2016-01-01 20:30

2016-01-01 20:30

"Tufft ekonomiskt att vara en fri grupp"

KARLSKOGA: Teater Nolby är medlem i Teatercentrum

Teater Nolby spelade 71 föreställningar fördelade på fem produktioner under 2015. Föreställningarna sågs sammanlagt av 2900 personer varav 850 var barn och ungdomar.

De fem produktionerna var sommarspelet Två herrars tjänare, barnföreställningen Pinocchio, som riktade sig till lågstadieelever, samt två mordgåtor - Häxnatt och Vargtimme - och Kura skymning.

– Vi gav bland annat en föreställning av mordgåtan Vargtimme för ungdomar i Storfors kyrka. Det var spännande att står där och skrika i kyrkorummet som prost, säger Olle Söderberg och påminner om sin rollfigur i denna mordgåta.

– Men det var spännande att spela Vargtimme enbart för ungdomar eftersom vi aldrig tidigare gett dessa mordgåtor exklusivt för ungdomar, tillägger han och berättar om hur engagerade dessa barn och ungdomar blev av det de såg.

– De skrev ingående om sin upplevelse, inflikar Lena Söderberg som tillsammans med maken Olle är konstnärlig ledare för den ideella kulturförening som går under namnet Teater Nolby.

– Vi har alltid seglat under frigruppsflaggan eftersom vi inte fick rättigheterna som amatörer till vår första sommarproduktion Haren och Vråken. Men det är egentligen de senaste två åren som vi tagit steget fullt ut och verkligen blivit en fri grupp, påpekar Olle Söderberg.

Det första steget togs 2014 när Teater Nolby registrerades som arbetsgivare och i somras togs det andra när Teater Nolby blev medlem i Teatercentrum, en arbetsgivarorganisation för landets fria grupper.

– Det ger en legitimitet att vara medlem i Teatercentrum och att känna samhörighet med andra fria grupper, säger Lena och noterar att det i Örebro län bara är Teater Nolby och Teater Martin Mutter som gått med i Teatercentrum.

Teater Nolby har sedan starten 2008 kämpat med ekonomin. De två senaste åren har gett överskott men inte tillräckligt stort för att kunna lägga undan något.

– Överskottet från 2014 räckte för att betala tillbaka ett lån som Lena tagit så vi började fjolåret helt blanka. Problemet för oss är att kostnaderna kommer före intäkterna, säger Olle Söderberg och avslöjar att Teater Nolby har fasta kostnader på runt 100 000 kronor om året oavsett om man spelar något eller inte.

– Vi skulle, på den bidragsnivå vi ligger, inte klara oss utan matbiten, konstaterar han.

Lena Söderberg berättar att Karlskoga kommun i fjol bidrog med 20 000 kronor, vilket var en rejäl sänkning från föregående års 47 000 kronor, och lika mycket under 2016.

– Vi får dessutom 20 000 kr i bidrag från Region Örebro län men skulle som sagt var inte klara oss utan matbiten på sommaren och mordgåtorna, tillägger hon och avslöjar att årets sommarspel blir Lika för lika av William Shakespeare i Göran O. Erikssons översättning.

Men det är inte gratis att använda andras översättningar. Två herrars tjänare kostade 1500 kr per föreställning, sammanlagt 30 000 kronor plus moms.

– Det är tufft som sjutton, konstaterar Olle Söderberg.

– Vi har inte råd att göra barnteater i år, inflikar Lena Söderberg.

De fem produktionerna var sommarspelet Två herrars tjänare, barnföreställningen Pinocchio, som riktade sig till lågstadieelever, samt två mordgåtor - Häxnatt och Vargtimme - och Kura skymning.

– Vi gav bland annat en föreställning av mordgåtan Vargtimme för ungdomar i Storfors kyrka. Det var spännande att står där och skrika i kyrkorummet som prost, säger Olle Söderberg och påminner om sin rollfigur i denna mordgåta.

– Men det var spännande att spela Vargtimme enbart för ungdomar eftersom vi aldrig tidigare gett dessa mordgåtor exklusivt för ungdomar, tillägger han och berättar om hur engagerade dessa barn och ungdomar blev av det de såg.

– De skrev ingående om sin upplevelse, inflikar Lena Söderberg som tillsammans med maken Olle är konstnärlig ledare för den ideella kulturförening som går under namnet Teater Nolby.

– Vi har alltid seglat under frigruppsflaggan eftersom vi inte fick rättigheterna som amatörer till vår första sommarproduktion Haren och Vråken. Men det är egentligen de senaste två åren som vi tagit steget fullt ut och verkligen blivit en fri grupp, påpekar Olle Söderberg.

Det första steget togs 2014 när Teater Nolby registrerades som arbetsgivare och i somras togs det andra när Teater Nolby blev medlem i Teatercentrum, en arbetsgivarorganisation för landets fria grupper.

– Det ger en legitimitet att vara medlem i Teatercentrum och att känna samhörighet med andra fria grupper, säger Lena och noterar att det i Örebro län bara är Teater Nolby och Teater Martin Mutter som gått med i Teatercentrum.

Teater Nolby har sedan starten 2008 kämpat med ekonomin. De två senaste åren har gett överskott men inte tillräckligt stort för att kunna lägga undan något.

– Överskottet från 2014 räckte för att betala tillbaka ett lån som Lena tagit så vi började fjolåret helt blanka. Problemet för oss är att kostnaderna kommer före intäkterna, säger Olle Söderberg och avslöjar att Teater Nolby har fasta kostnader på runt 100 000 kronor om året oavsett om man spelar något eller inte.

– Vi skulle, på den bidragsnivå vi ligger, inte klara oss utan matbiten, konstaterar han.

Lena Söderberg berättar att Karlskoga kommun i fjol bidrog med 20 000 kronor, vilket var en rejäl sänkning från föregående års 47 000 kronor, och lika mycket under 2016.

– Vi får dessutom 20 000 kr i bidrag från Region Örebro län men skulle som sagt var inte klara oss utan matbiten på sommaren och mordgåtorna, tillägger hon och avslöjar att årets sommarspel blir Lika för lika av William Shakespeare i Göran O. Erikssons översättning.

Men det är inte gratis att använda andras översättningar. Två herrars tjänare kostade 1500 kr per föreställning, sammanlagt 30 000 kronor plus moms.

– Det är tufft som sjutton, konstaterar Olle Söderberg.

– Vi har inte råd att göra barnteater i år, inflikar Lena Söderberg.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.