2016-01-18 06:00

2016-01-18 06:00

Extrapengar till gymnasiet

KARLSKOGA: Ökade kostnader för elever och lokaler

Det fattas pengar i gymnasienämndens kassa och kommunstyrelsen har sagt ja till att skjuta till extra medel.

I december såg det inte bra ut för gymnasienämndens ekonomi och prognosen visade på ett underskott på 2,85 miljoner kronor vid slutet av 2015. Framför allt handlar det om att antalet elever ökat kraftigt sedan slutet av sommaren, inom både gymnasieskolan och vuxnas lärande.

Lokaler och mat

I och med det har fler lokaler tagits i bruk, likaså har städbehovet och måltidskostnaderna ökat. Dessutom har det krävts anpassning av vissa lokaler, vilket också kostat pengar. Utöver det har två elever som studerar på annan ort tillkommit, för vilka kostnaden uppgår till 700 000 kronor per termin.

– Det är mycket som spelar in i budgeten, sånt som vi inte visste om innan sommaren. Antalet nyanlända ökade kraftigt och de två eleverna kom till vår kännedom i augusti, säger förvaltningschefen Jan Strid.

Brist i rutinen

Att förvaltningen inte kände till de två eleverna, och den kostnad som de medförde, ses som en brist i överlämningen mellan grund- och gymnasieskolan. Det är något förvaltningen ska ta med sig och se över rutinerna, förklarar han.

Under tisdagens sammanträde sa kommunstyrelsen ja till att ge gymnasienämnden extra pengar motsvarande 75 procent av underskottet, då Degerfors kommuns andel på 25 procent avräknas. Nämnden hade även ett överskott på 1,5 miljoner med sig från tidigare år som ska avräknas.

– Vi har också lyckats få ner underskottet, verksamheterna har tagit igen en del, så nu är vi nere på 1,9 miljoner, säger Strid.

I och med det handlar det om 300 000 kronor som nämnden får från kommunstyrelsens anslag för oförutsedda utgifter.

I december såg det inte bra ut för gymnasienämndens ekonomi och prognosen visade på ett underskott på 2,85 miljoner kronor vid slutet av 2015. Framför allt handlar det om att antalet elever ökat kraftigt sedan slutet av sommaren, inom både gymnasieskolan och vuxnas lärande.

Lokaler och mat

I och med det har fler lokaler tagits i bruk, likaså har städbehovet och måltidskostnaderna ökat. Dessutom har det krävts anpassning av vissa lokaler, vilket också kostat pengar. Utöver det har två elever som studerar på annan ort tillkommit, för vilka kostnaden uppgår till 700 000 kronor per termin.

– Det är mycket som spelar in i budgeten, sånt som vi inte visste om innan sommaren. Antalet nyanlända ökade kraftigt och de två eleverna kom till vår kännedom i augusti, säger förvaltningschefen Jan Strid.

Brist i rutinen

Att förvaltningen inte kände till de två eleverna, och den kostnad som de medförde, ses som en brist i överlämningen mellan grund- och gymnasieskolan. Det är något förvaltningen ska ta med sig och se över rutinerna, förklarar han.

Under tisdagens sammanträde sa kommunstyrelsen ja till att ge gymnasienämnden extra pengar motsvarande 75 procent av underskottet, då Degerfors kommuns andel på 25 procent avräknas. Nämnden hade även ett överskott på 1,5 miljoner med sig från tidigare år som ska avräknas.

– Vi har också lyckats få ner underskottet, verksamheterna har tagit igen en del, så nu är vi nere på 1,9 miljoner, säger Strid.

I och med det handlar det om 300 000 kronor som nämnden får från kommunstyrelsens anslag för oförutsedda utgifter.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.