2016-01-16 06:00

2016-01-16 15:45

Oenighet om skolköket

KARLSKOGA: Majoriteten vill ha ett mottagningskök

Den politiska majoriteten i kommunstyrelsen tycker att ett mottagningskök ska byggas vid Rävåsskolan. Alliansen tycker dock att det bättre med ett kök där maten tillagas.

Kommunstyrelsen gick på samhällsbyggnadsnämndens förslag och sa ja till ett mottagningskök på Rävåsskolan.

Nämndens förordnande grundar sig i en jämförelse mellan mottagningskök och tillagningskök samt samråd med folkhälsoförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen. Enligt kommunstyrelsens ordförande Sven-Olov Axelsson (S) var det just professionens syn som avgjorde majoritetens beslut.

– De har tittat på båda alternativen och tycker att det är bättre att tillagningsköket på Ugglan byggs ut.

Trafikproblem

Alternativet med mottagningskök anses vara bättre eftersom det kräver färre mattransporter. Trafiksituationen vid skolan är redan problematisk och fler transporter kräver ytterligare trafiksäkerhetsåtgärder. Detta, ihop med högre drift- och underhållskostnader, gör att alternativet med tillagningskök blir dyrare. Kostnaden för att bygga ett mottagningskök beräknas till 9,3 miljoner kronor och 10,2 miljoner för ett tillagningskök.

– Man kan tänka sig ett tillagningskök på varje skola, men då faller ju hela tänket som vi har med centralkök. Det är bråttom också, så jag hoppas att beslutet tas i kommunfullmäktige. Vi behöver bygga matsalen för att kunna gå vidare med ombyggnationen på skolan, säger Axelsson.

Alliansen anser dock inte att det är rätt väg att gå och yrkade på ett tillagningskök, vilket inte antogs. Andre vice ordförande Tony Ring (M) framhåller att forskning visat att barnens äter med bättre aptit när de känner lukten av nylagad mat och att det i förlängningen hjälper de koncentrera sig och prestera mer.

– Det är redan svårt att få barnen att äta skolmaten och det gör stor skillnad om maten lagas på plats eller bara värms upp.

”Ett svepskäl”

Han är medveten om att Alliansen röstat för en avveckling av tillagningsköket på Karlbergsskolan men menar att de nu ändrat åsikt i frågan. Att transporter skulle utgöra ett hinder håller han inte alls med om.

– Nu när vi bygger nytt har vi en chans att göra rätt från början. Och oavsett om det är råvaror eller färdig mat så måste det ju ändå transporteras så det är ett svepskäl tycker jag.

Kommunfullmäktige fattar beslut i frågan den 26 januari.

Kommunstyrelsen gick på samhällsbyggnadsnämndens förslag och sa ja till ett mottagningskök på Rävåsskolan.

Nämndens förordnande grundar sig i en jämförelse mellan mottagningskök och tillagningskök samt samråd med folkhälsoförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen. Enligt kommunstyrelsens ordförande Sven-Olov Axelsson (S) var det just professionens syn som avgjorde majoritetens beslut.

– De har tittat på båda alternativen och tycker att det är bättre att tillagningsköket på Ugglan byggs ut.

Trafikproblem

Alternativet med mottagningskök anses vara bättre eftersom det kräver färre mattransporter. Trafiksituationen vid skolan är redan problematisk och fler transporter kräver ytterligare trafiksäkerhetsåtgärder. Detta, ihop med högre drift- och underhållskostnader, gör att alternativet med tillagningskök blir dyrare. Kostnaden för att bygga ett mottagningskök beräknas till 9,3 miljoner kronor och 10,2 miljoner för ett tillagningskök.

– Man kan tänka sig ett tillagningskök på varje skola, men då faller ju hela tänket som vi har med centralkök. Det är bråttom också, så jag hoppas att beslutet tas i kommunfullmäktige. Vi behöver bygga matsalen för att kunna gå vidare med ombyggnationen på skolan, säger Axelsson.

Alliansen anser dock inte att det är rätt väg att gå och yrkade på ett tillagningskök, vilket inte antogs. Andre vice ordförande Tony Ring (M) framhåller att forskning visat att barnens äter med bättre aptit när de känner lukten av nylagad mat och att det i förlängningen hjälper de koncentrera sig och prestera mer.

– Det är redan svårt att få barnen att äta skolmaten och det gör stor skillnad om maten lagas på plats eller bara värms upp.

”Ett svepskäl”

Han är medveten om att Alliansen röstat för en avveckling av tillagningsköket på Karlbergsskolan men menar att de nu ändrat åsikt i frågan. Att transporter skulle utgöra ett hinder håller han inte alls med om.

– Nu när vi bygger nytt har vi en chans att göra rätt från början. Och oavsett om det är råvaror eller färdig mat så måste det ju ändå transporteras så det är ett svepskäl tycker jag.

Kommunfullmäktige fattar beslut i frågan den 26 januari.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.