2015-12-31 06:00

2015-12-31 06:00

Snabbare väg till jobb för nyanlända

LÄNET: Speciellt utformad praktik för de med legitimation från vårdyrken

För att nyanlända med legitimation från vårdyrken snabbare ska komma in i arbete inom den svenska sjukvården har en särskild praktik utformats och de första deltagarna väntas vara på plats i februari.

Tidiga insatser ska göra vägen till jobb snabbare för vårdutbildade nyanlända, så som läkare och sjuksköterskor. Det är tanken bakom Region Örebro läns projekt En kortare väg in. Genom projektet ska viktig kompetens tas till vara på ett mer effektivt sätt än i dag och samtidigt avhjälpa den rådande bristen på vårdpersonal.

Projektet är ett samarbete mellan regionen, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, kommunal vuxenutbildning och folkbildningsorganisationer. Syftet är att snabbt fånga upp potentiella kandidater och förkorta tiden till svensk legitimation.

Språket i vården

Deltagarna får en skräddarsydd språkutbildning med fokus på vårdsvenska samtidigt som de kommer i kontakt med det svenska sjukvårdssystemet genom en så kallad intropraktik.

En första provomgång med specialinriktad praktik och språkutbildning startar under våren nästa år där ett antal nyanlända med legitimation från vårdyrken ska delta.

– Det är cirka 15 personer som ska vara med och i februari är det tänkt att vi ska vara i gång, säger Helena Svensson, personalstrateg på regionkansliet.

Några av deltagarna kommer att genomföra sin intropraktik i Karlskoga, på lasarettet och vårdcentralerna.

– Och när de har gått klart så är det tänkt att vi ska köra en ny omgång till hösten, att det ska vara en återkommande insats.

Fem till Karlskoga

För Karlskogas del innebär det att fem praktikanter kommer att finnas på plats under våren. Exakt var de ska genomföra introduktionen är dock inte klart än men Susanne Gustavsson, personalchef på Karlskoga lasarett, är mycket positiv.

– Det känns jättespännande, det finns många nyanlända med stor kompetens inom de yrken som vi efterfrågar och behöver.

Hon betonar vikten av att nyanlända får en tidig kontakt med arbetslivet, att det inte tar flera år så som situationen är i dag. Dels blir personens väg till jobb snabbare och enklare med språkkunskaper speciellt utformade för vårdyrket, dels ökas tillgången på legitimerad vårdpersonal.

– De får lära sig om det svenska sjukvårdssystemet och vår förhoppning är naturligtvis att de väljer att fortsätta inom yrket. Sedan är det upp till Socialstyrelsen att avgöra om deras utbildning behöver kompletteras så att de är anställningsbara. Sen är projektet också ett bra sätt att ta hand om de nyanlända.

Tidiga insatser ska göra vägen till jobb snabbare för vårdutbildade nyanlända, så som läkare och sjuksköterskor. Det är tanken bakom Region Örebro läns projekt En kortare väg in. Genom projektet ska viktig kompetens tas till vara på ett mer effektivt sätt än i dag och samtidigt avhjälpa den rådande bristen på vårdpersonal.

Projektet är ett samarbete mellan regionen, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, kommunal vuxenutbildning och folkbildningsorganisationer. Syftet är att snabbt fånga upp potentiella kandidater och förkorta tiden till svensk legitimation.

Språket i vården

Deltagarna får en skräddarsydd språkutbildning med fokus på vårdsvenska samtidigt som de kommer i kontakt med det svenska sjukvårdssystemet genom en så kallad intropraktik.

En första provomgång med specialinriktad praktik och språkutbildning startar under våren nästa år där ett antal nyanlända med legitimation från vårdyrken ska delta.

– Det är cirka 15 personer som ska vara med och i februari är det tänkt att vi ska vara i gång, säger Helena Svensson, personalstrateg på regionkansliet.

Några av deltagarna kommer att genomföra sin intropraktik i Karlskoga, på lasarettet och vårdcentralerna.

– Och när de har gått klart så är det tänkt att vi ska köra en ny omgång till hösten, att det ska vara en återkommande insats.

Fem till Karlskoga

För Karlskogas del innebär det att fem praktikanter kommer att finnas på plats under våren. Exakt var de ska genomföra introduktionen är dock inte klart än men Susanne Gustavsson, personalchef på Karlskoga lasarett, är mycket positiv.

– Det känns jättespännande, det finns många nyanlända med stor kompetens inom de yrken som vi efterfrågar och behöver.

Hon betonar vikten av att nyanlända får en tidig kontakt med arbetslivet, att det inte tar flera år så som situationen är i dag. Dels blir personens väg till jobb snabbare och enklare med språkkunskaper speciellt utformade för vårdyrket, dels ökas tillgången på legitimerad vårdpersonal.

– De får lära sig om det svenska sjukvårdssystemet och vår förhoppning är naturligtvis att de väljer att fortsätta inom yrket. Sedan är det upp till Socialstyrelsen att avgöra om deras utbildning behöver kompletteras så att de är anställningsbara. Sen är projektet också ett bra sätt att ta hand om de nyanlända.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.