2016-01-15 06:00

2016-01-15 06:00

Stöds med 20 miljoner

KARLSKOGA: Bidrag till Alfred Nobel Science Park och Tillverkningstekniskt centrum

Verksamheten med 3D-printing och 3D-röntgen ska utvecklas ytterligare och har därför beviljats ett anslag på 20 miljoner kronor över tre års tid.

Bidraget på 20 miljoner kronor har beviljats av Tillväxtverket, Region Örebro län samt Business Region Örebro och ska ytterligare stärka projektet inom 3D-printing och -röntgen som bedrivs vid Alfred Nobel Science Park och Tillverkningstekniskt centrum, TTC, i Karlskoga.

Projektet kallas 3DTC och syftar till att stärka forskning, teknisk utveckling och innovation genom att skapa ett centrum med både nationella och internationella kopplingar inom teknikområdena 3D-printing och 3D-röntgen.

Stort intresse

Bakom projektet finns Saab AB, Lasertech LSH och Bofors Test Center och sedan starten 2013 har flera företag anslutit sig. Verksamheten har väckt intresse inom svensk industri och har också genererat flera forskningsprojekt.

– Vi ligger redan långt framme inom dessa områden och många, både större och mindre, industrier från stora delar av landet har sökt sig hit för att bygga och analysera 3D-printade detaljer men även för att börja bygga upp sin egen kompetens, säger Kjell Fagerström, vd för Alfred Nobel Science Park, i ett pressmeddelande.

För försvars- och säkerhetsföretaget är 3D-tekniken ett prioriterat område.

– Vårt engagemang i Alfred Nobel Science Park och utvecklingen av TTC har varit mycket lyckat och vi ser gärna att fler företag tar chansen att utvecklas tillsammans med oss och fortsätter bygga kunskap inom 3D-printing och 3D-röntgen, säger Göran Backlund, affärsutvecklare vid Saabs affärsområde Dynamics, i meddelandet.

Bidraget på 20 miljoner kronor har beviljats av Tillväxtverket, Region Örebro län samt Business Region Örebro och ska ytterligare stärka projektet inom 3D-printing och -röntgen som bedrivs vid Alfred Nobel Science Park och Tillverkningstekniskt centrum, TTC, i Karlskoga.

Projektet kallas 3DTC och syftar till att stärka forskning, teknisk utveckling och innovation genom att skapa ett centrum med både nationella och internationella kopplingar inom teknikområdena 3D-printing och 3D-röntgen.

Stort intresse

Bakom projektet finns Saab AB, Lasertech LSH och Bofors Test Center och sedan starten 2013 har flera företag anslutit sig. Verksamheten har väckt intresse inom svensk industri och har också genererat flera forskningsprojekt.

– Vi ligger redan långt framme inom dessa områden och många, både större och mindre, industrier från stora delar av landet har sökt sig hit för att bygga och analysera 3D-printade detaljer men även för att börja bygga upp sin egen kompetens, säger Kjell Fagerström, vd för Alfred Nobel Science Park, i ett pressmeddelande.

För försvars- och säkerhetsföretaget är 3D-tekniken ett prioriterat område.

– Vårt engagemang i Alfred Nobel Science Park och utvecklingen av TTC har varit mycket lyckat och vi ser gärna att fler företag tar chansen att utvecklas tillsammans med oss och fortsätter bygga kunskap inom 3D-printing och 3D-röntgen, säger Göran Backlund, affärsutvecklare vid Saabs affärsområde Dynamics, i meddelandet.