2016-01-16 06:00

2016-01-16 06:00

Riksdagskvinna besökte Djerf-skogen

KARLSKOGA/DEGERRFORS: "Det här området är en kopplingsstation för många arter"

Sveaskogs avsikter att avverka skogen vid Djerfstugan oroar många. På fredagen träffades representanter från Karlskoga- och Degerfors kommun, OK Djerf, Naturskyddsföreningen samt fastighetsägare för att diskutera hur man går vidare mot Sveaskogs planer.

Speciellt inbjuden var länets riksdagskvinna Matilda Ernkrans (S), som är ordförande riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

– Tack för att ni på kort tid kunde ställa upp i den här viktiga frågan som jag blev uppmärksammad på av Kent Gustavsson, säger Matilda Ernkrans. Det finns en oro i den här frågan om att miljömålen inte uppfylls om det skulle sluta med en avverkning av den här skogen.

Liv Hellquist är kommunbiolog i Karlskoga och vill ta skogen vid Djerfstugan ett steg till.

– Vi har haft ett par möten med Sveaskog och det 30-talet arter här ute som skulle gå förlorade vid en avverkning, säger Liv Hellquist. Vi ska nu ha ett möte till med Sveaskog och då kommer även länsstyrelsen och Skogsvårdstyrelsen att närvara. Naturvärdet här ute är betydelsefullt för många och det är den enda gammelskog som finns kvar i området.

Hans Jansson från Karlskoga Naturskyddsförening skogen kring Djerfstugan är en bra inkörsport för att öka naturintresset.

– Skogen här är en fot in i ett genuint naturintresse när det gäller biologisk mångfald, säger Hans Jansson.

Uno Milberg känd av alla Karlskogabor har ägnat stor del av sitt liv åt att hitta sällsynta arter runt Karlskoga.

– Jag är nog den som hittat flest arter runt Karlskoga och just det här området är som en kopplingsstation för många arter, säger Uno Milberg. Här ute finns det till och med rödlistade arter.

Biologisk mångfald

Matilda Ernkrans ser klimatfrågan som det största hot vi har i landet.

– Just nu pågår det en artutrotning där skogar avverkas, säger Matilda Ernkrans. Det största hotet efter klimatfrågan är hotet mot den biologiska mångfalden. Det finns uttalat att vi måste skydda den gammelskog som finns kvar. På plats från OK Djerf var ordförande Anders Pelander och förre ordföranden Mats Welander.

– Jag trodde aldrig att Sveaskog skulle gå in här och ta ner skogen, säger Mats Welander. OK Djerf har gjort många investeringar här med exempelvis kartor. Investeringar vi gjort har förstörts av avverkningar. Andra orienteringsklubbar har hört av sig och sagt att det inte längre går att ha kartor på Sveaskogs marker, utan man får söka sig till privata skogar.

Förbluffade

– Vi står med mark där vi inte kan bedriva den verksamhet som OK Djerf står för, säger Anders Pelander ordförande i Djerf. Folk är imponerade av det här området och de blir förbluffade när vi talar om att Sveaskog ska avverka här.

– Jag tycker att det är provocerande att Sveaskog inte samlat in fakta om hur mycket och hur många som använder den här udden, säger Anders Pelander.

Matilda Ernkrans säger att Sveaskog har lämnat in en avverkningsanmälan för området. Men sista ordet är nog inte sagt i den här frågan och i slutet på januari ska ett nytt möte hållas med Sveaskog med närvaro av länsstyrelsen och Skogsvårdsstyrelsen.

Speciellt inbjuden var länets riksdagskvinna Matilda Ernkrans (S), som är ordförande riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

– Tack för att ni på kort tid kunde ställa upp i den här viktiga frågan som jag blev uppmärksammad på av Kent Gustavsson, säger Matilda Ernkrans. Det finns en oro i den här frågan om att miljömålen inte uppfylls om det skulle sluta med en avverkning av den här skogen.

Liv Hellquist är kommunbiolog i Karlskoga och vill ta skogen vid Djerfstugan ett steg till.

– Vi har haft ett par möten med Sveaskog och det 30-talet arter här ute som skulle gå förlorade vid en avverkning, säger Liv Hellquist. Vi ska nu ha ett möte till med Sveaskog och då kommer även länsstyrelsen och Skogsvårdstyrelsen att närvara. Naturvärdet här ute är betydelsefullt för många och det är den enda gammelskog som finns kvar i området.

Hans Jansson från Karlskoga Naturskyddsförening skogen kring Djerfstugan är en bra inkörsport för att öka naturintresset.

– Skogen här är en fot in i ett genuint naturintresse när det gäller biologisk mångfald, säger Hans Jansson.

Uno Milberg känd av alla Karlskogabor har ägnat stor del av sitt liv åt att hitta sällsynta arter runt Karlskoga.

– Jag är nog den som hittat flest arter runt Karlskoga och just det här området är som en kopplingsstation för många arter, säger Uno Milberg. Här ute finns det till och med rödlistade arter.

Biologisk mångfald

Matilda Ernkrans ser klimatfrågan som det största hot vi har i landet.

– Just nu pågår det en artutrotning där skogar avverkas, säger Matilda Ernkrans. Det största hotet efter klimatfrågan är hotet mot den biologiska mångfalden. Det finns uttalat att vi måste skydda den gammelskog som finns kvar. På plats från OK Djerf var ordförande Anders Pelander och förre ordföranden Mats Welander.

– Jag trodde aldrig att Sveaskog skulle gå in här och ta ner skogen, säger Mats Welander. OK Djerf har gjort många investeringar här med exempelvis kartor. Investeringar vi gjort har förstörts av avverkningar. Andra orienteringsklubbar har hört av sig och sagt att det inte längre går att ha kartor på Sveaskogs marker, utan man får söka sig till privata skogar.

Förbluffade

– Vi står med mark där vi inte kan bedriva den verksamhet som OK Djerf står för, säger Anders Pelander ordförande i Djerf. Folk är imponerade av det här området och de blir förbluffade när vi talar om att Sveaskog ska avverka här.

– Jag tycker att det är provocerande att Sveaskog inte samlat in fakta om hur mycket och hur många som använder den här udden, säger Anders Pelander.

Matilda Ernkrans säger att Sveaskog har lämnat in en avverkningsanmälan för området. Men sista ordet är nog inte sagt i den här frågan och i slutet på januari ska ett nytt möte hållas med Sveaskog med närvaro av länsstyrelsen och Skogsvårdsstyrelsen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.