2016-01-12 14:16

2016-01-13 13:39

TBE-smitta sprids av fästingar

KARLSKOGA/DEGERFORS: Flera sjukdomsfall i länet 2015

TBE har kommit till Örebro län. Nu rekommenderar Hälso- och sjukvården i Region Örebro län vaccination mot TBE-smitta för dem som vistas mycket ute i skog och mark. – Vi har ett fall i västra länsdelen, säger smittskyddsläkare Hans Fredlund.

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och kan orsaka inflammation i hjärna eller hjärnhinnorna.

– Tidigare har vi inte haft spridning av TBE-smitta i Örebro län men 2015 kunde vi fastställa fem sjukdomsfall som hade blivit smittade i länet och tidigare har det varit noll. Det här något som funnits i Stockholms skärgård tidigare, men nu är det här också.

Förlamningar

– Man blir svårt sjuk av smittan som börjar med feber och sedan kan man bli förlamad, säger Hans Fredlund. I vissa fall blir det kvarstående förlamningar i ben och armar. Det viktigaste är att klä sig rätt när man är ute, så att man inte blir fästingbiten, men det finns vaccin.

Vaccin

– Det är lämplig tid att vaccinera sig nu under våren för kommande säsong, säger Hans Fredlund. Det är två doser man får med en månads mellanrum och sedan ytterligare en dos efter ett år.

Mer information om TBE-smitta och hur man kan skydda dig kommer man att få när smittskyddsläkare Hans Fredlund och infektionsläkare Anja Rosdahl tordagen den 21 januari ska föreläsa i föreläsningssalen på Karlskoga lasarett.

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och kan orsaka inflammation i hjärna eller hjärnhinnorna.

– Tidigare har vi inte haft spridning av TBE-smitta i Örebro län men 2015 kunde vi fastställa fem sjukdomsfall som hade blivit smittade i länet och tidigare har det varit noll. Det här något som funnits i Stockholms skärgård tidigare, men nu är det här också.

Förlamningar

– Man blir svårt sjuk av smittan som börjar med feber och sedan kan man bli förlamad, säger Hans Fredlund. I vissa fall blir det kvarstående förlamningar i ben och armar. Det viktigaste är att klä sig rätt när man är ute, så att man inte blir fästingbiten, men det finns vaccin.

Vaccin

– Det är lämplig tid att vaccinera sig nu under våren för kommande säsong, säger Hans Fredlund. Det är två doser man får med en månads mellanrum och sedan ytterligare en dos efter ett år.

Mer information om TBE-smitta och hur man kan skydda dig kommer man att få när smittskyddsläkare Hans Fredlund och infektionsläkare Anja Rosdahl tordagen den 21 januari ska föreläsa i föreläsningssalen på Karlskoga lasarett.