2016-01-14 18:28

2016-01-14 18:28

"Har sett ett trendbrott"

KARLSKOGA: Hans Wallmark (M) förutspår stora materielanskaffningar 2020 till 2030

Hans Wallmark, moderaternas försvarspolitiske talesperson, säger att det svenska försvaret behöver göra stora materielanskaffningar under perioden 2020 till 2030.

– Det försvarsbeslut som togs i somras och som började gälla 1 januari är första steget på en trappa som kommer att leda uppåt, säger Hans Wallmark.

– Det är ett trendbrott vi ser och min och Moderaternas ambition är att vi tar ytterligare steg uppåt, tillägger han.

Hans Wallmark kom till Karlskoga i sällskap med Lotta Olsson, Lena Asplund och Jan R Andersson vilket innebär att samtliga ordinarie M-ledamöter i försvarsutskottet deltog i besöket. De mötte Tomas Koskijew, Peo Persson, Anders Ek och Mikael Strohmaier som representerar ingenjörsfacken i BAE Systems Bofors och Saab Dynamics. Men på det två timmar långa mötet deltog även Hans Muth, Annica Wetterling och Jan Eric Averås som ingår i den försvarsmaterielgrupp som Moderaterna i Karlskoga tillsatt.

Tredje benet

Ingenjörsfacken har i flera år legat på för att få politiker av alla färger att satsa på det de kallar det tredje benet. Och med det avses materiel för armén. Facken anser att det satsats för ensidigt på flyg och ubåtar vilket lett till att det inte funnits pengar till ny armémateriel.

– Utskottsledamöterna ställer upp för frågor under två timmar, säger Tony Ring, oppositionsråd för Moderaterna i Karlskoga, och den som initierat mötet.

– Jag har i sex månader lovat Tony Ring att komma och eftersom han är en mycket engagerad och enveten man var det dags nu, säger Hans Wallmark och ler.

– Jag gissar att vi kommer att prata mycket om robotsystem.

Kompetens i Karlskoga

– Mellan 2020 och 2030 handlar det om stora materielanskaffningar och uppgraderingar för svenska försvaret. Det handlar också om att omsätta materiel och ersätta gammalt med nya generationer. Då är det centralt att komma till Karlskoga där det finns så mycket kompetens, tillägger Hans Wallmark.

Han kan hålla med om att det satsats på JAS Gripen och ubåtar men förutspår som sagt stora materielanskaffningar och uppgradering av det han kallar vardagsmateriel under den tioårsperiod som inleds 2020.

– Det kommer att tillsättas en materielutredning som ska synliggöra kostnader och prioritera vilken materiel det ska satsas på, avslöjar Hans Wallmark som efter mötet tog med sig utskottsledamöterna till träffar med Lena Gillström, vd i BAE Systems Bofors, och Ulf Hellberg från Saab Dynamics.

– Det försvarsbeslut som togs i somras och som började gälla 1 januari är första steget på en trappa som kommer att leda uppåt, säger Hans Wallmark.

– Det är ett trendbrott vi ser och min och Moderaternas ambition är att vi tar ytterligare steg uppåt, tillägger han.

Hans Wallmark kom till Karlskoga i sällskap med Lotta Olsson, Lena Asplund och Jan R Andersson vilket innebär att samtliga ordinarie M-ledamöter i försvarsutskottet deltog i besöket. De mötte Tomas Koskijew, Peo Persson, Anders Ek och Mikael Strohmaier som representerar ingenjörsfacken i BAE Systems Bofors och Saab Dynamics. Men på det två timmar långa mötet deltog även Hans Muth, Annica Wetterling och Jan Eric Averås som ingår i den försvarsmaterielgrupp som Moderaterna i Karlskoga tillsatt.

Tredje benet

Ingenjörsfacken har i flera år legat på för att få politiker av alla färger att satsa på det de kallar det tredje benet. Och med det avses materiel för armén. Facken anser att det satsats för ensidigt på flyg och ubåtar vilket lett till att det inte funnits pengar till ny armémateriel.

– Utskottsledamöterna ställer upp för frågor under två timmar, säger Tony Ring, oppositionsråd för Moderaterna i Karlskoga, och den som initierat mötet.

– Jag har i sex månader lovat Tony Ring att komma och eftersom han är en mycket engagerad och enveten man var det dags nu, säger Hans Wallmark och ler.

– Jag gissar att vi kommer att prata mycket om robotsystem.

Kompetens i Karlskoga

– Mellan 2020 och 2030 handlar det om stora materielanskaffningar och uppgraderingar för svenska försvaret. Det handlar också om att omsätta materiel och ersätta gammalt med nya generationer. Då är det centralt att komma till Karlskoga där det finns så mycket kompetens, tillägger Hans Wallmark.

Han kan hålla med om att det satsats på JAS Gripen och ubåtar men förutspår som sagt stora materielanskaffningar och uppgradering av det han kallar vardagsmateriel under den tioårsperiod som inleds 2020.

– Det kommer att tillsättas en materielutredning som ska synliggöra kostnader och prioritera vilken materiel det ska satsas på, avslöjar Hans Wallmark som efter mötet tog med sig utskottsledamöterna till träffar med Lena Gillström, vd i BAE Systems Bofors, och Ulf Hellberg från Saab Dynamics.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.