2016-01-28 15:38

2016-01-28 15:38

Små men skadliga partiklar

DEGERFORS: Har gjort mätningar i centrum

Så små att de inte syns, men ändå skadliga för människor. Under hösten har mätningar gjorts på förekomsten av nanopartiklar i centrala Degerfors.

När bygg- och miljönämnden nyligen gjorde uppföljning på det gångna årets verksamhet var förekomsten av skadliga nanopartiklar något som togs upp.

– En manick som mäter det har suttit vid entrén till gamla Apoteket, där det är gym i dag. Manicken har sugit upp luft och de partiklar som finns, filter har bytts med jämna mellanrum och skickats över till labb. Svar väntas i månadsskiftet februari-mars, berättar nämndordförande Torbjörn Holm (V).

– Degerfors centrum ligger som i en dalgång mellan husen och så är det en stor uppförsbacke sen och man kan tänka sig att då stora, tunga bilar ska upp där och det är småhalkigt river det loss lite. Partiklarna är så lätta att de inte sjunker ned helt, men ned i luftlagren i dalgången. Därför har vi satt mätaren där vi tror det är som värst förekomst i kommunen, förklarar Holm och tillägger:

– De handlar om partiklar som är ganska skadliga för människor och framförallt det man uppmärksammat vid användandet av dubbdäck i städer. Dubben river upp små partiklar ur asfalten som kan vara ganska otrevliga.

En åtgärd som Holm nämner är att leda bort lastbilstrafik från Gullspångshållet direkt mot E18 vid Kristinehamn, om de inte har ärende in till Degerfors centrum.

När bygg- och miljönämnden nyligen gjorde uppföljning på det gångna årets verksamhet var förekomsten av skadliga nanopartiklar något som togs upp.

– En manick som mäter det har suttit vid entrén till gamla Apoteket, där det är gym i dag. Manicken har sugit upp luft och de partiklar som finns, filter har bytts med jämna mellanrum och skickats över till labb. Svar väntas i månadsskiftet februari-mars, berättar nämndordförande Torbjörn Holm (V).

– Degerfors centrum ligger som i en dalgång mellan husen och så är det en stor uppförsbacke sen och man kan tänka sig att då stora, tunga bilar ska upp där och det är småhalkigt river det loss lite. Partiklarna är så lätta att de inte sjunker ned helt, men ned i luftlagren i dalgången. Därför har vi satt mätaren där vi tror det är som värst förekomst i kommunen, förklarar Holm och tillägger:

– De handlar om partiklar som är ganska skadliga för människor och framförallt det man uppmärksammat vid användandet av dubbdäck i städer. Dubben river upp små partiklar ur asfalten som kan vara ganska otrevliga.

En åtgärd som Holm nämner är att leda bort lastbilstrafik från Gullspångshållet direkt mot E18 vid Kristinehamn, om de inte har ärende in till Degerfors centrum.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.