2016-01-21 06:00

2016-01-21 06:00

Loger på Stora Valla

DEGERFORS: Kommunstyrelsen sa ja med reservation från S

Kommunstyrelsen, med reservation från Socialdemokraterna, föreslår nu kommunfullmäktige att kommunen ska bygga fyra loger på Stora Valla som ska kunna hyras av sponsorer vid match.

För drygt ett år sedan sökt Degerforsbyggen bygglov för loger, eller läktarpaviljonger på Stora Valla. Men då var det sagt att det inte skulle förekomma några kommunala pengar i byggnationen. Kommunen stod i begrepp att ta över arenan.

Nu när kommunen äger arenan låter det annorlunda. Kommunstyrelsen beslutade nyligen att låta uppföra fyra loger och kostnaden beräknas till halvmiljonen kronor. Från Degerfors IF's sida har synpunkter framförts om att det medför finansieringsproblem om DIF ska bygga på annans mark och att om DIF bygger i egen regi så tillkommer 25 procent i momskostnader.

Men Degerfors IF har ändå föreslagit att de ska betala logerna, genom avskrivningar med 50 000 kronor per år samt 2,5 procents ränta på pengarna. Således 62 500 kronor per år.

– Men då var inte driftskostnader med, vilket innebär ytterligare 16 000 kronor så de ska betala 78 000 kronor per år. De har en befogad förhoppning om att det här kommer att vara en lönsam affär och det är bra, då har de större möjlighet att uppfylla sina förpliktelser. Det har de gjort klanderfritt för det gångna året, genom att betala hyra för anläggningen med 1 040 000 kronor, säger kommunstyrelsens ordförande Roland Halvarsson (V).

Enligt Halvarsson är DIF också beredda att betala av skulden snabbare, om de får in mer pengar än beräknat.

Investering

– Då kommunen nu äger Stora Valla betraktar vi det som en investering i vilken fastighet som helst, som exempelvis Industrihus har. Då är det aldrig såna diskussioner, om det ska byggas väggar, nya traverser eller annat med motiveringen att man skapar eller räddar kvar arbetstillfällen, eller expanderar företaget.

– DIF, så länge de spelar i Superettan eller Allsvenskan, är ett företag med 30 anställda och därav 19 heltidstjänster, säger Halvarsson och nämner andra motiv för byggnationen, som att det finns loger på många andra ställen och att sponsorerna är beredda att gå med och därmed sponsra bygget.

S reserverade sig då det måste ske en upphandling och man inte vet var kostnaden hamnar.

Majoriteten sa att om det överstiger de beräknade kostnaderna blir det ingen byggnation.

För drygt ett år sedan sökt Degerforsbyggen bygglov för loger, eller läktarpaviljonger på Stora Valla. Men då var det sagt att det inte skulle förekomma några kommunala pengar i byggnationen. Kommunen stod i begrepp att ta över arenan.

Nu när kommunen äger arenan låter det annorlunda. Kommunstyrelsen beslutade nyligen att låta uppföra fyra loger och kostnaden beräknas till halvmiljonen kronor. Från Degerfors IF's sida har synpunkter framförts om att det medför finansieringsproblem om DIF ska bygga på annans mark och att om DIF bygger i egen regi så tillkommer 25 procent i momskostnader.

Men Degerfors IF har ändå föreslagit att de ska betala logerna, genom avskrivningar med 50 000 kronor per år samt 2,5 procents ränta på pengarna. Således 62 500 kronor per år.

– Men då var inte driftskostnader med, vilket innebär ytterligare 16 000 kronor så de ska betala 78 000 kronor per år. De har en befogad förhoppning om att det här kommer att vara en lönsam affär och det är bra, då har de större möjlighet att uppfylla sina förpliktelser. Det har de gjort klanderfritt för det gångna året, genom att betala hyra för anläggningen med 1 040 000 kronor, säger kommunstyrelsens ordförande Roland Halvarsson (V).

Enligt Halvarsson är DIF också beredda att betala av skulden snabbare, om de får in mer pengar än beräknat.

Investering

– Då kommunen nu äger Stora Valla betraktar vi det som en investering i vilken fastighet som helst, som exempelvis Industrihus har. Då är det aldrig såna diskussioner, om det ska byggas väggar, nya traverser eller annat med motiveringen att man skapar eller räddar kvar arbetstillfällen, eller expanderar företaget.

– DIF, så länge de spelar i Superettan eller Allsvenskan, är ett företag med 30 anställda och därav 19 heltidstjänster, säger Halvarsson och nämner andra motiv för byggnationen, som att det finns loger på många andra ställen och att sponsorerna är beredda att gå med och därmed sponsra bygget.

S reserverade sig då det måste ske en upphandling och man inte vet var kostnaden hamnar.

Majoriteten sa att om det överstiger de beräknade kostnaderna blir det ingen byggnation.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.