2016-01-22 06:00

2016-01-22 06:00

Högstadieelever bjöd in till gymnasiemässa

SKOLA: "Vägledning är viktigt. Hamnar man rätt så kommer man förmodligen att få stå på det där studentflaket"

Vikten av att välja rätt. Det fick eleverna på Stora Vallaskolan fundera på under torsdagens gymnasiemässa. Flera gymnasieskolor från närliggande orter besökte då högstadieeleverna för att visa upp utbudet inför det stundande valet.

– Vägledning är viktigt. Hamnar man rätt så kommer man förmodligen att få stå på det där studentflaket. Det är svårt som sextonåring när någon frågar vad man vill bli. Det är bättre att fråga om vad eleven tycker är roligt. Eller fråga vad eleven kan, vilka färdigheter den har. Man måste följa sitt hjärta så att man hamnar rätt. Huvudsaken är att man tar sig igenom gymnasiet, oavsett vilken linje, det är oftast de eleverna som sedan får jobb och det är det vi alla strävar efter, säger Annie-Frid Johansson, studie- och yrkesvägledare på Stora Vallaskolan.

Ordnat planeringen

Mässan har högstadieeleverna fått ordna själva. Ett tjugotal elever har under cirka tre månaders tid fått arbeta med all planering. De har själva fått bjuda in olika gymnasieskolor och fick hjälpa till att ställa i ordning i skolans matsal när gästerna anlände.

Agnes Skoogh, Belinda Engvall och Wilma Throgen hade rollen som konferencierer under mässan.

– Vi har varit en ganska stor grupp som har arbetat tillsammans. Vi har fått fixa det mesta själva, bjudit in skolorna och så, berättar Agnes Skoogh.

Vet ni själva vilket gymnasium ni ska välja?

– Ja! svarar de alla i kör.

De tre programvärdarna fick även bjuda på teaterspel där frågor, problem och tankar kring gymnasievalet togs upp.

– Dessa funderingar som de tar upp på scenen har jag varit med om att få. Det har varit elever som sagt att de inte vill bli vuxna, som tyckt att det här är jobbigt. Det är därför det är så viktigt att man ska få eleverna nyfikna. Det är då de hittar sin inre motivation, säger Annie-Frid Johansson.

– Vägledning är viktigt. Hamnar man rätt så kommer man förmodligen att få stå på det där studentflaket. Det är svårt som sextonåring när någon frågar vad man vill bli. Det är bättre att fråga om vad eleven tycker är roligt. Eller fråga vad eleven kan, vilka färdigheter den har. Man måste följa sitt hjärta så att man hamnar rätt. Huvudsaken är att man tar sig igenom gymnasiet, oavsett vilken linje, det är oftast de eleverna som sedan får jobb och det är det vi alla strävar efter, säger Annie-Frid Johansson, studie- och yrkesvägledare på Stora Vallaskolan.

Ordnat planeringen

Mässan har högstadieeleverna fått ordna själva. Ett tjugotal elever har under cirka tre månaders tid fått arbeta med all planering. De har själva fått bjuda in olika gymnasieskolor och fick hjälpa till att ställa i ordning i skolans matsal när gästerna anlände.

Agnes Skoogh, Belinda Engvall och Wilma Throgen hade rollen som konferencierer under mässan.

– Vi har varit en ganska stor grupp som har arbetat tillsammans. Vi har fått fixa det mesta själva, bjudit in skolorna och så, berättar Agnes Skoogh.

Vet ni själva vilket gymnasium ni ska välja?

– Ja! svarar de alla i kör.

De tre programvärdarna fick även bjuda på teaterspel där frågor, problem och tankar kring gymnasievalet togs upp.

– Dessa funderingar som de tar upp på scenen har jag varit med om att få. Det har varit elever som sagt att de inte vill bli vuxna, som tyckt att det här är jobbigt. Det är därför det är så viktigt att man ska få eleverna nyfikna. Det är då de hittar sin inre motivation, säger Annie-Frid Johansson.