2016-01-20 16:43

2016-01-20 16:43

Ett ställningstagande mot rasism och intolerans

KARLSKOGA: Förintelsens minnesdag i Karlskoga

En dag att minnas alla som dog under förintelsen och även en dag att uppmärksamma alla människors lika värde. Minnesdagen börjar på torget och avslutas på Kungsteatern den 27 januari.

Kvällen börjar med en ljusmanifestation för mångfalden på Alfred Nobels torg och den arrangeras av nätverket ”En stark protest för mångfalden”. En av initiativtagarna till ljusmanifestationen är Anna Lilja.

– Nätverket startades då två icke namngivna partier fick tillstånd att hålla tal i Karlskoga. Vi ställde oss med ryggen mot dem och skrattade. Vår manifestation blev omskriven. Nätverket har arbetat vidare med bland annat ljusmanifestationen under förintelsedagen. Vårt motto är att alla människor är människor. Spelar ingen roll vilken hudfärg du har.

Ljusmanifestationen går sedan från torget och ner till Kungsteatern där alla ställer sig i form av ett hjärta.

– Hoppas många kommer till torget och att de tar med sig egnas facklor eller ljus, säger Anna Lilja.

Kungsteatern

Sedan fortsätter minnesdagen på Kungsteatern.

– Vi tycker i dessa tider att det är viktigt med sådana här manifestationer, säger Eva Dällerud, en av dem som håller i minnesstunden på Kungsteatern.

– Man måste fortsätta berätta om vad som hänt och händer. Eva Dällerud vet vad hon talar om. Hennes mormor och morfar blev offer för Förintelsen. Evas mamma deporterades också till Auschwitz när hon var 13 år, men överlevde och hamnade i Sverige.

Ute i foajén kommer en utställning från Forum för levande historia att hänga.

– Den heter Aktion T4 - om människosyn i Nazityskland. Utställningen handlar om människosynen i Tyskland under perioden 1933 till 1945.

Människosyn

– Den människosynen fick oerhörda konsekvenser, bland annat för människor med funktionsnedsättningar och det är om just de människorna som utställningen handlar om.

På scenen kommer mängder av artister och talare att byta av varandra. Medverkande är Kör Delux, Cantöserna, Görsköj, Kulturskoleelever, Joanna Lysén, Eva Dällerud, Ingrid Langaard, Inga-Lill Brogeland, Birgitta Söderman, Anna Lilja, Peter Krantz, Ingrid Bergström och vill någon komma och medverka så går det bra också.

Den 27 januari samlas människor över hela världen. Det är den internationella minnesdagen för förintelses offer, samma datum som koncentrationslägret Auschwitz befriades 1945.

Kvällen börjar med en ljusmanifestation för mångfalden på Alfred Nobels torg och den arrangeras av nätverket ”En stark protest för mångfalden”. En av initiativtagarna till ljusmanifestationen är Anna Lilja.

– Nätverket startades då två icke namngivna partier fick tillstånd att hålla tal i Karlskoga. Vi ställde oss med ryggen mot dem och skrattade. Vår manifestation blev omskriven. Nätverket har arbetat vidare med bland annat ljusmanifestationen under förintelsedagen. Vårt motto är att alla människor är människor. Spelar ingen roll vilken hudfärg du har.

Ljusmanifestationen går sedan från torget och ner till Kungsteatern där alla ställer sig i form av ett hjärta.

– Hoppas många kommer till torget och att de tar med sig egnas facklor eller ljus, säger Anna Lilja.

Kungsteatern

Sedan fortsätter minnesdagen på Kungsteatern.

– Vi tycker i dessa tider att det är viktigt med sådana här manifestationer, säger Eva Dällerud, en av dem som håller i minnesstunden på Kungsteatern.

– Man måste fortsätta berätta om vad som hänt och händer. Eva Dällerud vet vad hon talar om. Hennes mormor och morfar blev offer för Förintelsen. Evas mamma deporterades också till Auschwitz när hon var 13 år, men överlevde och hamnade i Sverige.

Ute i foajén kommer en utställning från Forum för levande historia att hänga.

– Den heter Aktion T4 - om människosyn i Nazityskland. Utställningen handlar om människosynen i Tyskland under perioden 1933 till 1945.

Människosyn

– Den människosynen fick oerhörda konsekvenser, bland annat för människor med funktionsnedsättningar och det är om just de människorna som utställningen handlar om.

På scenen kommer mängder av artister och talare att byta av varandra. Medverkande är Kör Delux, Cantöserna, Görsköj, Kulturskoleelever, Joanna Lysén, Eva Dällerud, Ingrid Langaard, Inga-Lill Brogeland, Birgitta Söderman, Anna Lilja, Peter Krantz, Ingrid Bergström och vill någon komma och medverka så går det bra också.

Den 27 januari samlas människor över hela världen. Det är den internationella minnesdagen för förintelses offer, samma datum som koncentrationslägret Auschwitz befriades 1945.

  • Anders Persson

Förintelsen

Förintelsen var nazisternas program för massmord på människor i Europa under andra världskriget. Det beräknas att nazisterna under sina 12 år vid makten dödades cirka 13 miljoner människor varav cirka 6 miljoner var judar.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.