2016-01-27 16:59

2016-01-27 16:59

Antog plan för livsmedelskoll

DEGERFORS: Bygg- och miljönämnden

– Vi vill erbjuda nya restaurangägare en utbildning kring hur man gör för att servera mat som folk inte blir sjuka av, säger bygg- och miljönämndsordförande Torbjörn Holm (V) med anledning av årets livsmedelskontroll.

Bygg- och miljönämnden ansvarar för kontrollen vid runt 60 livsmedelsställen i Degerfors, från dricksvattenverk till centralkök, butiker och restauranger. Nyligen antogs planen för kontrollen som förvaltningen ska göra i år. Den innebär bland annat att även mindre, icke kommunala vattentäkter, som ger mer än tio kubikmeter per dygn eller förser 50 personer eller fler med vatten ska kontrolleras.

En annan sak som är nytt och väldigt lokalt Degerfors är alltså utbildning i egentillsyn för restaurangägare.

– Restaurangerna har ägaromsättning och utbildningsnivån är skiftande. Vi har förhållandevis många som erbjuder buffélunch och framåt jul är julborden klassiska ställen där risker finns ifall de inte håller bra koll på temperaturer och så, säger nämndordförande Torbjörn Holm (V).

Han kommer även in på de senaste rapporterna om köttfusk och nämner att lurendrejeri finns överallt. För ett par år sedan upptäcktes att oxfilé som hade sålt på butiker häromkring var vattenbuffel.

– Det är inte för inte som det finns ett brottssyndikat som slagit sig på det här med mat istället för vapen och narkotika. Det är näst intill lika lukrativt, det är bättre att köpa slakthästar i Rumänien och sälja som oxfilé än att smuggla heroin. I det ena fallet blir det böter och klapp på axeln, i andra fallet kan man få sitta inne i tolv år kanske. Det är väl bättre att de skickar hit slakthästar än heroin, men inget av det är bra, säger Holm.

Bygg- och miljönämnden ansvarar för kontrollen vid runt 60 livsmedelsställen i Degerfors, från dricksvattenverk till centralkök, butiker och restauranger. Nyligen antogs planen för kontrollen som förvaltningen ska göra i år. Den innebär bland annat att även mindre, icke kommunala vattentäkter, som ger mer än tio kubikmeter per dygn eller förser 50 personer eller fler med vatten ska kontrolleras.

En annan sak som är nytt och väldigt lokalt Degerfors är alltså utbildning i egentillsyn för restaurangägare.

– Restaurangerna har ägaromsättning och utbildningsnivån är skiftande. Vi har förhållandevis många som erbjuder buffélunch och framåt jul är julborden klassiska ställen där risker finns ifall de inte håller bra koll på temperaturer och så, säger nämndordförande Torbjörn Holm (V).

Han kommer även in på de senaste rapporterna om köttfusk och nämner att lurendrejeri finns överallt. För ett par år sedan upptäcktes att oxfilé som hade sålt på butiker häromkring var vattenbuffel.

– Det är inte för inte som det finns ett brottssyndikat som slagit sig på det här med mat istället för vapen och narkotika. Det är näst intill lika lukrativt, det är bättre att köpa slakthästar i Rumänien och sälja som oxfilé än att smuggla heroin. I det ena fallet blir det böter och klapp på axeln, i andra fallet kan man få sitta inne i tolv år kanske. Det är väl bättre att de skickar hit slakthästar än heroin, men inget av det är bra, säger Holm.