2016-01-14 11:21

2016-01-14 21:17

Vinnaren koras den 5 februari

MUSIK: Blå Bergens Borduner har nominerats till Manifestgalan på Nalen

Folkmusikgruppen Blå Bergens Borduner har blivit nominerad till 2016 års Manifestgala med sin andra cd Inga kônstiheter.

Manifestgalan arrangeras 5 februari av Svenska Oberoende Musikproducenter (SOM) på Nalen i Stockholm. Då ska det delas ut priset i 22 kategorier från hårdrock, punk och hiphop till dansband, experimentellt och barn. Blå Bergens Borduner har nominerats i kategorin folk och konkurrerar med plattor av Filip Jers Quartet, Louisa Lyne & Yiddishe Kapelye samt Bridget Marsden & Leif Ottosson.

Blå Bergens Borduner bildades 1984 av Anders Norudde, Ulf Karlsson och Göran Fredriksson och tre år senare kom Stefan Ekedahl med i gruppen. De säger själva att de skapar ett gruppsound med bordunmusiken och den svenska säckpipan i centrum.

Den första cd:n kom 1993 och två år senare tog gruppen en paus som varade till 2009. I fjol kom den andra cd:n som heter Inga kônstiheter och består av nya och äldre låtar från Värmland, Närke och Bergslagen. Det kan nämnas att releasekonserten 6 juni 2015 hölls i Ransäter och om några veckor kan Blå Bergens Borduner premieras för att ha gjort årets bästa folkmusikplatta.

Manifestgalan arrangeras 5 februari av Svenska Oberoende Musikproducenter (SOM) på Nalen i Stockholm. Då ska det delas ut priset i 22 kategorier från hårdrock, punk och hiphop till dansband, experimentellt och barn. Blå Bergens Borduner har nominerats i kategorin folk och konkurrerar med plattor av Filip Jers Quartet, Louisa Lyne & Yiddishe Kapelye samt Bridget Marsden & Leif Ottosson.

Blå Bergens Borduner bildades 1984 av Anders Norudde, Ulf Karlsson och Göran Fredriksson och tre år senare kom Stefan Ekedahl med i gruppen. De säger själva att de skapar ett gruppsound med bordunmusiken och den svenska säckpipan i centrum.

Den första cd:n kom 1993 och två år senare tog gruppen en paus som varade till 2009. I fjol kom den andra cd:n som heter Inga kônstiheter och består av nya och äldre låtar från Värmland, Närke och Bergslagen. Det kan nämnas att releasekonserten 6 juni 2015 hölls i Ransäter och om några veckor kan Blå Bergens Borduner premieras för att ha gjort årets bästa folkmusikplatta.