2016-01-21 09:37

2016-01-21 09:37

Inte bara vi som fryser

KARLSKOGA: Viktigt att tänka på våra husdjur när kölden biter

Vad ska man tänka på när kylan biter sig fast och våra sällskapsdjur måste ut? Helene Almqvist ger goda råd för hur vi ska skydda dem.

Kor och grisar äter sig varma och ska de vara ute måste de ha tillgång till massor av foder. Samma sak gäller för hästar, men dem ser man ofta iklädda ett varmt täcke.

När det gäller hundar så bör ha täcke ute.

– Fryser du så fryser hunden, så är det. Man ser ofta att Hundarna lyfter tassarna och krampar när det är kallt och det beror på att is bildas mellan trampdynorna, berättar Helene Almqvist på Arken Zoo.

För att delvis förhindra det, kan man klippa bort det mesta av håret mellan tårna och under tassarna på hundar med mycket päls. Det finns även spray som förhindrar isbildning och man kan köpa skor för att värma tassarna och hålla isen borta.

Maten är viktig

– Att tänka på är att även hunden behöver lite kraftigare mat. Ska man ut och åka bil bör man värma upp bilen innan och gärna ha täcke på dem i bilen. Något annat som är extremt noga är ordentlig uppvärmning innan lek och träning så det inte blir sträckningar i kylan. På så sätt kan man förhindra onödiga skador.

– Det kan gå riktigt illa om en kall hund rusar ut ur bilen och börjar leka. Då är det lätt hänt att den skadar sig.

Ökad fodergiva gäller för alla djur som ska vara ute. Katter ska ha mera och kraftigare mat och i möjligaste mån kan man försök att hålla katten inne så mycket som det går.

– Även katten kan ha tasspray, däremot är täcken och skor inte att rekommendera. Se till att katten har tillgång till en plats med lä. Väta och blåst ihop med kyla är livsfarligt. Gärna ha tillgång till att gå in någonstans där det är torrt och varmt.

Väta, blåst och kyla

Kaniner som är vana att vara ute året runt, kan man inte ta in nu. Då får de värmeslag eftersom de inte kan kontrollera sin kroppstemperatur. Möjligtvis går det att stoppa in dem i ett svalt garage, men inte in i huset.

Förutom större tillgång till kraftigt foder bör man ge dem massor av halm så att de har att bädda med. I sina hus gör de grottor av halmen och det värmer bra.

Vattenflaskorna fryser och det finns i dag inget fungerande sätt som förhindrar det. Man måste byta vatten ofta. Det händer även att kaniner äter snö om de kommer åt. Det är så det fungerar för de vilda kaninerna och hararna i skogen.

Kor och grisar äter sig varma och ska de vara ute måste de ha tillgång till massor av foder. Samma sak gäller för hästar, men dem ser man ofta iklädda ett varmt täcke.

När det gäller hundar så bör ha täcke ute.

– Fryser du så fryser hunden, så är det. Man ser ofta att Hundarna lyfter tassarna och krampar när det är kallt och det beror på att is bildas mellan trampdynorna, berättar Helene Almqvist på Arken Zoo.

För att delvis förhindra det, kan man klippa bort det mesta av håret mellan tårna och under tassarna på hundar med mycket päls. Det finns även spray som förhindrar isbildning och man kan köpa skor för att värma tassarna och hålla isen borta.

Maten är viktig

– Att tänka på är att även hunden behöver lite kraftigare mat. Ska man ut och åka bil bör man värma upp bilen innan och gärna ha täcke på dem i bilen. Något annat som är extremt noga är ordentlig uppvärmning innan lek och träning så det inte blir sträckningar i kylan. På så sätt kan man förhindra onödiga skador.

– Det kan gå riktigt illa om en kall hund rusar ut ur bilen och börjar leka. Då är det lätt hänt att den skadar sig.

Ökad fodergiva gäller för alla djur som ska vara ute. Katter ska ha mera och kraftigare mat och i möjligaste mån kan man försök att hålla katten inne så mycket som det går.

– Även katten kan ha tasspray, däremot är täcken och skor inte att rekommendera. Se till att katten har tillgång till en plats med lä. Väta och blåst ihop med kyla är livsfarligt. Gärna ha tillgång till att gå in någonstans där det är torrt och varmt.

Väta, blåst och kyla

Kaniner som är vana att vara ute året runt, kan man inte ta in nu. Då får de värmeslag eftersom de inte kan kontrollera sin kroppstemperatur. Möjligtvis går det att stoppa in dem i ett svalt garage, men inte in i huset.

Förutom större tillgång till kraftigt foder bör man ge dem massor av halm så att de har att bädda med. I sina hus gör de grottor av halmen och det värmer bra.

Vattenflaskorna fryser och det finns i dag inget fungerande sätt som förhindrar det. Man måste byta vatten ofta. Det händer även att kaniner äter snö om de kommer åt. Det är så det fungerar för de vilda kaninerna och hararna i skogen.