2016-01-16 06:00

2016-01-16 06:00

"Blir med nödvändighet en kompromiss"

KARLSKOGA: Hans Wallmark var ordförande i Kexutredningen

Hans Wallmark låter inte förvånad när han ska kommentera den skarpa kritik som riktades mot Kexutredningens slutbetänkande. ”Det blir med nödvändighet en kompromiss när så många partier ska enas” konstaterar han.

Hans Wallmark är inte bara talesperson för Moderaterna i försvarsfrågor, han ledde också Krigsmaterielexportöversynskommittén, av förklarliga skäl förkortad till Kex.

– Det är en oerhört laddad politisk fråga. Men jag vill påminna om att en enig riksdag krävde skärpning av exportreglerna för krigsmateriel, säger Hans Wallmark och delar in kritiken i tre boxar. En går ut på för mycket demokrati, den andra om handlar om för lite demokrati och den tredje rör juridiska invändningar.

Hans Wallmark säger att grunden för arbetet var att ska vi ha en försvarsindustri så måste den också få exportera.

– Vi måste försäkra oss om produktionskapacitet och kompetens och då är den svenska marknaden för liten. Genom att erkänna att vi ska ha ett regelverk erkänner vi också behovet av en svensk försvarsindustri.

Enig riksdag

– Skärpningen av exportkontrollen var en beställning från en enig riksdag. Men vi får inte bortse från det grundläggande predikamentet: Måste vi ha en försvarsindustri måste vi också ha ett regelverk. Behövs ingen försvarsindustri behöver vi heller inget regelverk, tillägger Hans Wallmark och poängterar att det inte handlar om jobben i sig, alltså ingen regionalpolitik som går ut på att rädda jobb på landsbygden.

– Det handlar om kompetensen och försvarsförmågan.

Karlskoga kommun var en av många som riktade sylvass kritik mot Kexutredningen. Remissvaret utarbetades av Bosse Björk och skrevs under av Sven-Olov Axelsson, kommunstyrelsens socialdemokratiske ordförande, och Tony Ring, kommunstyrelsens andre vice ordförande och moderat.

Förödmjukar kunder

De ansåg bland annat att Kexutredningens skrivningar om demokratibegreppet kunde likställas med att offentligt förödmjuka kunden och sköt även in sig på förslaget om följdleveranser.

Karlskoga kommuns slutsats var: Gör om helt och gör rätt.

Säkerhets- och försvarsföretagen (SOFF) representerar 70 medlemsföretag med en omsättning på 30 miljarder kronor. Robert Limmergård, generalsekreterare i Säkerhets- och försvarsföretagen, hänvisade även till Försvarsmaktens svar och slog fast att det är svenska försvaret som drabbas om Kexutredningens förslag går igenom.

Limmergård och SOFF ansåg att det är fel att införa regler som skiljer ut Sverige från EU:s och FN:s regelverk. Han sågade även förslaget om följdleveranser och hävdade att det är fel att lägga nya regler på det som redan är levererat.

Hans Wallmark är inte bara talesperson för Moderaterna i försvarsfrågor, han ledde också Krigsmaterielexportöversynskommittén, av förklarliga skäl förkortad till Kex.

– Det är en oerhört laddad politisk fråga. Men jag vill påminna om att en enig riksdag krävde skärpning av exportreglerna för krigsmateriel, säger Hans Wallmark och delar in kritiken i tre boxar. En går ut på för mycket demokrati, den andra om handlar om för lite demokrati och den tredje rör juridiska invändningar.

Hans Wallmark säger att grunden för arbetet var att ska vi ha en försvarsindustri så måste den också få exportera.

– Vi måste försäkra oss om produktionskapacitet och kompetens och då är den svenska marknaden för liten. Genom att erkänna att vi ska ha ett regelverk erkänner vi också behovet av en svensk försvarsindustri.

Enig riksdag

– Skärpningen av exportkontrollen var en beställning från en enig riksdag. Men vi får inte bortse från det grundläggande predikamentet: Måste vi ha en försvarsindustri måste vi också ha ett regelverk. Behövs ingen försvarsindustri behöver vi heller inget regelverk, tillägger Hans Wallmark och poängterar att det inte handlar om jobben i sig, alltså ingen regionalpolitik som går ut på att rädda jobb på landsbygden.

– Det handlar om kompetensen och försvarsförmågan.

Karlskoga kommun var en av många som riktade sylvass kritik mot Kexutredningen. Remissvaret utarbetades av Bosse Björk och skrevs under av Sven-Olov Axelsson, kommunstyrelsens socialdemokratiske ordförande, och Tony Ring, kommunstyrelsens andre vice ordförande och moderat.

Förödmjukar kunder

De ansåg bland annat att Kexutredningens skrivningar om demokratibegreppet kunde likställas med att offentligt förödmjuka kunden och sköt även in sig på förslaget om följdleveranser.

Karlskoga kommuns slutsats var: Gör om helt och gör rätt.

Säkerhets- och försvarsföretagen (SOFF) representerar 70 medlemsföretag med en omsättning på 30 miljarder kronor. Robert Limmergård, generalsekreterare i Säkerhets- och försvarsföretagen, hänvisade även till Försvarsmaktens svar och slog fast att det är svenska försvaret som drabbas om Kexutredningens förslag går igenom.

Limmergård och SOFF ansåg att det är fel att införa regler som skiljer ut Sverige från EU:s och FN:s regelverk. Han sågade även förslaget om följdleveranser och hävdade att det är fel att lägga nya regler på det som redan är levererat.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.