2015-12-16 16:39

2015-12-16 16:39

Vänner i vinternatten krockar med irländsk jul

MUSIK: Svårt att välja stämningshöjande akt

Den som ville njuta av musik i adventstid har haft massor att välja mellan. Men det har åtminstone funnits möjlighet att lyssna på det mesta för den som har tid och tillräckligt tjock plånbok. I alla fall fram till måndag 21 december.

Då ser Karlskoga konsertförening och Teaterföreningen Lyset till att den som inte kan dela sig går miste om en - säkerligen minnesvärd - upplevelse. Teaterföreningen Lyset har återuppväckt Vänner i vinternatten som startar i Kungsteatern en timme innan Karlskoga konsertförening lockar med Irländsk jul i Mötesplats Alfred Nobel.

Vänner i vinternatten har sedan ett antal år tillbaka bjudit på julstämning av bästa märke. I fjol var vännerna tvungna att ställa in, men i år gick det att få loss Ingrid Langaard, Ingalill Brogeland, Gunnar Hjorth och Christer Blomberg. Alla väl kända och förankrade i det lokala musiklivet. Det har oftast varit de fyra men någon gång har Thomas Dahl ersatt Christer Blomberg och det har också hänt att någon i kvartetten fått ställa in med kort varsel men då har den närvarande trion fyllt ut programmet. Ett program som ofta varvat svenska och norska sånger av andlöst snitt med mer dråpliga berättelser.

För när vännerna väl står på Kungsteaterns scen levererar de julstämning så att det räcker och blir över. Medlemmar i Lyset ser dessutom till att det finns pepparkakor och glögg att värma sig med så Vänner i vinternatten är ett väldigt stämningshöjande koncept.

Irish Christmas

Konsertföreningens program Irländsk jul med undertiteln musik i väntan på julen lovar också att tjusa öron och ögon. De inledande orden i presentationen lyder: Den fenomenale irländske sångaren och multi-instrumentalisten Christy O'Leary framför en sprakande och innerlig julkonsert tillsammans med violinisten, arrangören och dirigenten Olof Ericsson och Örebro Kammarstråkar.

– Den irländska folkmusiken är älskad av väldigt många. Här framförs den i ett nytt uttryck med ena foten i irländsk folkmusik och den andra foten delvis i den klassiska - i fräscha och delvis nyskrivna arrangemang av Olof Ericsson, heter det i det pressmaterial konsertföreningens ordförande Marie-Louise Nauclér skickat.

En hares klagan

Programmet innehåller jigs, reels, slow airs och låtar som Da Cold Nights of Winter, Give Me Your Hand, Follow the Heron, The Night in Bethlehem och Postcard to Ireland räknas upp. Men också The Hares Lament som handlar om en hares klagan under en harjakt.

Och det understryks att all musik i konserten har anknytning till jul och vinter.

Christy O'Leary är född och uppvuxen i Irland och han har därmed den irländska musiken i blodet. Det berättas också att han var granne med den berömde Sean O'Riada och under många år var en av frontfigurerna i bandet Boy's of the Lough som gav konserter runt om i världen när den irländska musiken var som hetast.

Christy O'Leary sjunger och spelar bland annat uilleann pipes, whistles och flöjt.

Första violinstämman

Olof Ericsson är professionell violinist i Svenska Kammarorkestern där han spelar i första violinstämman sedan 1990. Han blev tio år senare, alltså 2000, dirigent och ledare för stråkorkestern Örebro Kammarstråkar och till det kan läggas att han är en av initiativtagarna till barockensemblen Örebro Barock.

Olof Ericsson spelar irländsk och svensk folkmusik men skriver även egen musik när han inte arrangerar, framför allt för stråkorkester.

Örebro Kammarstråkar bildades 1991 och har sedan dess varit en självklar del av Örebros musikliv med St Nicolai kyrka som bas. Det nämns också att Örebro Kammarstråkar samarbetar med många körer.

Då ser Karlskoga konsertförening och Teaterföreningen Lyset till att den som inte kan dela sig går miste om en - säkerligen minnesvärd - upplevelse. Teaterföreningen Lyset har återuppväckt Vänner i vinternatten som startar i Kungsteatern en timme innan Karlskoga konsertförening lockar med Irländsk jul i Mötesplats Alfred Nobel.

Vänner i vinternatten har sedan ett antal år tillbaka bjudit på julstämning av bästa märke. I fjol var vännerna tvungna att ställa in, men i år gick det att få loss Ingrid Langaard, Ingalill Brogeland, Gunnar Hjorth och Christer Blomberg. Alla väl kända och förankrade i det lokala musiklivet. Det har oftast varit de fyra men någon gång har Thomas Dahl ersatt Christer Blomberg och det har också hänt att någon i kvartetten fått ställa in med kort varsel men då har den närvarande trion fyllt ut programmet. Ett program som ofta varvat svenska och norska sånger av andlöst snitt med mer dråpliga berättelser.

För när vännerna väl står på Kungsteaterns scen levererar de julstämning så att det räcker och blir över. Medlemmar i Lyset ser dessutom till att det finns pepparkakor och glögg att värma sig med så Vänner i vinternatten är ett väldigt stämningshöjande koncept.

Irish Christmas

Konsertföreningens program Irländsk jul med undertiteln musik i väntan på julen lovar också att tjusa öron och ögon. De inledande orden i presentationen lyder: Den fenomenale irländske sångaren och multi-instrumentalisten Christy O'Leary framför en sprakande och innerlig julkonsert tillsammans med violinisten, arrangören och dirigenten Olof Ericsson och Örebro Kammarstråkar.

– Den irländska folkmusiken är älskad av väldigt många. Här framförs den i ett nytt uttryck med ena foten i irländsk folkmusik och den andra foten delvis i den klassiska - i fräscha och delvis nyskrivna arrangemang av Olof Ericsson, heter det i det pressmaterial konsertföreningens ordförande Marie-Louise Nauclér skickat.

En hares klagan

Programmet innehåller jigs, reels, slow airs och låtar som Da Cold Nights of Winter, Give Me Your Hand, Follow the Heron, The Night in Bethlehem och Postcard to Ireland räknas upp. Men också The Hares Lament som handlar om en hares klagan under en harjakt.

Och det understryks att all musik i konserten har anknytning till jul och vinter.

Christy O'Leary är född och uppvuxen i Irland och han har därmed den irländska musiken i blodet. Det berättas också att han var granne med den berömde Sean O'Riada och under många år var en av frontfigurerna i bandet Boy's of the Lough som gav konserter runt om i världen när den irländska musiken var som hetast.

Christy O'Leary sjunger och spelar bland annat uilleann pipes, whistles och flöjt.

Första violinstämman

Olof Ericsson är professionell violinist i Svenska Kammarorkestern där han spelar i första violinstämman sedan 1990. Han blev tio år senare, alltså 2000, dirigent och ledare för stråkorkestern Örebro Kammarstråkar och till det kan läggas att han är en av initiativtagarna till barockensemblen Örebro Barock.

Olof Ericsson spelar irländsk och svensk folkmusik men skriver även egen musik när han inte arrangerar, framför allt för stråkorkester.

Örebro Kammarstråkar bildades 1991 och har sedan dess varit en självklar del av Örebros musikliv med St Nicolai kyrka som bas. Det nämns också att Örebro Kammarstråkar samarbetar med många körer.