2016-01-11 16:24

2016-01-11 16:24

Får inte köra snöskoter

KARLSKOGA: Miljöbrott att störa djur och natur

– Man får inte köra skoter i Karlskoga överhuvudtaget, än mindre i ett naturreservat, säger viltvårdaren Jan Lund upprört.

På måndagsmorgonen såg kommunjägaren Jan Lund hur en person åkte in i Bullerdalens naturreservat med en snöskoter. Föraren försvann snabbt och han hann inte se vem det var eller om det var flera som var ute och åkte. Händelsen är nu polisanmäld och Jan Lund ser allvarligt på att motorfordon körs i naturreservatet.

– Det är en nonchalans för de lagar som gäller och det har blivit värre och värre under de senaste åren. Man kör där med motorfordon och går med hundarna lösa.

Han menar också att det troligtvis inte är ynglingar som buskör då snöskotrar är dyra fordon.

Stadsträdgårdsmästaren Veronica Holmén berättar att problemet med otillåten körning av motorfordon finns året om, med snöskotrar på vintern och motorcyklar och fyrhjulingar övrig tid på året.

– Det stör djurlivet och faunan. Naturreservaten är skyddade områden där det inte ska framföras fordon. De är en fristad.

Skoterkörning är endast tillåtet i terräng utanför Karlskogas tätbebyggda område och då bara om marken är snötäckt, körningen inte stör någon och om mark och skog inte riskerar att skadas. Dessutom ska markägaren ha gett sitt tillstånd, påpekar Veronica Holmén.

– De kör även på gator och trottoarer och på åkrarna. Där kan man ju förstöra grödan för nästa år. Vid Flygfältsvägen har vi sett att de kört i diket och det får man inte heller, det är också ett miljöbrott.

I nuläget finns det inga leder för skoterförare att köra på i Karlskoga.

– Vi funderar på om det skulle gå att lösa på något sätt, med motorskoterleder som man kan åka på, säger Holmén.

På måndagsmorgonen såg kommunjägaren Jan Lund hur en person åkte in i Bullerdalens naturreservat med en snöskoter. Föraren försvann snabbt och han hann inte se vem det var eller om det var flera som var ute och åkte. Händelsen är nu polisanmäld och Jan Lund ser allvarligt på att motorfordon körs i naturreservatet.

– Det är en nonchalans för de lagar som gäller och det har blivit värre och värre under de senaste åren. Man kör där med motorfordon och går med hundarna lösa.

Han menar också att det troligtvis inte är ynglingar som buskör då snöskotrar är dyra fordon.

Stadsträdgårdsmästaren Veronica Holmén berättar att problemet med otillåten körning av motorfordon finns året om, med snöskotrar på vintern och motorcyklar och fyrhjulingar övrig tid på året.

– Det stör djurlivet och faunan. Naturreservaten är skyddade områden där det inte ska framföras fordon. De är en fristad.

Skoterkörning är endast tillåtet i terräng utanför Karlskogas tätbebyggda område och då bara om marken är snötäckt, körningen inte stör någon och om mark och skog inte riskerar att skadas. Dessutom ska markägaren ha gett sitt tillstånd, påpekar Veronica Holmén.

– De kör även på gator och trottoarer och på åkrarna. Där kan man ju förstöra grödan för nästa år. Vid Flygfältsvägen har vi sett att de kört i diket och det får man inte heller, det är också ett miljöbrott.

I nuläget finns det inga leder för skoterförare att köra på i Karlskoga.

– Vi funderar på om det skulle gå att lösa på något sätt, med motorskoterleder som man kan åka på, säger Holmén.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.