlskoga felare, Bygdegillet, och Kulturskolans El sistema-elever.

Hikmat Naji med band

– Massood Mafan från ABF har gett Hikmat Naji uppgiften att sätta ihop ett band och detta band ska ha sin första spelning under festivalen, säger Peter Carell.

Hikmat Naji, fiol, är ett mycket stort namn i Irak. Han kom 2007 till Sverige för första gången och bor sedan 2011 i Karlskoga. Hikmat Naji har tidigare, i mars 2013, varit dragplåster vid en konsert i Rävåskyrkan.

Karlskoga symfoniorkester ska också medverka på tangotemat.

– Vi har beställt noter från Seinäjokifestivalen och jag hoppas att de kommer fram snart, säger Peter Carell och berättar att Bygdegillet under eftermiddagen ska ha en tangoworkshop innan gillet själva är med och dansar under kvällens konsert i Sjöängshallen.

Klassisk konsert

Söndag 24 april är Max Bruch violinkonsert nr 1 i g-moll, opus 26, huvudpunkt i ett program som även bjuder på musik ur Lille Bror Söderlundhs balettsvit Kejsaren av Portugallien.

– Max Bruchs verk är en av de stora romantiska violinkonserterna och vi har lockat hem Michael Karlsson som violinsolist. Han har ju sina rötter i Karlskoga, säger Peter Carell och antyder att man nästan kan räkna Kristinehamnssonen Söderlundh som lokal storhet.

– Vi hoppas få med dansare från Kulturskolan till balettmusiken, tillägger Carell och låter förstå att även en av Stenhammars violinromanser kan dyka upp på programmet. Men där är ingenting klart ännu.

Bruch-konserten ges i Musikpalatset.

Återupptar tråden

Torsdag 2 juni ska Nobelkvintetten spela Kammarmusik i sommartid tillsammans med Daniel Turano som alltså återkommer till Karlskoga efter att ha medverkat i Världen låter.

– Jag håller för troligt att tangotråden återupptas så det skulle förvåna mig mycket om det inte blir en och annan tango, säger Peter Carell som spelar första violin i Nobelkvintetten och borde veta.

Sommarsäsongen avslutas fredag 10 juni i eller utanför Mötesplats Alfred Nobel. Då återkommer för fjärde året i rad de charmanta herrarna i Svenska Klarinettsextetten och även till den konserten hoppas man få med lokala dansare.

Det kan tilläggas att bussresan till Saxå kammarmusikfestival fredag 1 juli redan är fullbokad.

Konsertföreningen släpper även en teaser inför höstprogrammet.

– Popkonserten i oktober med Ulf Wadenbrandt som dirigent har David Bowie som tema, avslöjar Peter Carell.

Världen låter ingår i Karlskoga konsertförenings vårprogram som också innehåller annat hörvärt, som Bruchs violinkonsert och ett möte mellan Nobelkvintetten och pianisten Daniel Turano.

Men först ut är den konsert som döpts till Jazz i folkton. Det är lärare på Kulturskolan som gått samman under namnet Egentligen Tisdag som söndag 7 februari spelar i Mötesplats Alfred Nobel.

– De fyra lärarna har bildat ett jazzband som repat på tisdagar, därav namnet, säger Peter Carell och räknar upp namnen Jonas Folker, keyboard och saxofon, Pelle Mellberg, bas, Jimmy Lundin, gitarr, och Kristoffer Bohlin, trummor.

Den ordinarie slagverkaren Magnus Gränsmark är pappaledig och har dessutom flyttat till Falkenberg så hans framtida medverkan är oviss gissar Carell.

Egentligen Tisdag får sällskap på scenen av Nobelkvintetten.

– Men det är Egentligen Tisdag som är huvudattraktion, påpekar Peter Carell som själv ingår i Nobelkvintetten.

– Vi kallar programmet Jazz i folkton men jag skulle tro att det inte bara blir folkmusikjazz, tillägger Carell och berättar att musik av pianisten Lars Jansson står på programmet.

Festivalen Världen låter startar vid lunchtid lördag 12 mars och pågår till tiotiden på kvällen. Fyra scener används: Sjöängshallen, aulan, restaurang Udden och caféet.

– Det blir vårt största arrangemang under våren, säger Marie-Louise Nauclér, ordförande i Karlskoga konsertförening, och understryker att konsertföreningen samarbetar med en rad föreningar, organisationer och sponsorer.

– Världen låter är en integrationsfestival som bärs av kulturen. Idén med denna dag är att blanda olika slags kulturer och att alla delar ska finnas med, säger Peter Carell och berättar att dagens tema är tango.

Finsk tango

Saska Helmikallio utsågs 2005 till tangokung på Tangomarknaden i Seinäjoki och han och tangodrottningen Sanna Toivonen bjuder på finsk tango. Den argentinska representeras av Tango Libre, en trio som leds av Jonas Dominique, bas, med Mikael Augustsson, bandoneon, och Mikael Jöback, piano, som övriga medlemmar.

Daniel Turano, argentinsk pianist som numera bor i Göteborgstrakten, ska spela tillsammans med Nobelkvintetten men eftersom Turano också anses vara en alldeles utmärkt tangopianist kanske han dyker upp även i andra konstellationer under dagen och kvällen.

Världsmusik

De fem kvinnorna i Parizad - Pari Isazadeh, Sonya Bakoeva, Karolina Weber Ekdahl, Miriam Oldenburg och Isabel Blommé - håller sig framför allt till persisk, bulgarisk och svensk folkmusik och Miriam Oldenburg, dragspel och piano, ska även uppträda med Anne Kalmering som sjunger judiska folksånger på jiddish.

Tarabband, som spelar arabisk musik från Sverige, leds av Nadin Al khalidi, sång, saz och gitarr. Nadin Al khalidi har en bakgrund både i Bagdad och Kairo innan hon 2002 - som 22-åring - flyttade till Sverige. Hon spelar med Gabriel Hermansson, oud, gitarr, Dan Svensson, slagverk och flöjter, Filip Runesson, fiol, Romain Coutama, bas, och Stephan Jarl, slagverk.

Hembygden bidrar bland annat med Anders Norudde, som spelar tillsammans med Matti Norlin, Lema-bälgarna, Karlskoga felare, Bygdegillet, och Kulturskolans El sistema-elever.

Hikmat Naji med band

– Massood Mafan från ABF har gett Hikmat Naji uppgiften att sätta ihop ett band och detta band ska ha sin första spelning under festivalen, säger Peter Carell.

Hikmat Naji, fiol, är ett mycket stort namn i Irak. Han kom 2007 till Sverige för första gången och bor sedan 2011 i Karlskoga. Hikmat Naji har tidigare, i mars 2013, varit dragplåster vid en konsert i Rävåskyrkan.

Karlskoga symfoniorkester ska också medverka på tangotemat.

– Vi har beställt noter från Seinäjokifestivalen och jag hoppas att de kommer fram snart, säger Peter Carell och berättar att Bygdegillet under eftermiddagen ska ha en tangoworkshop innan gillet själva är med och dansar under kvällens konsert i Sjöängshallen.

Klassisk konsert

Söndag 24 april är Max Bruch violinkonsert nr 1 i g-moll, opus 26, huvudpunkt i ett program som även bjuder på musik ur Lille Bror Söderlundhs balettsvit Kejsaren av Portugallien.

– Max Bruchs verk är en av de stora romantiska violinkonserterna och vi har lockat hem Michael Karlsson som violinsolist. Han har ju sina rötter i Karlskoga, säger Peter Carell och antyder att man nästan kan räkna Kristinehamnssonen Söderlundh som lokal storhet.

– Vi hoppas få med dansare från Kulturskolan till balettmusiken, tillägger Carell och låter förstå att även en av Stenhammars violinromanser kan dyka upp på programmet. Men där är ingenting klart ännu.

Bruch-konserten ges i Musikpalatset.

Återupptar tråden

Torsdag 2 juni ska Nobelkvintetten spela Kammarmusik i sommartid tillsammans med Daniel Turano som alltså återkommer till Karlskoga efter att ha medverkat i Världen låter.

– Jag håller för troligt att tangotråden återupptas så det skulle förvåna mig mycket om det inte blir en och annan tango, säger Peter Carell som spelar första violin i Nobelkvintetten och borde veta.

Sommarsäsongen avslutas fredag 10 juni i eller utanför Mötesplats Alfred Nobel. Då återkommer för fjärde året i rad de charmanta herrarna i Svenska Klarinettsextetten och även till den konserten hoppas man få med lokala dansare.

Det kan tilläggas att bussresan till Saxå kammarmusikfestival fredag 1 juli redan är fullbokad.

Konsertföreningen släpper även en teaser inför höstprogrammet.

– Popkonserten i oktober med Ulf Wadenbrandt som dirigent har David Bowie som tema, avslöjar Peter Carell.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.