2015-12-17 16:39

2015-12-17 16:39

Vattenkran öppen

KARLSKOGA: Skadegörelse i Karlbergsskolan för 400 000 kronor

Från fredag eftermiddag till måndagsmorgon stod en varmvattenkran öppen för fullt i Karlbergsskolan slöjdsal. Vasken kunde inte svälja vattnet då det låg pappershanddukar i den och i flera utrymmen man nu tvingats bryta upp golven.

Det var förra helgen som en varmvattenkran stod öppen i slöjdsalens målarrum. Pappershanddukar i vasken gjorde att vattnet inte rann ner i avloppet, utan forsade ut på golvet.

Tur i oturen

– Nu vet vi inte exakt vad som hänt, men vi tror att någon med berått mod öppnat kranen, säger fastighetsförvaltare Lena Söderholm. Det är väldigt tråkigt då det här kommer att kosta mycket pengar. Vattnet rann igenom bjälklaget och i det var det sågspån. Det var lite tur i oturen att det var just sågspån som faktiskt sög upp stora mängder av vattnet.

Kostar mycket

Lena Söderholm tror att det kommer att kosta cirka 400 000 kronor innan lokalerna är färdigrenoverade.

– Nu har golven bilats upp och vi väntar på att det ska torka ur med hjälp av de värmefläktar som satts in, säger Lena Söderholm. Det kanske räcker med de skadorna, men det vara så att vi upptäcker mer efter hand. Vi har gjort en första kalkyl på vad reparationerna kommer att kosta och då har vi hamnat på cirka 400 000 kronor. För kommunens del handlar det en självriskskostnad på 225 000 kronor.

Tvingas stänga lokaler

Skadegörelsen innebär inte bara stora kostnader, utan ställer också till med lokalproblem. En fritidsavdelning är stängd och en sal där det bedrevs undervisning för en särskild grupp.

– I Stjärnans lokaler vet vi inte hur omfattande skadorna är, säger Åsa Ericsson som är biträdande rektor på Karlbergsskolan. Eleverna där har flyttats till ett klassrum i 4-5:ans korridor, men kommer att ha sin verksamhet i gamla högstadiets lokaler bakom matsalen.

Tar lång tid

Barnen som hör till avdelningen Diamanten har delats upp mellan avdelningarna Juvelen och Rubinen. Karin Edman är rektor på Karlbergsskolan.

– Vi vet i dagsläget inte hur lång tid det kommer att ta för att få ordning på lokalerna, säger Karin Edman. Men troligen handlar det om större delen av vårterminen.

Troligen med flit

Karin Edman säger vidare att man inte vet hur det gått till när vattenkranen öppnades, men att troligen är någon som gjort det med flit.

– Om det är någon som öppnat kranen med flit är det utan att förstå konsekvenserna, Karin Edman. Vi har i alla fall polisanmält skadegörelsen och sen få vi se vad de kommer fram till.

Det var förra helgen som en varmvattenkran stod öppen i slöjdsalens målarrum. Pappershanddukar i vasken gjorde att vattnet inte rann ner i avloppet, utan forsade ut på golvet.

Tur i oturen

– Nu vet vi inte exakt vad som hänt, men vi tror att någon med berått mod öppnat kranen, säger fastighetsförvaltare Lena Söderholm. Det är väldigt tråkigt då det här kommer att kosta mycket pengar. Vattnet rann igenom bjälklaget och i det var det sågspån. Det var lite tur i oturen att det var just sågspån som faktiskt sög upp stora mängder av vattnet.

Kostar mycket

Lena Söderholm tror att det kommer att kosta cirka 400 000 kronor innan lokalerna är färdigrenoverade.

– Nu har golven bilats upp och vi väntar på att det ska torka ur med hjälp av de värmefläktar som satts in, säger Lena Söderholm. Det kanske räcker med de skadorna, men det vara så att vi upptäcker mer efter hand. Vi har gjort en första kalkyl på vad reparationerna kommer att kosta och då har vi hamnat på cirka 400 000 kronor. För kommunens del handlar det en självriskskostnad på 225 000 kronor.

Tvingas stänga lokaler

Skadegörelsen innebär inte bara stora kostnader, utan ställer också till med lokalproblem. En fritidsavdelning är stängd och en sal där det bedrevs undervisning för en särskild grupp.

– I Stjärnans lokaler vet vi inte hur omfattande skadorna är, säger Åsa Ericsson som är biträdande rektor på Karlbergsskolan. Eleverna där har flyttats till ett klassrum i 4-5:ans korridor, men kommer att ha sin verksamhet i gamla högstadiets lokaler bakom matsalen.

Tar lång tid

Barnen som hör till avdelningen Diamanten har delats upp mellan avdelningarna Juvelen och Rubinen. Karin Edman är rektor på Karlbergsskolan.

– Vi vet i dagsläget inte hur lång tid det kommer att ta för att få ordning på lokalerna, säger Karin Edman. Men troligen handlar det om större delen av vårterminen.

Troligen med flit

Karin Edman säger vidare att man inte vet hur det gått till när vattenkranen öppnades, men att troligen är någon som gjort det med flit.

– Om det är någon som öppnat kranen med flit är det utan att förstå konsekvenserna, Karin Edman. Vi har i alla fall polisanmält skadegörelsen och sen få vi se vad de kommer fram till.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.