2016-01-13 06:00

2016-01-13 06:00

Inte nöjd med svaret

KARLSKOGA: Hultkrantz (L) anser inte att nya subventioner löser bostadsproblem

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) håller med om att det byggs för få nya bostäder men menar att redovisningar är Bokföringsnämndens sak. Lars Hultkrantz (L) är inte helt nöjd med svaret.

Liberalernas bostadspolitiske talesman Robert Hannah efterfrågade en plan för att främja nybyggnation av bostäder utanför storstäderna. I en skriftlig fråga till bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) togs Fruktlunden i Karlskoga upp som exempel där nedskrivning orsakade ett minusresultat hos Karlskogahem.

Hannah lyfter fram de nuvarande redovisningsreglerna som ett problem och menar att de lönsamma nybyggnationsprojekten i små och medelstora orter hindras av dessa.

I sitt svar på frågan skriver Kaplan att han håller med om att byggandet av flerbostadshus har varit och fortfarande är otillräckligt. Han lyfter fram regeringens aviserade bostadspaket där det dels handlar om att främja ett ökat utbud av mark, dels om investeringsstöd för hyres- och studentbostäder.

Ska inte behövas

När det gäller nedskrivningar menar Kaplan att det i de fall en realistisk investeringskalkyl visar på långsiktig lönsamhet inte ska behövas några särskilda åtgärder. Osäkerheter i kalkylen kan dock medföra ändringar, står det i svaret.

Vidare anför Kaplan att vad som är god redovisningssed i detta sammanhang är upp till bland andra Bokföringsnämnden att ta ställning till.

Lars Hultkrantz (L), styrelseledamot i Karlskogahem som varit med och utformat frågan, tycker att Kaplans svar är korrekt men passivt. Han menar att problemet är större än några enstaka fall och att det behöver uppmärksammas mer i den bostadspolitiska debatten.

– Bokföringsnämnden tar inte ansvar för bostadsförsörjningen runtom i landet. Det är heller inte nya subventioner eller andra större ingrepp som i första hand behövs när det gäller att möjliggöra investeringar som uppfyller bostadsministerns kriterier för lönsamhet.

Liberalernas bostadspolitiske talesman Robert Hannah efterfrågade en plan för att främja nybyggnation av bostäder utanför storstäderna. I en skriftlig fråga till bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) togs Fruktlunden i Karlskoga upp som exempel där nedskrivning orsakade ett minusresultat hos Karlskogahem.

Hannah lyfter fram de nuvarande redovisningsreglerna som ett problem och menar att de lönsamma nybyggnationsprojekten i små och medelstora orter hindras av dessa.

I sitt svar på frågan skriver Kaplan att han håller med om att byggandet av flerbostadshus har varit och fortfarande är otillräckligt. Han lyfter fram regeringens aviserade bostadspaket där det dels handlar om att främja ett ökat utbud av mark, dels om investeringsstöd för hyres- och studentbostäder.

Ska inte behövas

När det gäller nedskrivningar menar Kaplan att det i de fall en realistisk investeringskalkyl visar på långsiktig lönsamhet inte ska behövas några särskilda åtgärder. Osäkerheter i kalkylen kan dock medföra ändringar, står det i svaret.

Vidare anför Kaplan att vad som är god redovisningssed i detta sammanhang är upp till bland andra Bokföringsnämnden att ta ställning till.

Lars Hultkrantz (L), styrelseledamot i Karlskogahem som varit med och utformat frågan, tycker att Kaplans svar är korrekt men passivt. Han menar att problemet är större än några enstaka fall och att det behöver uppmärksammas mer i den bostadspolitiska debatten.

– Bokföringsnämnden tar inte ansvar för bostadsförsörjningen runtom i landet. Det är heller inte nya subventioner eller andra större ingrepp som i första hand behövs när det gäller att möjliggöra investeringar som uppfyller bostadsministerns kriterier för lönsamhet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.