2016-01-16 06:00

2016-01-16 06:00

"Behövs 200 miljoner"

KARLSKOGA: Tomas Koskijews besked till Moderaternas politiker i försvarsutskottet

”Vi har idéer till nya produkter som är små och anpassade till den svenska armén som ska verka på stora ytor”, säger Tomas Koskijew som arbetar på Saab Dynamics utvecklingsavdelning.

Det är från arbetet på utvecklingsavdelningen som han samlar kunskap och erfarenhet men Tomas Koskijew är också representant för Sveriges Ingenjörer och som sådan har han sett till att politiker av alla kulörer får information som de måhända inte alltid vill ha.

Men det hindrar inte Koskijew från att fortsätta agera.

Under torsdagen fick han och tre andra representanter för ingenjörsfacken två timmar med Hans Wallmark, Moderaternas talesperson i försvarspolitiska frågor, och övriga ordinarie moderata ledamöter i försvarsutskottet.

– Visst är vi nöjda med att vi fick så mycket tid. De kom hit och lyssnade på oss i två timmar men sen är frågan vad som händer. Vi var i alla fall överens om det mesta, till exempel att armén behöver utrustats med nytt materiel, säger Tomas Koskijew.

– Det vi skulle behöva, och då talar jag om ingenjörerna på Dambrokontoret, BAE Systems Bofors och Saab Dynamics, är cirka 200 miljoner om året. Men det går inte att diskutera konkret eftersom allt hamnar i skuggan av JAS Gripen och ubåtar, fortsätter Koskijew.

– Men det räcker med att skjuta på inköp av en tredjedels JAS eller bakändan på en ubåt så kunde vi få de 200 miljoner som behövs, tillägger han smått sarkastiskt och förklarar att kostnaden för 100 utvecklingsingenjörer ligger på runt 200 miljoner om året.

Tomas Koskijew och hans arbetskamrater på utvecklingsavdelningen har skissat på en idé om högautomatiska system som passar mindre arméer och även är lätta att hantera.

Gerillatänk

– Mobila system med distribuerad styrning i stället för central styrning, säger Tomas Koskijew och förklarar skillnaden på följande sätt. Ett centralt styrt system dör när toppen slås ut men om en cell slås ut i ett distribuerat system tar nästa cell över.

– Vi behöver många små mobila system, konstaterar han.

– Det är något vi diskuterat från och till i många år och jag har varit med i försvarsindustrin i snart 35 år och minns att det här med cellstruktur var aktuellt på 1990-talet, tillägger han och sticker inte under stol med att det är lite gerillatänk över den lösningen.

Tomas Koskijew berättar att de moderata försvarspolitikerna frågade vad BAE Systems Bofors och Saab Dynamics kunde ta fram på fem år och blev - hävdar Koskijew - mycket intresserade av svaret.

Ultralätt missil

– Det är något vi kallar ULM och det står för en ultralätt missil. En missil som kan stoppas in i en befintlig Carl Gustaf och så hänger man på ett avancerat sikte. Det systemet skulle gå att ta fram på några år, säger Tomas Koskijew och berättar att räckvidden förlängs och att man även skulle kunna använda Carl Gustaf för att skjuta på flygande mål.

– Ett väldigt slagkraftigt vapen som kan tas fram för lite pengar. Med det skulle vi också komma tillbaka till den svenska modellen, tillägger Koskijew och påpekar att även om företagen den senaste tiden fått nya order är det sämre ställt med utvecklingsuppdrag.

– Det finns inga studier i Karlskoga i dag och det är det som är faran. Att vi inte har något att nyutveckla. Då riskerar också den kompetens som Hans Wallmark efterlyser att försvinna.

Nu hoppas Tomas Koskijew att det möte med försvarsminister Peter Hultqvist som utlovats under lång tid också blir av.

– Ett sådant möte skulle kunna bli pricken över i-et, avrundar Tomas Koskijew.

Det är från arbetet på utvecklingsavdelningen som han samlar kunskap och erfarenhet men Tomas Koskijew är också representant för Sveriges Ingenjörer och som sådan har han sett till att politiker av alla kulörer får information som de måhända inte alltid vill ha.

Men det hindrar inte Koskijew från att fortsätta agera.

Under torsdagen fick han och tre andra representanter för ingenjörsfacken två timmar med Hans Wallmark, Moderaternas talesperson i försvarspolitiska frågor, och övriga ordinarie moderata ledamöter i försvarsutskottet.

– Visst är vi nöjda med att vi fick så mycket tid. De kom hit och lyssnade på oss i två timmar men sen är frågan vad som händer. Vi var i alla fall överens om det mesta, till exempel att armén behöver utrustats med nytt materiel, säger Tomas Koskijew.

– Det vi skulle behöva, och då talar jag om ingenjörerna på Dambrokontoret, BAE Systems Bofors och Saab Dynamics, är cirka 200 miljoner om året. Men det går inte att diskutera konkret eftersom allt hamnar i skuggan av JAS Gripen och ubåtar, fortsätter Koskijew.

– Men det räcker med att skjuta på inköp av en tredjedels JAS eller bakändan på en ubåt så kunde vi få de 200 miljoner som behövs, tillägger han smått sarkastiskt och förklarar att kostnaden för 100 utvecklingsingenjörer ligger på runt 200 miljoner om året.

Tomas Koskijew och hans arbetskamrater på utvecklingsavdelningen har skissat på en idé om högautomatiska system som passar mindre arméer och även är lätta att hantera.

Gerillatänk

– Mobila system med distribuerad styrning i stället för central styrning, säger Tomas Koskijew och förklarar skillnaden på följande sätt. Ett centralt styrt system dör när toppen slås ut men om en cell slås ut i ett distribuerat system tar nästa cell över.

– Vi behöver många små mobila system, konstaterar han.

– Det är något vi diskuterat från och till i många år och jag har varit med i försvarsindustrin i snart 35 år och minns att det här med cellstruktur var aktuellt på 1990-talet, tillägger han och sticker inte under stol med att det är lite gerillatänk över den lösningen.

Tomas Koskijew berättar att de moderata försvarspolitikerna frågade vad BAE Systems Bofors och Saab Dynamics kunde ta fram på fem år och blev - hävdar Koskijew - mycket intresserade av svaret.

Ultralätt missil

– Det är något vi kallar ULM och det står för en ultralätt missil. En missil som kan stoppas in i en befintlig Carl Gustaf och så hänger man på ett avancerat sikte. Det systemet skulle gå att ta fram på några år, säger Tomas Koskijew och berättar att räckvidden förlängs och att man även skulle kunna använda Carl Gustaf för att skjuta på flygande mål.

– Ett väldigt slagkraftigt vapen som kan tas fram för lite pengar. Med det skulle vi också komma tillbaka till den svenska modellen, tillägger Koskijew och påpekar att även om företagen den senaste tiden fått nya order är det sämre ställt med utvecklingsuppdrag.

– Det finns inga studier i Karlskoga i dag och det är det som är faran. Att vi inte har något att nyutveckla. Då riskerar också den kompetens som Hans Wallmark efterlyser att försvinna.

Nu hoppas Tomas Koskijew att det möte med försvarsminister Peter Hultqvist som utlovats under lång tid också blir av.

– Ett sådant möte skulle kunna bli pricken över i-et, avrundar Tomas Koskijew.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.